ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΡΘΙΟ ΤΟΝ ΔΟΛ

Μοίρασε το

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, από την ίδρυσή του, υπήρξε το ανθρώπινο δυναμικό του και η υψηλή ποιότητά του. Αυτό, εξάλλου, το σημαντικό συγκριτικό του πλεονέκτημα υπήρξε και μία από τις αιτίες του φθόνου που προκαλούσε ο ΔΟΛ στην διάρκεια της ιστορικής του πορείας. Κατά κανόνα, οι άνθρωποί του ξεχώριζαν σε όλα τα επίπεδα –και οι όποιες εξαιρέσεις επιβεβαίωναν τον κανόνα.

Αυτό, λοιπόν, το συγκριτικό πλεονέκτημα έδειξε όλη την άϋλη αξία του στην διάρκεια της κρίσης. Το στελεχιακό δυναμικό του ΔΟΛ, και όχι μόνον, ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της κρίσης με μοναδικό επαγγελματισμό και, βέβαια, με αυταπάρνηση. Έκανε δε και επίδειξη σπάνιου ήθους, είδος εν ανεπαρκεία στην πολυτάραχη εποχή μας. Έτσι, μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον, οι άνθρωποι του ΔΟΛ κατάφεραν να σώσουν το πλοίο και έχουν κάθε δικαίωμα να πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει καλοτάξειδο.

Στο πλαίσιο αυτό, άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής και αναρτήθηκε στον ιστότοπο in.gr αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Η περιπέτεια του ΔΟΛ, η δική μας περιπέτεια, οδεύει, παρά το πλήθος των εμποδίων που ορθώθηκαν από ανταγωνιστές και δυνάμεις της πολιτικής, προς αίσιο τέλος.

»Χωρίς αμφιβολία πλέον η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης, την οποία οι ίδιες οι πιστώτριες τράπεζες επέλεξαν, διεκδίκησαν και επέτυχαν από το Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά δεν υπηρέτησαν όπως τα συμφέροντά τους υπαγόρευαν, βαίνει προς ολοκλήρωση. Στις 31 Μαΐου, στις 12 ακριβώς το μεσημέρι της Τετάρτης, θα ολοκληρωθεί η κατάθεση προσφορών από το πλήθος των ενδιαφερομένων, οι φάκελλοι θα ανοιχθούν ένα τέταρτο μετά παρουσία δύο συμβολαιογράφων και όποιος έχει καταθέσει την υψηλότερη προσφορά θα αναλάβει τον ΔΟΛ, απαλλαγμένον από χρέη και λοιπές υποχρεώσεις, έτοιμο να κερδοφορήσει και ικανό να μεγαλουργήσει στο νέο, απαιτητικό περιβάλλον της ενημέρωσης.

»Οι εργαζόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα, από την καταγγελία των δανείων στην αρχή του τρέχοντος έτους και μετέπειτα, από την έναρξη της ειδικής διαχείρισης μέχρι τώρα, έπραξαν το καθήκον τους με το παραπάνω.

»Παρότι έμειναν κατά βάση απλήρωτοι και τα έντυπα και οι λοιπές μονάδες παραγωγής ειδησεογραφικού περιεχομένου χρειάστηκε να λειτουργήσουν επί της ουσίας χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση, με ιδίους πόρους και κάτω του κόστους, επέμειναν με υψηλό αίσθημα ευθύνης στην γραμμή διάσωσης ενός από τους ιστορικότερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας. Διέσωσαν έτσι τα έντυπα και τις λοιπές μονάδες ενημέρωσης του οργανισμού, αντιμετώπισαν τις πιέσεις της πολιτικής και μαζί την αβελτηρία των τραπεζών να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μετόχων τους και, το σημαντικότερο, απέκρουσαν επιτυχώς τον επιθετικό και τις περισσότερες φορές αθέμιτο ανταγωνισμό που εκδηλώθηκε από τους περισσότερους των εκδοτών.

»Αυτή την στιγμή Τα Νέα είναι πρώτη σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα, μακράν της δεύτερης, και Το Βήμα της Κυριακής κατέχει την τρίτη θέση, χωρίς προσφορές και δώρα, δίδοντας καθαρή μάχη περιεχομένου. Επιπλέον, οι ιστοσελίδες του οργανισμού διατηρούν κεντρική θέση στην ηλεκτρονική ενημέρωση, το ραδιόφωνο πρωταγωνιστεί και τα περιοδικά μας είναι περιζήτητα.

»Χωρίς αμφιβολία, η αξία του Οργανισμού περιφρουρήθηκε στην προηγούμενη επισφαλή περίοδο και για εμάς επαυξήθηκε, καθώς ανέδειξε τις δυνατότητες, την επάρκεια και την ποιότητα του προσωπικού. Αναδείχθηκαν οι άϋλες και μη αποτιμώμενες αξίες του Οργανισμού, η κουλτούρα, το ήθος και η δύναμη της ιστορικότητας που τον συνοδεύουν.

»Επιπλέον είναι χρήσιμο να δηλωθεί ότι η διακήρυξη πώλησης, όπου περιγράφονται τα άπειρα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα και άλλα) του ΔΟΛ, φανέρωσε και ανέδειξε το πλήθος των «κρυφών» αξιών του Οργανισμού. Ο ΔΟΛ, πέραν του γεγονότος ότι είναι ελεύθερος χρεών προς τις τράπεζες και βαρών απέναντι σε τρίτους, προμηθευτές και άλλους, δεν πωλείται μόνος. Τον συνοδεύουν οι διεκδικούμενες από πολλούς και αναξιοποίητες συμμετοχές στην ΙΡΙΔΑ, στο πρακτορείο εφημερίδων ΑΡΓΟΣ και στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ, που κατέχει το ΜΕGA.

»Η ΙΡΙΔΑ είναι η μεγαλύτερη εκτυπωτική μονάδα της χώρας, με τεράστιες δυνατότητες και μοναδικά πλεονεκτήματα, η οποία εύκολα και γρήγορα μπορεί να ανασυγκροτηθεί, να νοικοκυρευτεί και να επικρατήσει απολύτως του ανταγωνισμού. Το ΑΡΓΟΣ επίσης μπορεί να αποτελέσει βάση διανομής όχι μόνο εφημερίδων αλλά και άλλων αγαθών, καθώς διαθέτει πανελλαδικό και αξιόπιστο δίκτυο. Όσο για το MEGA, όλοι γνωρίζουν πως, παρότι επί της ουσίας είναι κλειστό, διατήρησε μεγάλο μερίδιο της διαφημιστικής αγοράς, επιτρέποντας στις τράπεζες να συγκεντρώσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η βιωσιμότητά του είναι δεδομένη και είναι ζήτημα απόφασης η μακροημέρευση και η κερδοφορία του. Μία νέα, αποφασιστική διοίκηση με ελάχιστους πόρους μπορεί να το λειτουργήσει κανονικά και να το καταστήσει εκ νέου πρώτο στην τηλεοπτική αγορά.

»Για να μην μιλήσουμε για τον κρυμμένο θησαυρό του ψηφιοποιημένου ιστορικού αρχείου του ΔΟΛ, που μπορεί να αποτελέσει βάση για πλήθος επιστημονικών ερευνών και άλλων υπερκερδοφόρων δραστηριοτήτων. Όπως έχει αποφανθεί ο καθηγητής Γ.Μπαμπινιώτης, εντός του αρχείου, πέραν των άλλων, περικλείεται όλη η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας!

»Χωρίς αμφιβολία η αξία του ΔΟΛ είναι ανεκτίμητη. Αυτό μαρτυρεί άλλωστε το εκδηλούμενο και συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον υποψηφίων επενδυτών. Και θα επιβεβαιωθεί πανηγυρικά στις 31 Μαΐου.

»Οι εργαζόμενοι είναι αν μη τι άλλο περήφανοι για την προσπάθειά τους. Έπραξαν το καθήκον τους, έχουν εξ αρχής δηλώσει ότι δεν έχουν προτιμήσεις και περιμένουν τον υπερθεματιστή ως εγγυητές της συνέχειας, της κουλτούρας, των αρχών και των αξιών ενός από τους ιστορικότερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας, που ζει σχεδόν έναν αιώνα και έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει για πολλές δεκαετίες ακόμη».

Για τον υπογράφοντα, που πέρασε τριάντα από τα καλύτερα χρόνια της ζωής του στον ΔΟΛ, οι προσπάθειες φίλων και συναδέλφων του Οργανισμού να επιβιώσουν με την αξία τους αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη του είδους της ποιότητας της Σχολής στην οποία «φοίτησαν». Και η οποία συνεχίζει…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου