Πράγματι Αλέξη, δεν θα ξεχάσουμε…

Ο Κώστας Χριστίδης αντιστρέφει την φράση του Αλέξη Τσίπρα με φόντο το βαθύ στην ιθάκη, “δεν θα ξεχάσουμε”. Και κωδικοποιεί όλα εκείνα που πράγματι, δεν θα ξεχάσουν οι Έλληνες από την μέχρι τώρα πορεία του στο δημόσιο βίο, σημειώνοντας ότι το διάγγελμα θα έπρεπε να έχει γίνει με φόντο τις Φρίκες. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Χριστίδης αντιστρέφει την φράση του Αλέξη Τσίπρα με φόντο το βαθύ στην ιθάκη, “δεν θα ξεχάσουμε”. Και κωδικοποιεί όλα εκείνα που πράγματι, δεν θα ξεχάσουν οι Έλληνες από την μέχρι τώρα πορεία του στο δημόσιο βίο, σημειώνοντας ότι το διάγγελμα θα έπρεπε να έχει γίνει με φόντο τις Φρίκες.


Ο κ. Τσίπρας έκρινε σκόπιμο να απευθύνει μαγνητοσκοπημένο εορταστικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Ο λόγος, η “έξοδος από τα Μνημόνια”. Το φόντο, το Βαθύ, το κεντρικό λιμάνι της Ιθάκης. Λαμβάνοντας υπόψη τις άκρως δυσχερείς συνθήκες στις οποίες παραμένει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Την πρόσφατη εκατόμβη νεκρών στο Μάτι. Και, βεβαίως, το ακραία διχαστικό περιεχόμενο του διαγγέλματός του, νομίζω ότι καταλληλότερος περιβάλλων χώρος θα ήταν άλλο επίνειο του νησιού. Βρίσκεται στο βορειανατολικό τμήμα του, και λέγεται Φρίκες!

“Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι”, είπε ο κ. Τσίπρας, “δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια”. Πράγματι, κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει τις αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια. Αυτές δεν ήταν άλλες από τα δυσθεώρητα ελλείμματα (δημοσιονομικό και εμπορικό ισοζύγιο). Το αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Δεν θα ξεχάσουμε Αλέξη…

Δεν θα ξεχάσουμε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, πλειοδοτούσαν υπέρ των “πελατών” τους. Ενώ όταν ήλθαν στην κυβέρνηση επέτειναν, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών, τις πελατειακές πρακτικές. Επιδείνωσαν την μειωμένη ανταγωνιστικότητα με τα capital controls. Επέτειναν την φυγή καταθέσεων λόγω αναξιοπιστίας. Διεύρυναν την εντεύθεν έλλειψη ρευστότητας και την επενδυτική ξηρασία.

Δεν θα ξεχάσουμε ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε άμεση κατάργηση των υπαρχόντων, μέχρι της ανόδου του Σύριζα στην εξουσία, δύο μνημονίων. Και αντ’ αυτού προέκυψε τρίτο κατά σειρά, αχρείαστο και βαρύτερο μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2015. Και μετά ταύτα ουσιαστικά και τέταρτο, υπό την μορφή επαχθών δεσμεύσεων μακράς διάρκειας – και, μάλιστα, χωρίς νέα χρηματοδότηση. Η αλλαγή της ρότας από αντι-μνημονιακή σε μνημονιακή κατέστησε αναγκαία την αλλαγή μεγάλου μέρους “του αρχικού πληρώματος”, όπως ανέφερε στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας.

Δεν θα ξεχάσουμε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Τα “go back, κυρία Μέρκελ. Go back κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης”. Όλων αυτών δηλαδή που για τους επαίνους των, τους οποίους βέβαια συνοδεύουν με σωρεία επιφυλάξεων, πανηγυρίζουν σήμερα οι κυβερνώντες.
Δεν θα ξεχάσουμε την κατάργηση όχι μόνο του ΕΝΦΙΑ. Αλλά και του …ΕΚΑΣ. Τις περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές των συντάξεων. Τους πλειστηριασμούς ακινήτων και τις αθρόες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών σε βάρος (μικρο) οφειλετών του Δημοσίου.

Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν θα ξεχάσουμε τους διαπλεκόμενους. Τα θαλασσοδάνεια. Τις off – shore εταιρείες. Τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.α. Η Ιθάκη δεν ήταν το κατάλληλο μέρος να μιλήσει για διαπλεκόμενους. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα βοσκοτόπια και οι χαράδρες που θα δίνονταν ως ασφάλεια (αν δεν εκδηλωνόταν σθεναρά αντίδραση από το ΣτΕ) υπέρ μεγαλοεργολάβου της νέας διαπλοκής που διεκδικούσε τηλεοπτική άδεια… Όσο για τις λίστες, τα θαλασσοδάνεια κλπ., άνθρακες ο θησαυρός.

Ασφαλώς, δεν θα ξεχάσουμε τους 96 τραγικούς νεκρούς της πυρκαγιάς στο Μάτι! Παρότι ένας Ιθακήσιος ποιητής, ο Λορέντζος Μαβίλης, έχει γράψει: “… τους ζωντανούς τα μάτια σου ας θρηνήσουν / θέλουν, μα δε βολεί να λησμονήσουν”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου