ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Μοίρασε το

Έπειτα από τη δημόσια δήλωση της Ευρωπαικής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρησης (ΕΠΒ) και τον διασυρμό της Ελλάδας σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thorbjørn Jagland, με επιστολή του προς τον Γ.Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη άμεσης συμμόρφωσης της χώρας με τις συστάσεις της Επιτροπής.

Υπογραμμίζοντας και ο ίδιος πόσο σπάνια η Επιτροπή προχωρά σε δημόσιο λόγο κατά κράτους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ενήμερος της κατάστασης και των προσπαθειών που γίνονται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον νόμο παροχής ασύλου σε παράνομους μετανάστες και τα κέντρα υποδοχής ανά την ελληνική επικράτεια.

«Όλοι είμαστε γνώστες των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλαδα εξαιτίας του αυξημένου αριθμού μεταναστών που εισέρχονται παράνομα κατά το τελευταίο έτος στο ελληνικό έδαφος. Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη και να παράσχει στην Ελλάδα την απαιτούμενη υποστήριξη στην μεταχείρηση των εν λόγω ατόμων. Έχω επανειλλημένως υποστηρίξει ότι τα υπόλοιπα κράτη θα πρέπει να αποφεύγουν να στέλνουν τους αιτούντες άσυλο και παράνομους μετανάστες πίσω στην Ελλάδα, μέχρις ότου να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο νέος αυτός νόμος προβλέπει την αναγνώριση βασικών δικαιωμάτων για τα άτομα που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους, έχοντας έτσι το αναφαίρετο δικαίωμα να παραμείνουν προσωρινά στον ελληνικό χώρο.

Συνεχίζοντας με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής, μία από τις σοβαρότερες αιτίες για τις οποίες η Επιτροπή προέβει σε δημόσιο –σκληρό για την Ελλάδα- λόγο, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης επισήμανε την αναγκαιότητα άμεσης βελτίωσης των εν λόγω συνθηκών, ιδιαίτερα για την περιοχή του Έβρου. Κατέκρινε την έλλειψη συντονισμού και στοιχειώδους συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων καθώς και τους ανακριβείς ισχυρισμούς του ελληνικού κράτους κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθύμισε πως άλλο ένα ακανθώδες ζήτημα είναι τα σωφρονιστικά ιδρύματα και η συνεχής –προς έκπληξη του Συμβουλίου- επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων σε αυτά,

«Γνωρίζω σε πόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκεται η χώρα σας. Παρόλαυτα, θεωρώ ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών και σωφρονιστικα ιδρύματα είναι ύψιστης σημασίας».

.Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει σε παροχή βοήθειας και περαιτέρω υποστήριξης από πλευράς του Συμβουλίου της Ευρώπης και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για επιπλέον βοήθεια προς τις Ελληνικές Αρχές απέναντι στο φλέγον αυτό ζήτημα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου