ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Μοίρασε το

Η 8η Μαρτίου έχει χαρακτηρισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η αρχή του 20ου αιώνα θα θυμίζει πάντα και θα παραμείνει ανεξίτηλος ο αγώνας των γυναικών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.

Η δύναμη αυτών των απλών γυναικών που όρθωσαν το ανάστημα τους  ενάντια στην αδικία και θριάμβευσαν ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες με πίστη για όσα διεκδικούσαν.

Γυναίκες που βιώσαν τις διακρίσεις εξαιτίας του φύλου τους, της φυλής τους και της κοινωνικής τους  τάξης. Επιβραβεύουμε τη δύναμη , το πάθος για διάκριση και ζωή.

Η σημερινή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε έχει δυσανάλογες συνέπειες για τις γυναίκες. Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των φτωχών και όσων στερούνται το δικαίωμα ψήφου. Οι γυναίκες στερούνται τα οικονομικά, κοινωνικά, αστικά και πολιτικά τους δικαιώματα. Η αναγνώριση όλων αυτών των δικαιωμάτων είναι θεμελιώδους σημασίας για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

[quote text_size=”small”]

Οι γυναίκες εξακολουθούν να μη λαμβάνουν ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία ενώ δεν απολαμβάνουν την ίδια νομική προστασία με τους άλλους εργαζόμενους.

[/quote]

Συχνά,  οι οικιακοί βοηθοί και ιδιαίτερα οι μετανάστες εργαζόμενοι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εργατικού δικαίου. Σε πολλές χώρες οι νόμοι περιορίζουν την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών που  αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε θέματα εργασίας, ιδιοκτησίας και κληρονομιάς.  Επιπλέον, οι οικονομικές πολιτικές συχνά κάνουν διακρίσεις εναντίον των γυναικών,  διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και στερώντας τις γυναίκες από τα απαραίτητα μέσα βιοπορισμού.

Η βία κατά των γυναικών επιδεινώνει την κατάστασή τους. Η κρίση και η οικονομική εξαθλίωση πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα βίας και κακοποίησης των γυναικών. Ο ΟΗΕ θεωρεί αυτού του είδους τη βία ως «πανδημία». Τα εγκλήματα αυτά συχνά μένουν καλά κρυμμένα και  προστατεύονται από την ατιμωρησία. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μόνο ένα οικιακό όπλο κυριαρχίας, αλλά και ένα όπλο πολέμου.

Παρόλα αυτά όμως έχουμε λόγους να γιορτάζουμε την Ημέρα των Γυναικών. Γιορτάζουμε  τη δύναμη τους, το ηθικό τους, για τις γυναίκες που όχι μόνο επιβιώνουν αλλά και προοδεύουν. Επαινούμαι όσες πέτυχαν την αλλαγή της πορείας της ζωής τους και βλέπουν τα πράγματα «με άλλη ματιά».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου