Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεννόηση είναι δυσχερέστατη ανάμεσα σε άτομα που μιλούν διαφορετική -κομματική- γλώσσα, ή -και- διακατέχονται από διαμετρικά αντίθετες ιδεολογίες, καθώς και ανίατες ιδεοληψίες ή τραυματικά προσωπικά βιώματα.
Αυτό που πολλοί αγνοούν είναι ότι δεν ευθύνεται, αποκλειστικά η ανεπαρκής γνώση/αντίληψη της εννοιολογικής σημασίας των λέξεων, αλλά και άλλα όπως π.χ οι κομματικές παρωπίδες, ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΤΡΟΠΙΣΜΟΣ, ο ΚΟΜΜΑΤΟΑΛΛΟΙΘΩΡΙΣΜΟΣ .
Μία λέξη, ένας χαρακτηρισμός, ένας επιθετικός προσδιορισμός αποκτά διαφορετική σημασία, οντότητα, αξία ανάλογα με την ιδεολογία ή τον κομματικό προσανατολισμό του καθενός.
Διατυπώνονται λογής- λογής και διαλογής αερολογίες. Ενίοτε και δύσοσμες ΑΕΡΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΜΜΑΤΟΠΛΗΓΙΚΩΝ (=Νοσούντων από ΚΟΜΜΑΤΟΠΛΗΓΙΑ). Οι ΑΕΡΙΟΛΟΓΟΙ επιχειρούν μια άλογη αντιδιαστολή – αντιδιασταλτική ερμηνεία /απόδοση – όχι ανάμεσα σε ανόμοιες έννοιες- ανόμοιους τρόπους /συστήματα διακυβέρνησης – αλλά σε απολύτως παρόμοια και ταυτιζόμενα! Προδήλως , για να τονίσουν την ανύπαρκτη ουσιαστικά διαφορά τους, λόγω υπαρκτής αγκίστρωσης /καθυπόταξης σε δυσπερίγραπτες ιδεοληψίες.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την δικτατορία και τον δικτάτορα/τύραννο, Φιντέλ Κάστρο (“Φ.Κ”). Μεγάλος ντόρος από ντοπαρισμένους άλογους /ντορήδες. (Κάποιος μάλιστα γραμματιζούμενος …. “έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά της χλεύης” προσπαθώντας απελπισμένα να μας πείσει, αφ’ ενός πως ο “Φ.Κ” δεν ήταν δικτάτορας – επειδή οι δικτατορίες … αναλύονται επιστημονικά;- αφ’ ετέρου όποιοι, από εμάς τον θεωρούμε τύραννο είμαστε τουλάχιστον ….μα ….δες….
Προφανώς ο κος “βλέπει τον λύκο, αλλά ψάχνει τον ντoρό του”, επειδή “πάει με τον -κομματικό, ιδεολογικό – ντορό”.
Σε εμάς τους ανώνυμους, ασήμαντους , ανάξιους λόγου μ…..δες, θα συνιστούσα να αποφύγουμε να τον μιμηθούμε -ή να τον ανταγωνιστούμε- γιατί θα είμαστε “χαμένοι από χέρι” επειδή εκείνος (ως αυθεντία στο είδος) μπορεί να αυτοϊκανοποιείται διαθέτοντας “το πάνω χέρι” – ή μήπως το “πάνω -κάτω χέρι”; – ενός ειδικού επιστήμονα αναλυτή του φαινομένου της χειροπρακτικής αυτοϊκανοποίησης.
Επομένως:
- “Δεν χρειάζεται χείρα βοηθείας”
- “Πιάνουν τα χέρια του” (ιδίως το αριστερό).
- Αποκαλυπτική η άγνοια “από πρώτο χέρι” – της εννοιολογικής σημασίας των λέξεων από μέρους του κου καθηγητή σε βαθμό που “χειρότερα δεν γίνεται”.
Αξιομνημόνευτα και τα εξής λεχθέντα:
– “Ηταν – στην Κούβα του “Φ.Κ” -ένα σύστημα ά μ ε σ η ς δ η μ ο κ ρ α τ ί α ς”.
Πόσο άμεσης; Μέχρις ακράτειας; ή έως ότου αρχίζουν να τρίζουν τα κόκκαλα των Αρχαιοελλήνων”;
– ” Οι δικτατορίες αναλύονται επιστημονικά”.
Πράγματι, αρκεί να είναι εξειδικευμένο το κομματικό χημείο ανάλυσης.
Τότε, και μόνο θα προκύψουν ενδιαφέροντα στοιχεία όπως ότι:
- Οι δικτατορίες /τυραννίες/ ολοκληρωτισμοί διακρίνονται /ταξινομούνται / αποτιμώνται και δοξάζονται ή καταδικάζονται ανάλογα με τα χρώματα τα ιδεολογικά/ κομματικά.
Πρωταρχικό, αποκλειστικό ρόλο στην αξιολόγηση παίζει το χρώμα. Ο Χίτλερ είχε μαύρο. Ο Στάλιν κόκκινο. Ο “Φ.Κ” καφετί του πούρου κ.ο.κ.
Αν π.χ εγώ είμαι Σταλινολάτρης, θεωρώ το (μαύρο) Χίτλερ φασίστα εγκληματία, τύραννο, ενώ τον Στάλιν ….. στοργικό, άκακο πατερούλη. Τα ίδια, απ’ την άλλη πλευρά.
Επιλογές …..χρωμάτων διαφόρων τυραννίσκων / δικατορίσκων.
– Ο “Φ.Κ” ήταν μεγάλη φυσιογνωμία της ανθρωπότητας και μας αφήνει φτωχούς και λιγότερο επαναστάτες”.
Άλλοι μας πτώχευσαν σύντροφε!…
Τώρα φαίνεται πως ο μεταστάς άφησε μερικούς “πτωχούς το πνεύματι” και αρκετούς ανησυχητικά λειψούς επαναστάτες του γλυκού νερού να περιφέρονται με αυτόδηλη αυτοϊκανοποίηση!.
Αλλά και πλούσιους σε φρικαλέες ανακριβολογίες ασύγνωστους διαστροφείς των εννοιών.
Ας πάει στη συγχώρεση. (Και για αυτό).
Πρόταση της στήλης:
– Να βραβευτεί ο κος Καθηγητής από την Ακαδημία για την εργώδη προσπάθεια αποπροσανατολισμού / παραποίησης που ακάματα καταβάλλει.
– Να του ανατεθεί- τιμής, ευπρέπειας, αγωγής και αντίληψης των εννοιών των λέξεων ένεκεν – το Υπουργείο Παιδείας εφ’ όρου ζωής! (Αν βέβαια υποσχεθεί την κατάργηση των εννοιών αλλά και του μαθήματος της Ιστορίας).
ΥΓ Στο ενδιάμεσο /μεσοδιάστημα κάποιος ας τον περιθάλψει, γιατί και η επιστήμη “έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια”.
(Σ.Σ Οι λέξεις με έντονα κεφαλαία προέρχονται από το ΛΕΞΙΚΗΠΙΟ μου).