ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ

Μοίρασε το

Φαίνεται πως ακόμη δεν “πιάσαμε πάτο” και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ….. απολαυάνουμε την κατάδυση / καταβύθιση / καταποντισμό μας (!). Αδυνατώ να εξηγήσω διαφορετικά την τέτοια και τόση ανήκουστη αδιαφορία, ωχαδερφισμό, διάλυση κοινωνική, αποσύνθεση, πορεία αυτοκαταστροφής !

Θα σταθώ στο τελευταίο (πριν το επερχόμενο νομοτελειακά επόμενο):

Τον προβληματισμό της Δημοτικής Αρχής της Πρωτεύουσας να αποσύρει τα (ορει) χάλκινα αγάλματα /προτομές από τους διάφορους δημόσιους χώρους, γιατί πέφτουν θύματα κλοπής κλεπτών και κλεπταποδόχων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις υψηλές τιμές του χαλκού (!!!).

Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιό είναι ειδεχθέστερο, κατακριτέο, ανατριχιαστικότερο: Η αποτρόπαιη, ανήκουστη πράξη των βανδάλων κλεπτών ή η κραυγαλέα αδυναμία / ανικανότητα της Πολιτείας να προστατεύσει την πολιτιστική της κληρονομιά, την αισθητική, να προβάλλει τουριστικά τον πολιτισμό της;

Προφανώς δεν είμαστε υπό καθεστώς αποικιοκρατικό με ξένα αφεντικά/ δανειστές μόνον. Αλλά έχει προστεθεί – για την ακρίβεια προϋπήρχε και επιδεινώνεται όσο περνά ο καιρός και απουσιάζει ακόμη και ο στοιχειώδης κρατικός έλεγχος- και μια, δεύτερη εσωτερική, κατοχή μιας μερίδας ατόμων που ξεθεμελιώνουν (ανεμπόδιστα και προκλητικά) τις δομές, την γαλήνη, τη συνοχή της κοινωνίας.

Το γνωστό Eξαρχιστάν -κράτος εν κράτει – οι ομάδες κουκουλοφόρων μπαχαλάκηδων που άλλοτε μουτζουρώνουν αγάλματα και μνημεία καίνε τρόλλευ, αυτοκίνητα, περιουσίες ή και ανθρώπους (βλ. Μαρφίν) διαλύουν ειρηνικές διαδηλώσεις, ή αποκεφαλίζουν αγάλματα και προτομές.

Ποτέ δεν μάθαμε ποιοί κρύβονται κάτω από τις κουκούλες ή πόσοι και πόσο καταδικάστηκαν ή πόσα πλήρωσαν ως αποζημίωση για όσα (καταστροφικά) πρόσφεραν σε τούτο τον Τόπο.

Τώρα τι θα γίνει; Η Χώρα του πολιτισμού θα πάψει να έχει/ επιδεικνύει αγάλματα; Θα τα έχει αμαυρωμένα/ μουτζουρωμένα; Αποκεφαλισμένα; Ή κρυμμένα / καταχωνιασμένα σε υπόγεια ώστε να τα επισκέπτονται οι αρουραίοι;

Έτσι θα συνεχίσουμε; Ή – επιτέλους- θα γίνει περιφρούρηση , συλλήψεις, ποινές , ξεκαθάρισμα;

Κατανοώ ως κίνηση απελπισίας την απόσυρση.

Ίσως να γίνει κάτι αν δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις όπως:

– Να φορέσουν … κουκούλες στις προτομές και να προσθέσουν στις επιγραφές την μοδάτη λέξη: “Σύντροφος” τάδε.

– Να τα ντύσουν με αλεξίσφαιρα γιλέκα ή πανοπλίες προηγούμενων αιώνων.

– Να τα περιβάλλουν με ηλεκτρικό πλέγμα υψηλότατης τάσης, αποτρεπτικής.

– Να βγαίνουν (όπως συμβαίνει με το νερό) φλόγες από τα στόματα, τα μάτια τα αυτιά, τα μαλλιά των αγαλμάτων.

– Να τα ξηλώσουν όλα και πάνω σε μία (σύγχρονο έργο … τέχνης!) ξερολιθιά να σκαλίσουν πάνω σε πέτρα: ” Να τι απόμεινε από την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά”.

ΥΓ Οι ξεμωραμένοι, ξεκουτιασμένοι, (απο)ξηραμένοι εγκέφαλοι των – ξιπασμένων, ακαλλιέργητων – νεόπλουτων κληρονόμων πολιτισμού Νεοελλήνων , δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν την (ανεκτίμητη) αξία των όσων κληρονόμησαν ! Κρίμα!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου