Τι είναι πατριωτισμός και τι εθνικισμός

Ο Κώστας Δημ. Χρονόπουλος με αφορμή τη δήλωση Μακρόν ότι ο Εθνικισμός δεν είνα Πατριωτισμός, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τις έννοιες. Και να ορίσει το ποιος είναι ο πατριώτης και ποιος ο προδότης. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Δημ. Χρονόπουλος με αφορμή τη δήλωση Μακρόν ότι ο Εθνικισμός δεν είνα Πατριωτισμός, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τις έννοιες. Και να ορίσει το ποιος είναι ο πατριώτης και ποιος ο προδότης.


Κατρακυλά η δημοφιλία του Γάλλου Προέδρου. Διόλου περίεργο όταν – εκτός των άλλων αστοχημάτων του – αρχίζει να λαϊκίζει έντονα και να ανοηταίνει ανεύθυνα.

Δηλώσεις όπως: “Ό Εθνικισμός δεν είναι Πατριωτισμός”, ή “Ο Εθνικισμός είναι η προδοσία του Πατριωτισμού” το προσυπογράφουν. Δεν γνωρίζω ποιές είναι οι γνώσεις του, η επαφή του με τις έννοιες των λέξεων. Υποψιάζομαι πως άλλος – πανικός ή λαϊκισμός; – είναι ο λόγος που τον παρασύρει και τον εκθέτει: η καυτή ανάσα της γαλλικής Ακροδεξιάς στον αυχένα του.

Δυστυχώς και στον Τόπο μας πάρα πολλοί συγχέουν τις έννοιες. Εξυπακούεται ότι οι πολιτικάντηδες – λόγω άγνοιας, λαϊκισμού, κομματισμού, ιδεοληψιών, κ.α  ιδιαζουσών ιδιοτήτων -κατατάσσονται πρώτοι και καλύτεροι στη “λίστα”.

Πατριωτισμός και Εθνικισμός

Ο πατριωτισμός /φιλοπατρία συγχέεται με τον εθνικισμό, τον εθνισμό κ.ο.κ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άκρη για να την βρεις. Ας τα αποκωδικοποιήσουμε:

1. Πατριώτης μπορεί να είναι ο οιοσδήποτε και οπουδήποτε πολιτικά τοποθετημένος. Εννοείται ότι ο πραγματικός πατριώτης σε καμία περίπτωση / σκοπιμότητα δεν βλάπτει ή προδίδει την Πατρίδα του. Αξίωμα! Επομένως ο Πατριώτης αυτών των προδιαγραφών, πρέπει να  είναι σεβαστός από όλους. Ομοιδεάτες ή κομματικούς αντιπάλους. Η – αποκλειστική -οικειοποίηση /ιδιοποίηση της φιλοπατρίας από μερίδα του πληθυσμού και ο – εξ αντιδιαστολής – αποκλεισμός άλλων, είναι ανεπίτρεπτη, άθλια, αντιδημοκρατική. Εξόχως αντιδημοκρατική, επειδή ακριβώς αρνείται το δημοκρατικό δικαίωμα του άλλου να έχει διαφορετική άποψη ή και να … υπάρχει !!!.

2. Οι αποδεδειγμένα προδότες αποκλείεται να είναι Πατριώτες. Όπως επίσης και οι συρρικνωτές της Πατρίδας.

3. Εθνισμός: Εθνική Συνείδηση, Φιλοπατρία, Πατριωτισμός.

4. Εθνικισμός: Ενέχει το στοιχείο της υπερβολής και υπερπροβολής της εθνικής ταυτότητας. Ταυτίζεται ως έννοια /διάθεση με τον σωβινισμό.

Συγχίζονται, πανικοβάλλονται και αντιδρούν σπασμωδικά τόσο ο Γάλλος όσο και οι ημέτεροι εθνολαϊκιστές πολέμιοι του εθνικισμού. Διεθνιστές, Αριστεροί, “Αριστεροί Πατριώτες”, και μέρος της αγέλης, είτε συγχέουν ή αγνοούν τις έννοιες, είτε αποπροσανατολίζουν συνειδητά. (Μεταξύ πολλών άλλων βέβαια) καταργούνται και οι έννοιες του μείζονος και του ελάσσονος, του όλου και του μέρους καθώς και η κοινή λογική:

Πατριώτης και προδότης

Ο Πατριωτισμός εμπεριέχεται στον Εθνικισμό και όχι το αντίστροφο. (Σ.Σ Άρα, λογικά δεν γίνεται να ισχύει το” Ο εθνικισμός δεν είναι πατριωτισμός” του κου Προέδρου).

Προφανώς και δεν ισχύει επίσης το ότι” ο Εθνικισμός είναι προδοσία του Πατριωτισμού”. Για τον ίδιο προαναφερθέντα λόγο.

Y.Γ. Αλλού εδράζεται το πρόβλημα- δράμα που ζουν οι απανταχού υποκριτές αποτυχημένοι λαϊκιστές … “Δημοκράτες”: Στην απαξίωση του διεθνισμού, της παγκοσμιοποίησης, της πολυπολιτισμικότητας, της ουδετεροθρησκευτικότητας. Το τσουνάμι της (λαθρο)μετανάστευσης, ή πυροδότησης  της “πυρηνικής βόμβας” -όπως πριν χρόνια χαρακτήρισα το Δημογραφικό- επιδρούν καταλυτικά, διαλυτικά. Οι λαοί προσπαθούν να αυτοπροστατευτούν μέσω του εθνικισμού, της αυτοπεριχαράκωσης, του απομονωτισμού. Επειδή ακριβώς αγαπούν την Πατρίδα τους και όχι γιατί είναι ρατσιστές, πολεμοκάπηλοι ή Φασίστες.

Κατανοητό;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου