Υπάρχει και η πολιτιστική διπλωματία

David-Rijser-raphael-Ο Νίκος Αναγνωστάτος υπενθυμίζει ότι υπάρχει και η πολιτιστική διπλωματία, καθώς πολιτισμός σημαίνει αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Προτείνει δε, να την εκμεταλλευτούμε αξιοποιώντας ως πρεσβευτές μας τους Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού. new deal

Μοίρασε το

Ο Νίκος Αναγνωστάτος υπενθυμίζει ότι υπάρχει και η πολιτιστική διπλωματία, καθώς πολιτισμός σημαίνει αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Προτείνει δε, να την εκμεταλλευτούμε αξιοποιώντας ως πρεσβευτές μας τους Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού.


Μια σημαντική όσο και πρωτοποριακή εκδήλωση έλαβε χώρα στην Κηφισιά την περασμένη Τρίτη 17 Ιουλίου με την συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του «Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας». Ο αεικίνητος και πληθωρικός ιδρυτής και Πρόεδρός του, Πέτρος Καψάσκης, μας εντυπωσίασε τις δύο ώρες της εκδήλωσης, ξεδιπλώνοντας τους σκοπούς του Ινστιτούτου με διαλέξεις γνωστών ακαδημαϊκών, πλαισιωμένος με αξιόλογους συνεργάτες και διανθίζοντας την εκδήλωση με άριες και κλασσική μουσική από βιρτουόζους πιανίστες και κιθαρωδό. Η κεντρική ιδέα του Ινστιτούτου εντοπίζεται στο γεγονός ότι τούτη η μικρή αλλά ένδοξη χώρα, διαθέτει πολυσχιδή πολιτισμό ποιότητας, τον οποίο θα μπορούσαμε να τον χρησιμοποιούμε ως μέσο και δίαυλο επικοινωνίας με τις άλλες χώρες, οι οποίες δεν θα απέφευγαν να θαυμάσουν τη χώρα μας και ασφαλώς να την σεβαστούν σε βαθμό που θα περνούσαμε τις διπλωματικές μας σκέψεις και σκοπούς, με μεγαλύτερη επιτυχία από την διπλωματική μας υπηρεσία και αποτελεσματικότερα κάθε άλλης ενέργειας και προσπάθειας.

Υπάρχει και η πολιτιστική διπλωματία

Η πολιτιστική Διπλωματία πρέπει να πάρει επίσημη μορφή και η Ελλάδα μας να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε αυτόν τον σκοπό, επιστρατεύοντας όλες τις προσωπικότητες που είναι σε θέσει να αναπτύξουν, να μεταδώσουν και να εντυπωσιάσουν τους λαούς όλων των πολιτισμένων και μη λαών της υφηλίου, με παρουσιάσεις και διαλέξεις αναφορικά με τον μοναδικό και ένδοξο αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, θαυμάζοντας έτσι τη χώρα μας με πολλαπλά οφέλη, πολιτικά, οικονομικά και όχι μόνο.

Η σημαντική αυτή εκδήλωση, μου ξύπνησε παλαιότερες σκέψεις μου και προσπάθειες προς την ίδια αυτή κατεύθυνση. Το έτος 2009 είχα στείλει επιστολή στον τότε Υπουργό Πολιτισμού και μη έχοντας ανταπόκριση, έστειλα ξανά την ίδια επιστολή σε αρχηγό κόμματος το 2011, με θέμα: «Πρόταση αναζωογόνησης της αίγλης του ελληνικού πολιτισμού και αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας της Ελλάδας».

Πολιτισμός σημαίνει αξιοπρέπεια και αξιοπιστία

Μερικά αποσπάσματα της επιστολής αυτής έχουν ως ακολούθως:

«Η αρχαία Ελλάδα και ο πολιτισμός της, είναι γεγονός ότι θαυμάζεται από όλο τον κόσμο και δέχονται ότι ο πολιτισμός αυτός μεταλαμπαδεύτηκε παντού και πάνω σε αυτόν δημιούργησαν έτσι ο καθένας το δικό του πολιτισμό. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται με το πλήθος των φιλελλήνων, οι οποίοι όχι μόνο εκτίμησαν τον αρχαίο μας πολιτισμό, αλλά πολλοί τον μελέτησαν και αρκετοί ακόμη θυσιάστηκαν για την Ελλάδα κατά την επανάσταση του 1821. Εμείς οι νεώτεροι Έλληνες όμως, όχι μόνο δεν εκτιμάμε τελευταία το δικό μας πολιτισμό, αλλά φροντίζουμε να μην διδάσκεται σωστά στα σχολεία μας και να επικρατεί σήμερα μια ιδιόμορφη αντι-ιστορική μέχρι ανθελληνική ατμόσφαιρα και νοοτροπία.

Είναι επομένως αδήριτη ανάγκη να ζωντανέψουμε στη νέα γενιά το μεγαλείο της ελληνικής ιστορίας και τον λαμπρό μέχρι μοναδικό αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από τα σχολεία κατ’ αρχάς. Θα μπορέσουμε έτσι να σταθούμε επάξια και με επιχειρήματα απέναντι όλων όσων βλάπτουν ή θέλουν να βλάψουν ή έστω αδιαφορούν για τη χώρα μας γενικώς.

Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και εκτός Ελλάδας, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί η αίγλη της χώρας μας σε όσο το δυνατό ευρύτερο κοινό. Αν τούτο προχωρήσει μεθοδικά και επίμονα, θα εμπνεύσουμε τον σεβασμό και την αμέριστη στήριξή όλων όπου και όταν χρειάζεται, ιδιαίτερα τώρα που η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία της χώρας μας έχει τρωθεί βαριά. Για την επιτέλεση του σημαντικού αυτού εθνικού σκοπού, προτείνω έναν μάλλον απλό και περίπου ανέξοδο τρόπο, ο οποίος πιστεύω ότι θα είναι λίαν αποτελεσματικός.

Πρεσβευτές μας οι φοιτητές του εξωτερικού

Οι φοιτητές που φοιτούν σε ξένα Πανεπιστήμια, μπορούν να γίνουν πρεσβευτές και εκτελεστές αυτής της ιδέας μέσω των Πανεπιστημίων που φοιτούν. Ως έναυσμα προτείνω την ακόλουθη διαδικασία, την οποία ασφαλώς οι αρμόδιοι και ειδικοί θα την διαμορφώσουν όπως αυτοί θα κρίνουν καλλίτερα. (Στη συνέχεια αναλύω σε δέκα ενότητες τον τρόπο και την όλη διαδικασία, για τις οποίες ο χώρος δεν επιτρέπει την πλήρη παράθεσή τους, έτσι θα παραθέσω εμβόλιμα τέσσαρες από αυτές, από τις οποίες θα εξαχθεί ο βαθύτερος σκοπός και επιδίωξη):

2.- Να ανατεθεί σε έναν καλό και ικανό ιστορικό, να γράψει την αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό, σε ενότητες εν είδη διάλεξης,. Η διατύπωση της ενότητας/διάλεξης να είναι περιεκτική μεν, αλλά με εθνική ένταση των σημείων και γεγονότων που πρέπει να τονιστούν, με τρόπο που να μην κουράζει, αλλά αντιθέτως να εντείνει το ενδιαφέρον, ώστε να προκαλέσει θαυμασμό και εν τέλη ενθουσιασμό και αγάπη για την Ελλάδα.

5.- Ιδιαίτερη έμφαση ίσως πρέπει να δοθεί στον χρυσόν αιώνα της Αθήνας, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, τον Φειδία, τους Ικτίνο και Καλλικράτη, τον Περικλή, τους στρατηγούς Μιλτιάδη και Θεμιστοκλή και όποιον άλλο κριθεί ότι προσέφερε κάτι άξιο να αναφερθεί χωρίς να κουράσει, με αποκορύφωμα τον Μέγα Αλέξανδρο και τα τεράστια επιτεύγματά του.

8.- Θα κληθούν οι φοιτητές, είτε όλοι μαζί είτε κατά ομάδες, ή κατά κράτος Πανεπιστημίων, ή τουλάχιστον οι αποτελούντες τις «Επιτροπές», για να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο για το σκοπό και την αξία αυτής της προσπάθειας, εμπνέοντάς τους τον αναγκαίο ενθουσιασμό και την ιερότητα του σκοπού, αλλά και τον τρόπο οργάνωσης και προβολής των διαλέξεων αυτών, οι οποίες θα γίνονται μέσα στα Πανεπιστήμια ή και αλλού αν κάτι τέτοιο τους ζητηθεί και δημιουργηθεί ανάλογο ενδιαφέρον. Ασφαλώς θα πρέπει να τους αναπτυχθεί και η ιστορία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, να θυμηθούν την αξία και το θάμβος της ιστορίας μας. Όλα τα έξοδα ασφαλώς θα καλύπτονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, (τα οποία δεν θα είναι σημαντικά), πλέον κάποιο «χατζιλίκι» για τους φοιτητές.

10.- Στις διαλέξεις αυτές, στις οποίες θα συμμετέχουν κυρίως φοιτητές και καθηγητές, θα καλούνται δημοσιογράφοι και στελέχη εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών με κάμερες, για να καταγράψουν και προβάλουν τις διαλέξεις αυτές στο ευρύτερο κοινό. Είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιαστούν και θα κάνουν τις ανάλογες προβολές.

Φιλελληνικό πνεύμα

Εάν όλα τα πιο πάνω, ή όπως αλλιώς διαμορφωθούν, προετοιμαστούν προσεκτικά και ολοκληρωμένα και εκτελεστούν μεθοδικά και μελετημένα, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί ένα δυνατό φιλελληνικό πνεύμα και ρεύμα που θα σαρώσει κάθε αντίθετο λόγο, για να μην πούμε αντίπαλο, για τη χώρα μας που θα καταστεί καταλύτης και απαρχή επιλύσεως κάθε προβλήματός μας, ακόμη και τα οικονομικά μας, σε συνδυασμό βέβαια με μια υπεύθυνη και νοικοκυρεμένη πολιτική δική μας». Ολόκληρη η επιστολή μου αυτή, στη διάθεση όλων.

Είμαι υποχρεωμένος έτσι να συγχαρώ τον Πέτρο Καψάσκη για την ιδέα και τις προσπάθειές του, οι οποίες πρέπει να υιοθετηθούν από το κράτος και να τον ενισχύσει από κάθε πλευρά.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Νίκου Αναγνωστάτου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου