ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥ

Μοίρασε το

Στο τείχος του Βερολίνου που επιχειρεί να επανοικοδομήσει η γερμανική καγκελαρία προσκρούει μέχρι στιγμής το ελληνικό σχέδιο για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Προσηλωμένοι στο δογματισμό και τις προτεσταντικές εμμονές τους η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από κοντά και ο τύποις σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και η ηγεσία της ευρωζώνης, απορρίπτουν τις προτάσεις της Αθήνας.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται παραπέμπει σε ένα θρίλερ και ένα σκληρό bras de fer ανάμεσα στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση και τη Γερμανία, η οποία είναι η πλευρά που κρατά την πλέον άκαμπτη στάση.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για το τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα μας αλλά και φυσικά στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Την Κυριακή ο πρωθυπουργός ανέγνωσε στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Την Τετάρτη συνέρχεται το έκτακτο Γιούρογκρουπ και μια ημέρα μετά η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το χρονικό διάστημα είναι μικρό και οι εξελίξεις πυκνές.

Από την πλευρά της, αυτό που λέει η Αθήνα είναι λιτό και σαφές: Η λαϊκή εντολή είναι νωπή, καθαρή και συγκεκριμένη, οφείλουν όλοι να τη σεβαστούν και ως εκ τούτου επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου δεν πρόκειται να υπάρξει.

Μπορεί όμως να υπάρξει μέσα από ένα διάλογο, χωρίς τελεσίγραφα και απειλές και χωρίς μονομερείς ενέργειες, μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, αμοιβαία επωφελής προς το συμφέρον τόσο του ελληνικού λαού που έχει εξαθλιωθεί όσο και της Ευρώπης.

Ποια θα είναι η κατάληξη θα το γνωρίζουμε σχετικά σύντομα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική στα ανώτερα κλιμάκια της Ευρώπης και να αποφευχθεί η ρήξη που δε συμφέρει κανέναν.

Και να μη λησμονούν όσοι παίρνουν τις αποφάσεις ότι η Ευρώπη δεν έχει μοναδικούς ιδιοκτήτες. Είναι το κοινό μας σπίτι και θεμελιώθηκε με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας των κρατών.

[quote text_size=”small”]

Δεν είναι θέμα οικονομοτεχνικών μελετών και μοντέλων. Δεν διαφωνούν γιατί το προτεινόμενο πρόγραμμα κοστίζει ή μετακυλίει βάρη σε άλλες χώρες, όπως λανθασμένα και ψευδώς, ισχυρίζονται διάφοροι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ελίτ. Το αντικείμενο της αντιπαράθεσης είναι βαθύτατα πολιτικό.

[/quote]

Συγκρούονται από τη μια η εδραιωμένη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που έχει αποτύχει παταγωδώς και από την άλλη, η άποψη για μια Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών και των αναγκών τους, όπου το προβάδισμα δίνεται στους ανθρώπους και τη βούλησή τους έναντι των αγορών και των αδηφάγων ορέξεων τους.

Είναι λοιπόν ύψιστο ζήτημα Δημοκρατίας αυτό που έχουμε ενώπιον μας.

Και όπως έδειξε η ενθουσιώδης συγκέντρωση σε αρκετές πόλεις της χώρας την περασμένη Πέμπτη, οι πολίτες απαιτούν αξιοπρέπεια, σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και αρνούνται την υποτέλεια και τα τετελεσμένα που είχαν καταστεί κανόνας τα προηγούμενα χρόνια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου