Πως το μεταναστευτικό θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης καταγράφει τις προσπάθειες που καταβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διαχειριστεί το μεταναστευτικό κατά τρόπο που να συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσω της ένταξης των μεταναστών στην εργασία. Όπως κάνει το Labour-INT. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης καταγράφει τις προσπάθειες που καταβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διαχειριστεί το μεταναστευτικό κατά τρόπο που να συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσω της ένταξης των μεταναστών στην εργασία. Όπως κάνει το Labour-INT.


Το μεταναστευτικό παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Γίνονται προσπάθειες προς πολλές κατευθύνσεις. Αλλά η ατελείωτη γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν επιτρέπει ουσιαστικές λύσεις.

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή και μεταναστευτικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα εμπορικά επιμελητήρια και οι εργοδοτικές οργανώσεις ανανεώνουν τη συνεργασία τους για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Σε  κοινή δήλωση τους, επισημαίνουν τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση στο μέλλον. Και εκφράζουν ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής σύμπραξης για την ένταξη, που εγκαινιάστηκε το 2017.

Οι υπογράφοντες τη δήλωση επιβεβαιώνουν τη σημασία μιας πολυμερούς προσέγγισης για την έγκαιρη ένταξη στην αγορά εργασίας προς όφελος τόσο των προσφύγων όσο και της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα.

Νικολά Σμιτ

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κ. Νικολά  Σμιτ, δήλωσε:

«Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων δεν κάνει διάκριση με βάση την προέλευση των ανθρώπων. Ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, την ηλικία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες όσον αφορά την απασχόληση. Η παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους και της πρόσβασής τους σε ποιοτικές θέσεις εργασίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αξιοπρέπειά τους και για την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.»

Ίλβα Γιούανσον

Η κ. Ίλβα  Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων,τόνισε:

«Η καλύτερη αξιοποίηση των δεξιοτήτων και του δυναμικού των προσφύγων και των μεταναστών καθιστά τις αγορές εργασίας μας πιο συμπεριληπτικές και συμβάλλει στην ευημερία και τη συνοχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι οι διακινούμενοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες διαθέτουν δεξιότητες και ταλέντα που συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τις εργοδοτικές οργανώσεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα εμπορικά επιμελητήρια στις δραστηριότητες που αναπτύσσουν για τους πρόσφυγες και είμαστε ανοικτοί στην περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας μας, για παράδειγμα όσον αφορά τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού.»

Από τότε που εγκαινιάστηκε η ευρωπαϊκή σύμπραξη για την ένταξη, πριν από τρία  χρόνια, η Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει έργα που υλοποιούνται από οργανώσεις κοινωνικών και οικονομικών εταίρων για την προώθηση της ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Labout-INT

Παραδείγματα αποτελούν το έργο Labour-INT, το οποίο υποστηρίζει την ένταξη των προσφύγων από την άφιξή τους έως τον χώρο εργασίας, μέσω της αξιολόγησης δεξιοτήτων, της κατάρτισης και της τοποθέτησης σε θέση εργασίας στην Ιταλία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο  ή το Ευρωπαϊκό  Πρόγραμμα  Δράσης για την Ένταξη των προσφύγων, που εφαρμόζεται στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Οι κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι έχουν επίσης αναλάβει πρωτοβουλίες σε 20 κράτη -μέλη.

Οι μελλοντικές προσπάθειες της ΕΕ και των εμπλεκομένων φορέων  εστιάζονται  σε τρείς  τομείς: διασύνδεση των ενδιαφερόμενων φορέων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας για την ένταξη στην αγορά εργασίας, στήριξη της επιχειρηματικότητας και διευκόλυνση του εντοπισμού, της αξιολόγησης και της επικύρωσης των δεξιοτήτων.

Η Επιτροπή και οι κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι θα επιδιώξουν να διερευνήσουν τρόπους επέκτασης του διαλόγου και της μελλοντικής συνεργασίας τους στον τομέα της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού, στο πνεύμα των στόχων του νέου  ευρωπαϊκού  θεματολογίου δεξιοτήτων  και του επικείμενου νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να επικεντρωθεί στον τρόπο βελτίωσης των διαύλων μετανάστευσης εργατικού δυναμικού για την κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών της Ευρώπης.

Η Ευρώπη οφείλει να «τρέξει πιο γρήγορα» και να υλοποιήσει πολιτικές που θα αποσυμφορήσουν  τις τοπικές κοινωνίες.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και η ΕΕ καλείται να το λύσει άμεσα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου