Το κατ’ εξακολούθησιν αδίκημα του ΕΦΚΑ.

O Λάμπρος Ροϊλός συσχετίζει την πρόσφατη καταγγελία του πρώην Υπουργού κ. Βρούτση για αυθαίρετη διαγραφή χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης, με την καταγγελία του ίδιου για αντίστοιχη αναίτια και απροειδοποίητη διαγραφή χιλιάδων ασφαλισμένων από το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ. new deal

Μοίρασε το

O Λάμπρος Ροϊλός συσχετίζει την πρόσφατη καταγγελία του πρώην Υπουργού κ. Βρούτση για αυθαίρετη διαγραφή χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης, με την καταγγελία του ίδιου για αντίστοιχη αναίτια και απροειδοποίητη διαγραφή χιλιάδων ασφαλισμένων από το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ. 


(Περί της καταγγελίας αυθαίρετης διαγραφής αιτήσεων συνταξιοδότησης και ασφαλισμένων σε πρόνοια υγείας από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ).

Δεν ξέρω αν τα μνημόνια και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ξυπνήσει στο DNA μας τον «Ραγιά» της Τουρκοκρατίας. Ούτε ξέρω αν «προοδεύσαμε» τόσο ώστε από απλοί Ραγιάδες μάθαμε να τρώμε τις άνωθεν «καρπαζιές» αδιαμαρτύρητα πλέον, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε καν!

Τα πιο κάτω όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο υποδηλώνουν:

Την δική μου καταγγελία για την εντός του Μαρτίου 2019 αυθαίρετη διαγραφή χιλιάδων ασφαλισμένων από την κοινωνική πρόνοια υγείας και το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ, διαδέχθηκε η επίσημη καταγγελία/ επερώτηση του τομεάρχη της Ν.Δ. και πρώην αρμόδιου υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση, για την σκόπιμη  διαγραφή χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης από το πρωτόκολλο του ΕΦΚΑ και μεταφορά τους σε αρχεία κατά τα έτη 2017, 2018!

Την καταγγελία αυτή του κ.Βρούτση, επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ κ. Α. Νικολόπουλος.  Αυτός λοιπόν υποστήριξε ότι: «Είχαμε καταγγελίες από το τμήμα απονομής συντάξεων ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 υπήρξε ηλεκτρονικό κλείσιμο εκκρεμών αιτήσεων, που είχε γίνει κεντρικά από το πληροφοριακό σύστημα, με χρήση κωδικών συναδέλφων χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και εν αγνοία τους» . Διευκρινίζοντας ότι «οι συνάδελφοί μου στο τμήμα των απονομών ουδέποτε έκλεισαν τέτοιους φακέλους, γιατί δεν είχαν την αρμοδιότητα ».

Δημιουργική λογιστική και δημιουργική ασάφεια

Η εκτίμηση του κ. Γιάννη Βρούτση είναι ότι αυτή η παράνομη, καταχρηστική ενέργεια (που πρέπει να απασχολήσει την δικαιοσύνη -όπως λέει-) έγινε προκειμένου η σημερινή ηγεσία του υπ. Εργασίας να δείχνει στην Τρόικα ότι υπάρχει μείωση στον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για συνταξιοδότηση. Με αποτέλεσμα το απόθεμα της συνταξιοδοτικής οφειλής να είναι σχετικά μικρό.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ της Καθημερινής  (3/4/2019)   που έδωσε σημαντική δημοσιότητα στο θέμα :  « Τα προηγούμενα χρόνια οι εκπρόσωποι των πιστωτών  ασκούσαν πιέσεις στο Υπουργείο Εργασίας  για επιτάχυνση έκδοσης συντάξεων , ώστε να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη  του ταμείου  προς τους ασφαλισμένους  και μάλιστα χρηματοδοτώντας τα …».

Βεβαίως όπως επισημαίνει και η Καθημερινή στο κύριο άρθρο της ημέρας, η «δημιουργική λογιστική» για να ξεγελαστούν οι «Κουτόφραγκοι» είναι προϊόν και προγενεστέρων κυβερνήσεων. Η σημαντική όμως διαφορά είναι ότι δεν υπήρξε τότε το ενδεχόμενο βλάβης συγκεκριμένων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, όπως τώρα.

Έτσι, λοιπόν, φαίνεται να εξηγούνται  οι πιο πάνω ενέργειες τις οποίες το υπουργείο αρνείται σαν «fake news» και ψέματα του κ.Βρούτση.

Άλλωστε σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μπει σε τροχιά πρώην ΠΑ.ΣΟ.Κ. με εκείνο το θρυλικό: «Λεφτά υπάρχουν». Και εάν δεν υπάρχουν; Μα, τα εφευρίσκουμε! Μειώνουμε τα χρέη του δημοσίου και βρίσκουμε απόθεμα και λεφτά! Θέλουμε διορισμούς; Βγάζουμε τους ιερείς από το μισθολόγιο του Δημοσίου και βρίσκουμε 10.000 θέσεις εργασίας για να διορίσουμε!

Ο ΕΦΚΑ απαντά ότι περίπου 30.000 αιτήσεις σύνταξης, κρίθηκαν «μη ανελαστικές» ελεύθερων επαγγελματιών με χρέη πάνω από 20.000 € και άλλων που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά. (Κάποιο άλλοθι βέβαια έπρεπε να βρεθεί!)

Αδίκημα κατ’ εξακολούθησιν

Για την πρόσφατη όμως τον Μάρτιο 2019 αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική διαγραφή χιλιάδων έμμεσα ασφαλισμένων από το ηλεκτρονικό σύστημα πρόνοιας, υγείας του ΕΦΚΑ, που κατήγγειλα στο άρθρο μου: «Οι ανασφάλιστοι-ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ» τι έχει να πει το Υπουργείο; (βλ.εδώ).

Αν βέβαια δεν δοθεί δημοσιότητα σε αυτή την καταγγελία μέσω ΜΜΕ (πέραν του διαδικτύου) και δεν κάνει σχετική επερώτηση η αντιπολίτευση, ούτε ο ΕΦΚΑ θα απαντήσει, ούτε το υπουργείο θα ελεγχθεί, ούτε θα επιληφθεί η δικαιοσύνη.

Αν υπάρχει  λόγος να ζητηθεί η πολιτική και ποινική ευθύνη για τα καταγγελλόμενα από τον κ.Βρούτση, πόσω μάλλον σοβαρότερος λόγος υπάρχει για την καταγγελία της διαγραφής από το σύστημα πρόνοιας αφού έγινε απροειδοποίητα, με κίνδυνο της υγείας των ασφαλισμένων.

Με κίνδυνο την υγεία των ασφαλισμένων

Μετά την δημοσιοποίηση του άρθρου μου, διαπιστώθηκε ότι η διαγραφή αυτή αφορούσε και χιλιάδες άλλους επαγγελματίες άλλων κλάδων ανά την Ελλάδα, όχι μόνον έμμεσα ασφαλισμένους, αλλά και κυρίως ασφαλισμένους επαγγελματίες οι οποίοι δεν είχαν κάποια αταξία ή οφειλή. Πάντα χωρίς καμία προειδοποίηση και προθεσμία (για τυχόν συμμόρφωση σε κάτι), θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ανύποπτων νόμιμα ασφαλισμένων εδώ και πολλά  χρόνια τώρα.

Δεν έγινε από λάθος «του συστήματος» όπως προσπάθησαν σε κάποιους επαγγελματίες να το εμφανίσουν, γιατί απλούστατα δεν θα τους ζητούσαν εκκαθαριστικό σημείωμα και αλλά δικαιολογητικά για να τους επαναφέρουν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες σαν ασφαλισμένους.

Επιπλέον εξηγώ στο άρθρο μου ότι υπήρχε πλήρης αδυναμία σωστής ενημέρωσης και χάος μετά την αιφνιδιαστική και απροειδοποίητη αυτή διαγραφή των ασφαλισμένων.

Σε επιβεβαίωση των λεγομένων μου περί της παράνομης αυτής ενέργειας του Μαρτίου 2019, η οποία είχε επαναληφθεί και το 2018, υπάρχει απόφαση του Δ.Σ.Α., που συνοπτικά έλεγε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, κατά τη συνεδρίασή του της 5.3.2019, …..ομόφωνα, ενόψει της άνευ νομίμου αιτίας μαζικής αφαίρεσης ασφαλιστικής ικανότητας από δικηγόρους και έμμεσα προστατευόμενα μέλη αυτών (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά),  ….. Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του δικηγορικού σώματος για την ανωτέρω παράνομη μαζική στέρηση ασφαλιστικής ικανότητας από ασφαλισμένους που έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις ή έχουν εισαχθεί σε θεραπευτήρια ή σε κάθε περίπτωση χρήζουν περιθάλψεως. Απαιτεί την άμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στο σύνολο των δικηγόρων της χώρας και στα έμμεσα προστατευόμενα μέλη αυτών….. Απαιτεί την απαρέγκλιτη τήρηση, από τούδε και στο εξής, της αρχής της προηγούμενης ενημέρωσης και ακρόασης των ασφαλισμένων, πριν από οποιοδήποτε δυσμενές σε βάρος τους μέτρο, ιδίως την αφαίρεση ασφαλιστικής ικανότητας, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο είτε να αποδείξει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του είτε να εξοφλήσει τυχόν οφειλή….».

Οι ενέργειες αυτές του Υπουργείου Εργασίας με την άνευ νόμιμου αιτίας διαγραφή χιλιάδων αιτήσεων συνταξιούχων και ασφαλισμένων σε πρόνοια υγείας, τουλάχιστον «λογοτεχνική αδεία» συνιστά «έγκλημα» του ΕΦΚΑ/Υπουργείου «κατ’ εξακολούθησιν». Το δε ηλεκτρονικό αποτύπωμα, τονίζει ο κ. Βρούτσης, υπάρχει, για να διαγνωστεί η τέλεση του.

Παράβαση καθήκοντας και κατάχρηση εξουσίας

Όπως ανέπτυξα και στο σχετικό άρθρο μου, οι ενέργειες αυτές είναι δυνατόν να στοιχειοθετούν το αδίκημα παραβάσεως καθήκοντος ( άρθρο 259 Π.Κ.) και διοικητικά αποτελούν κατάχρηση εξουσίας. Σε συνδυασμό μάλιστα της θέσεως σε κίνδυνο της υγείας ανύποπτων νόμιμα ασφαλισμένων εδώ και πολλά  χρόνια τώρα

Σε κάθε περίπτωση αυτό το ακραίο μέτρο είναι ίδιον αλαζονικής εξουσίας και απολυταρχικού καθεστώτος και δεν συνάδει με διακυβέρνηση Δημοκρατικής Ευρωπαϊκής χώρας. Πάνω απ’όλα πρέπει να είναι η δημοκρατική τάξη και νομιμότητα. Γιατί χωρίς αυτά, δεν υπάρχουν ατομικά δικαιώματα, δεν υπάρχει κράτος δικαίου.

Η πραγματική αιτία των διαγραφών

Ύστερα από την καταγγελία του κ. Βρούτση και την εξήγηση που αποδίδει αυτός στην ενέργεια του υπουργείου, για εμφάνισή μικρότερου συνταξιοδοτικού χρέους, φυσικό, δεν είναι να αναλογιστεί κάποιος ότι η πιθανή αιτία (ή μία από αυτές) για την αυθαίρετη διαγραφή των χιλιάδων ασφαλισμένων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της πρόνοιας υγείας  ήταν παρόμοιος λόγος; Δηλονότι της εμφάνισης μικρότερης οφειλής του ΕΦΚΑ προς τα φαρμακεία- νοσοκομεία για τις υπηρεσίες που είχαν προσφερθεί προς τους διαγραμμένους; Ή της εμφάνισης γενικώτερα μικρότερης δαπάνης για την υγεία; Προς ικανοποίηση των «θεσμών» ή δεν ξέρουμε για ποιο άλλο λόγο; Αφού για τους διαγραμμένους από το ηλεκτρονικό σύστημα, για το διάστημα της διαγραφής των τουλάχιστον (και στα πλαίσια κάποιας ενδεχόμενης καταγραφής;), θα είχαν εξαφανιστεί τα ηλεκτρονικά στοιχεία γι’ αυτούς, προμήθειας φαρμάκων και δαπάνης νοσηλείας σε νοσοκομεία;

Να σημειωθεί βέβαια ότι στα προαπαιτούμενα των «θεσμών» για τις 2η και 3η αξιολόγηση του 1ου τριμήνου 2019 (και την πληρωμή της επόμενης δόσης 1 δις), ήταν και ο μηδενισμός οφειλών προς ιδιώτες. Ενώ υπάρχει πάντοτε ένα περιοριστικό πλαφόν από τους πιστωτές για φαρμακευτική δαπάνη.

Ο σκοπός όμως αγιάζει αυθαίρετα, αντιδημοκρατικά και επικίνδυνα για τους πολίτες μέτρα;!

Όπως εξηγώ στο άρθρο μου (12/3/19) η αιτιολογία της τυχόν διπλο-εγγραφής καταρρίπτεται, καθώς και του «λάθους» του ΕΦΚΑ για τον λόγο που αναφέρω πιο πάνω.

Ηθικόν δίδαγμα: Εμπράκτως τους κυβερνώντες τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να ενδιαφέρουν μόνον «οι αριθμοί», (το ποσό των οφειλών, τα αποθεματικά). Δημοκρατική διακυβέρνηση, ατομικά δικαιώματα και υγεία και των ασφαλισμένων φαίνονται (από τα πιο πάνω) να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Ο Πάπας και το Νόμπελ της Ειρήνης

Αν είχε θεσπιστεί Νόμπελ κυβίστησης και παραπλάνησης, πιθανώς θα ανήκε δικαιωματικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, ο Πάπας Φραγκίσκος (χωρίς αμφιβολία) δήλωσε προ ημερών ότι ο κ. Τσίπρας με την προς αυτόν αναφορά του, ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα προηγούνται των διεθνών συμφωνιών» δικαιούται το Νόμπελ ειρήνης!

Αν  όμως ο Πάπας γνώριζε ότι οι κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ με ενέργειές τους κάνουν «τους αριθμούς να υπερισχύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τι θα είχε να πει;

Για να μην του δημοσιοποιήσουμε και τα περί θρησκείας στο Συριζέϊκο καταστατικό του κόμματος, και καταπιεί τη γλώσσα του.

Λάμπρος Ροϊλός :Συντ δικηγόρος  παρ’ Αρείω Πάγω-συγγραφέας-ερευνητής

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου