Που φτάνουν τα ρεκόρ… του πανικού;

Μοίρασε το

Η Κέλλυ Κοντογεώργη περιγράφει την μανία που έχει καταλάβει πολίτες από όλον τον κόσμο να προμηθευτούν χάπια ιωδίου ως αντίδοτο σε ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης.


Ο τρόμος και ο πανικός πάντα είναι κακοί σύμβουλοι! Ειδικά όταν φόβος προέρχεται από το σενάριο ενός πολέμου με πυρηνικά όπλα. Από τις αρχές του Μάρτη πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών τρέχουν να προμηθευτούν τα λεγόμενα «χάπια ιωδίου».

Αύξηση πωλήσεων των συγκεκριμένων χαπιών έχει εντοπιστεί σε Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία και Ολλανδία, αύξηση παρουσιάζεται και στην Ελλάδα, με τους φαρμακοποιούς να συνιστούν ψυχραιμία.

Ωστόσο ένα κρίσιμο ερώτημα παραμένει αναπάντητο, σχετικά με το εάν όντως τα χάπια ιωδίου προστατεύουν τον άνθρωπο σε περίπτωση ενός εφιαλτικού σεναρίου πυρηνικού ατυχήματος;

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα, σχετικά με χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια, ενώ και στην Ελλάδα ο κόσμος άρχισε να διερευνά, που μπορεί να προμηθευτεί χάπια ιωδίου και κατά πόσο σε «σώζουν» από ένα νέο Τσέρνομπιλ;

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημέρωσε  ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.

Τα σκευάσματα ιωδίου, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη. 

Ρεκόρ πωλήσεων στην Amazon

Κάποτε ήταν καινοτόμο, πρωτότυπο…και απίθανο να παραγγείλεις μέσω ίντερνετ το φαγητό σε πακέτο για το σπίτι. Μετά μυηθήκαμε στις διαδικτυακές αγορές για ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Όπως αναφέρουν οι TIMES, σήμερα, τα πιο καυτά προϊόντα της Amazon είναι ο εξοπλισμός επιβίωσης, κιτ αντικατάστασης στρατιωτικών γευμάτων και χάπια ιωδίου, που λαμβάνονται σε περίπτωση πτώσης πυρηνικής βόμβας ή κατάρρευσης της εγκατάστασης πυρηνικής ενέργειας.

Η απειλή κλιμάκωσης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που εισέρχεται τώρα στην τρίτη εβδομάδα, έχει αναδείξει στο κόσμο του διαδικτύου προϊόντα και αξεσουάρ, -που είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου- στην κορυφή των chart best seller στον μεγαλύτερο ηλεκτρονικό ιστότοπο εμπορίου του κόσμου, στην Amazon.

Ένας πωλητής καψουλών ιωδιούχου καλίου παραγωγής ΗΠΑ, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν προσωρινά από τους κινδύνους της έκθεσης σε ορισμένα πυρηνικά υλικά, πούλησε σχεδόν τόσα μπουκάλια χαπιών —17.231— τον τελευταίο μήνα με τα 18.143 τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε η πλατφόρμα ανάλυσης ηλεκτρονικού εμπορίου Helium 10 που προβλήθηκε από το περιοδικό TIME.

Η συγκεκριμένη εταιρία, η Performance Supplement Store, πραγματοποίησε πωλήσεις άνω των 400.000 $ τον τελευταίο μήνα, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αύξηση της τιμής από 15,49 $ για 60 κάψουλες στις 24 Φεβρουαρίου — την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Σήμερα, τα ίδια δισκία ιωδιούχου καλίου θα κόστιζαν 23,48 δολάρια, αν μπορούσατε να τα αγοράσετε.

Έχουν εξαντληθεί: Το αποτέλεσμα ήταν οι πωλήσεις να αυξηθούν κατά 662% από έτος σε έτος.

Όλα τα προϊόντα ιωδιούχου καλίου οκτώ στο σύνολο, εκτός που πωλούνται στην Amazon για τα οποία ήταν διαθέσιμα τα στοιχεία τιμών 90 ημερών, έχουν αυξηθεί οι τιμές μεταξύ 23% και 89%. Οι ετήσιοι αριθμοί πωλήσεων αυξήθηκαν από 35% σε 8.100%.

Η ζήτηση του κοινού για αυτά τα προϊόντα είναι… τρελή. Αλλά αυτό που είναι λιγότερο σίγουρο, είναι … η σωτηρία που θα παρείχαν σε κάποιον που εκτίθεται σε πυρηνικά υλικά.

«Ένα από τα κύρια πράγματα που μπορεί να συμβεί εάν έχετε ακτινοβολία ή απελευθέρωση θραυσμάτων σχάσης—τα πράγματα που αντιδρούν σε πυρηνικούς αντιδραστήρες ή όπλα—είναι ότι βραχυπρόθεσμα υπάρχει ένα σύνολο ραδιενεργών υλικών του στοιχείου ιωδίου και ένα συγκεκριμένο ραδιοϊσότοπο, ιώδιο-131», αναφέρει ο Patrik Regan, στους TIMES, ειδικός στην πυρηνική ακτινοβολία στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Iodine-131 έχει χρόνο ημιζωής περίπου οκτώ ημερών, αλλά μπορεί να γίνει προβληματικό εάν εισέλθει στην τροφική αλυσίδα.

Στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986, το ιώδιο-131 εισήλθε στην τροφική αλυσίδα μέσω του αγελαδινού γάλακτος και των πράσινων λαχανικών που είχαν απομείνει στο έδαφος γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που στη συνέχεια έπιναν και καταναλώθηκαν.

«Υπήρξαν κάποιες ενδείξεις στα παιδιά, μετά το Τσερνόμπιλ, για μια αρκετά μεγάλη αύξηση της ακτινοβολίας που προκάλεσε καρκίνους του θυρεοειδούς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν σκότωναν τα παιδιά, αλλά σήμαιναν ότι έπρεπε να αφαιρέσουν τον θυρεοειδή τους», επησημαίνει ο Regan.

 Τι είναι το ιωδιούχο κάλιο (KI);

Το KI (ιωδιούχο κάλιο) είναι ένα άλας σταθερού (όχι ραδιενεργού) ιωδίου που μπορεί να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της απορρόφησης του ραδιενεργού ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα, προστατεύοντας έτσι αυτόν τον αδένα από τραυματισμό ακτινοβολίας.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι το μέρος του σώματος που είναι πιο ευαίσθητο στο ραδιενεργό ιώδιο.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν KI (ιωδιούχο κάλιο) μόνο κατόπιν συνταγής γιατρού ή σε διαχείρισης έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη λήψη KI.  Το ιωδιούχο κάλιο δεν εμποδίζει το ραδιενεργό ιώδιο να εισέλθει στο σώμα και δεν μπορεί να αναστρέψει τις επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από το ραδιενεργό ιώδιο μόλις υποστεί βλάβη ο θυρεοειδής.

Το KΙ προστατεύει μόνο τον θυρεοειδή, όχι άλλα μέρη του σώματος, από το ραδιενεργό ιώδιο, δεν μπορεί να προστατεύσει το σώμα από ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το ραδιενεργό ιώδιο — εάν δεν υπάρχει ραδιενεργό ιώδιο, η λήψη KI δεν είναι προστατευτική και μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Πώς λειτουργεί το KI (ιωδιούχο κάλιο);

Ο θυρεοειδής αδένας δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ σταθερού και ραδιενεργού ιωδίου. Θα απορροφήσει και τα δύο. Το KI (ιωδιούχο κάλιο) εμποδίζει το ραδιενεργό ιώδιο να εισέλθει στον θυρεοειδή. Όταν ένα άτομο παίρνει KI, το σταθερό ιώδιο στο φάρμακο απορροφάται από τον θυρεοειδή. Επειδή το KI περιέχει τόσο πολύ σταθερό ιώδιο, ο θυρεοειδής αδένας γίνεται «γεμάτος» και δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο ιώδιο -είτε σταθερό είτε ραδιενεργό- για τις επόμενες 24 ώρες.

Το KI (ιωδιούχο κάλιο) μπορεί να μην παρέχει σε ένα άτομο 100% προστασία από το ραδιενεργό ιώδιο. Η προστασία θα αυξηθεί ανάλογα με τρεις παράγοντες.

Χρόνος μετά τη μόλυνση: Όσο πιο γρήγορα ένα άτομο πάρει ΚΙ, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει ο θυρεοειδής να «γεμίσει» με σταθερό ιώδιο.

Απορρόφηση: Η ποσότητα του σταθερού ιωδίου που φτάνει στον θυρεοειδή εξαρτάται από το πόσο γρήγορα το KI απορροφάται στο αίμα.

Δόση ραδιενεργού ιωδίου: Η ελαχιστοποίηση της συνολικής ποσότητας ραδιενεργού ιωδίου στο οποίο εκτίθεται ένα άτομο θα μειώσει την ποσότητα του επιβλαβούς ραδιενεργού ιωδίου που μπορεί να απορροφήσει ο θυρεοειδής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου