ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ μας οδηγός μπήκε ανάποδα σε μονόδρομο και τρακάρησε με αντίθετα ερχόμενο όχημα, προξένησε τραυματισμούς (ευτυχώς μόνο) και υλικές ζημιές. Σε μία από τις κεντρικές συνοικίες των Αθηνών. Αιτία;

H πλήρης κάλυψη των πινακίδων της τροχαίας με αυτοκόλλητα και γκράφιτι, άρα η αδυναμία να τοποθετηθεί σωστά στην πορεία του. Φαντάζεστε τώρα το μπλέξιμο που έχει προκειμένου να αποδείξει ότι δεν φταίει, αφού προηγουμένως έχει πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του στη θεραπεία των τραυματιών και την επιδιόρθωση των ζημιών. Γιατί όλα αυτά;

Πρώτον, διότι κάποια απολύτως ανεγκέφαλα «παλιόπαιδα», θεωρούν πως κάνουν αντίσταση στην οργανωμένη κοινωνία (υπόθεση του γράφοντος) όταν κολλούν αυτοκόλλητα και ακυρώνουν ουσιαστικά τις πινακίδες.

Δεύτερον, διότι η τροχαία και η αστυνομία δεν έχουν καταφέρει επί χρόνια να πιάσουν έναν από αυτούς και να τον τιμωρήσουν παραδειγματικά βάζοντάς τον να καθαρίσει με γυμνά χέρια τις πινακίδες μιας ολόκληρης συνοικίας ή στέλνοντάς τον στον Κορυδαλλό για δύο χρόνια, όσο λένε οι πινακίδες ως τιμωρία για όποιον τις καταστρέφει.

Τρίτον, διότι οι δήμοι αμελούν να πάρουν έναν κουβά με ζεστό νερό και μία ξύστρα και να τρέχουν πίσω από τα «παλιόπαιδα» για να εξασφαλίσουν ότι η πόλη λειτουργεί κανονικά. Ας βρουν μια άλλη λύση, όπως π.χ. να βάλουν τις πινακίδες πιο ψηλά απ’ όσο φτάνει ένα μπόι. Αφού τα «παλιόπαιδα» δεν τιθασεύονται αλλιώς, ας σκεφτεί επιτέλους κάποιος κάτι άλλο!

Το φαινόμενο –που δεν είναι καινούργιο– έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και αποτελεί ντροπή για μια ευρωπαϊκή πόλη. Φαντασθείτε να είσθε ξένος επισκέπτης, νέος οδηγός ή ακόμη και έμπειρος οδηγός που δεν ξέρετε καλά μια περιοχή και επαφίεστε στα σήματα της τροχαίας. Τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρείτε τον σωστό δρόμο, αφού τα «παλιόπαιδα» έχουν φροντίσει να κάνουν αντίσταση, καταστρέφοντας κάθε πινακίδα που θα σας βοηθούσε.

Το ενδιαφέρον είναι πως κάποιου είδους «ομερτά» των «παλιόπαιδων» αφήνει άθικτες τις κάθε είδους διαφημιστικές ή εμπορικές πινακίδες που βρίσκουν στον δρόμο τους. Είναι λοιπόν απόλυτα σαφής η πρόθεσή τους να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση και να χαλάσουν την ηρεμία των οδηγών. Hταν που ήταν η Ελλάδα γνωστή σε όλο τον κόσμο για την ασάφεια και τα λάθη διάταξης της οδικής της σήμανσης (βλέπε σήμανση στον Nομό Ευβοίας), ήλθε και η μανία καταστροφής των πινακίδων στις μεγαλουπόλεις για να ολοκληρώσει την εικόνα της ασυδοσίας στους ελληνικούς δρόμους.

Θα αντιτάξει κανείς: «Eδώ καράβια χάνονται με την κρίση κι εσύ ασχολείσαι με τις πινακίδες;». Ναι, κάποιος πρέπει να ασχοληθεί, διότι ένα ατύχημα ή ένας θάνατος από τη σκόπιμα παραποιημένη οδική σήμανση ισοδυναμεί με τον θάνατο του κοσμηματοπώλη από επίθεση ληστών με καλάσνικοφ και τον εμπρησμό της δύστυχης ανθοπώλιδος στα Εξάρχεια.

Το όπλο των ανεγκέφαλων που καταστρέφουν τις πινακίδες είναι ένα ηλίθιο αυτοκόλλητο που πετυχαίνει το ίδιο αποτέλεσμα με ένα καλάσνικοφ ή μια μολότοφ. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Δεν μπορούμε συνέχεια να ασχολούμεθα μόνο με την κρίση, την Ε.Ε. και την κυβέρνηση! Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με την καθημερινή ζωή. Να καθαρίσει τα πεζοδρόμια, να μαζέψει τα σκουπίδια, να εξασφαλίσει πως η κάθε ελληνική πόλη «δουλεύει».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου