Σαν έτοιμοι από καιρό δηλώνουν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το μεγάλο όχι, που στην πράξη σημαίνει χρεοκοπία της χώρας. Αυτό το μπαράζ των δηλώσεων με περίπου ταυτόσημο περιεχόμενο οδηγεί κατ ευθείαν στο λεγόμενο Grexit.
Η Πρόεδρος της Βουλής παρουσιάζοντας το πόρισμα της επιτροπής που σύστησε η ίδια, της αλήθειας για το χρέος, δήλωσε ότι είναι επαχθές, επονείδιστο και παράνομο, για να προσθέσει ότι αυτό δεν πρέπει να πληρωθεί. Με δύο λόγια, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές.
Στο ίδιο κλίμα ο Δ. Στρατούλης υποστήριξε, το όχι στους δανειστές, λέγοντας ότι θα υπάρξει ένα πρόβλημα μετά το Grexit, που θα διαρκέσει λίγους μήνες, αλλά μετά η χώρα θα περάσει στην ανάπτυξη. Το πώς και το γιατί δεν το εξήγησε.
Πιο χαρακτηριστικά ο Γ. Λαπαβίτσας περιέγραψε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά από ένα Grexit, λέγοντας ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στις τράπεζες αλλά και δελτίο στα τρόφιμα και τα καύσιμα.
Αλλά και ο Ν. Βούτσης, πρώτος τη τάξη υπουργός, μας πληροφόρησε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι από καιρό, για το όχι που σημαίνει ταυτόχρονα και χρεοκοπία της χώρας.
Ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών Ε. Τσακαλώτος δήλωσε σε βρετανικό κανάλι, ότι αν δεν επιτύχουμε έναν συμβιβασμό, θα απευθυνθούμε στο λαό, για να το πάρει πίσω λίγο αργότερα, σε μια προσπάθεια να κλείσει το θέμα, που δημιούργησαν οι δηλώσεις του.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο Θ. Πετράκος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Μ. Γλέζος, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, πέταξε την ιδέα της ανακωχής του άτυπου πολέμου με τους δανειστές για ένα χρόνο, και μετά βλέπουμε.
[quote text_size=”small”]
Οι πιο συνετοί της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και Γ. Πανούσης βλέπουν με τρόμο μια αρνητική εξέλιξη και επισημαίνουν ότι η χώρα θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά.
[/quote]
Στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας είπε ότι τώρα αρχίζουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αφήνοντας άφωνους όσους τον άκουσαν από την τηλεοπτική μετάδοση, μια και το εύλογο ερώτημα που προέκυψε ήταν, μέχρι τώρα εδώ και τέσσερεις μήνες, τι κάναμε.
Στο ίδιο αντιφατικό στιλ και με ροκ εμφάνιση στο Eurogroup, ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε μπαίνοντας, για νέες προτάσεις, που επρόκειτο να καταθέσει στη σύσκεψη, για να διαψευσθεί μετά από την πεντάωρη συνεδρίαση, μια και η ηγεσία της Ε.Ε. δήλωσε με μια φωνή, ότι νέες ελληνικές προτάσεις, δεν κατατέθηκαν στο τραπέζι.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η επίθεση της Προέδρου της Βουλής κατά των ΜΜΕ, τα οποία είπε λειτουργούν ως νέες ερπύστριες. Αυτή η επίθεση φέρνει στο νου την εποχή του μακαρθισμού και σημαίνει, ότι όποιος διαφωνεί για την ώρα καταγγέλλεται, αργότερα ποιος ξέρει.
Την ίδια ώρα, και μετά την δραματική εξέλιξη των εκροών από τις τράπεζες, που σε μια μόνο ημέρα, αυτή της συνεδρίασης του Eurogroup, ξεπέρασαν το ένα δις, εξαναγκάζοντας αργά τη νύχτα τον Κεντρικό Τραπεζίτη να ζητήσει από την ΕΚΤ έκτακτη ενίσχυση τριών δις, από το Μαξίμου μέσω των γνωστών non papers, υποστήριζαν ότι αυτό συνέβη, επειδή κάποιοι επιδιώκουν να πλήξουν την κυβέρνηση. Από τα υψηλά που βρίσκονται δεν βλέπουν την αγωνία των καταθετών.
Παράλληλα ισχυρίστηκαν ότι είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα του Λουξεμβούργου, γιατί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Δευτέρα, θα υπάρξει επιτέλους πολιτική διαπραγμάτευση και μάλιστα σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Μεταδόθηκε επίσης, ότι η Κ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ, είπε μετά το τέλος του Eurogroup, ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με ενήλικες, που θα κλειστούν σε ένα δωμάτιο και θα βγουν μόλις θα έχουν βρει τη λύση.
Όπως όλα δείχνουν η παραμονή της χώρας στο ευρώ θα κριθεί την προσεχή Δευτέρα στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Εκεί η αυλαία ή θα πέσει για την Ελλάδα ή θα υπάρξει μια κάποια συμφωνία, που πρέπει να έχει ως προαπαιτούμενο, ότι δεν θα δημιουργήσει προσωπικό πρόβλημα στον Α. Τσίπρα.