“ΜΠΛΟΚΟ” ΣΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΥΠΕΡ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

Μοίρασε το

Επιτέλους μπαίνουν κάποια όρια στην άθλια δραστηριότητα των περιβόητων «εισπρακτικών εταιρειών», αλλά και στην «απληστία» των τραπεζών που ακόμα και για μια καθυστέρηση δόσης , των 50 ή 60 ευρώ παραβιάζοντας κάθε έννοια προστασίας «προσωπικών δεδομένων» τα μεταβίβαζαν στις εταιρείες που άρχιζαν ένα απάνθρωπο και εξοντωτικό σαφάρι κατά χιλιάδων πολιτών.

Με δικαστική απόφαση «βόμβα» για τις εισπρακτικές εταιρείες, επιβάλλεται υποχρεωτικά αποζημίωση τουλάχιστον 5.869 ευρώ υπέρ του δανειολήπτη, σε περίπτωση παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων.

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση του Εφετείου της Αθήνας αποτελεί ασπίδα προστασίας για χιλιάδες πολίτες που καταδιώκονται από τις εισπρακτικές εταιρείες και ουσιαστικά τις φέρνει προ των ευθυνών τους. Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται με δικαστική απόφαση ότι η έλλειψη ενημέρωσης του πολίτη και η συνακόλουθη συνεχής όχληση του δανειολήπτη στο σπίτι και στην εργασία του, αλλά και η αναζήτηση συγγενών του συνιστούν προσβολή προσωπικότητας που θεμελιώνει δικαίωμα να αξιώσει αποζημίωση.

Η δικαστική απόφαση αναφέρει πως καμία μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων από τις τράπεζες στις εισπρακτικές εταιρείες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να προηγηθεί σαφής ενημέρωση του οφειλέτη.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει πως ο όρος που αναγράφεται στη δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να θεωρηθεί “πλήρης ενημέρωση” του πελάτη για τη διαβίβαση των στοιχείων, ενώ η υπογραφή της δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτόματα συναινεί στον επίμαχο όρο.

Όπως αποφάσισε το Εφετείο Αθηνών, αν δεν προηγηθεί σαφής ενημέρωση, η τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Τέλος, στην αποφάση ορίζεται ότι οι εισπρακτικές εταιρείες απαγορεύεται να ενοχλούν τους οφειλέτες αν δεν έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση για την χρήση των προσωπικών δεδομένων.

 Το χρονικό της υπόθεσης

Τους Εφέτες τους απασχόλησε περίπτωση δανειολήπτη, ο οποίος λόγω οικονομικής αδυναμίας καθυστέρησε την πληρωμή τριών δόσεων συνολικού ύψους 1.865 ευρώ από το δάνειο 25.000 ευρώ που είχε πάρει από τράπεζα.

Η τράπεζα μεταβίβασε όλα τα προσωπικά του δεδομένα σε εισπρακτική εταιρεία, χωρίς καν να τον ενημερώσει γι’ αυτό.

Υπάλληλος της εισπρακτικής εταιρείας κάλεσε το δανειολήπτη στο κινητό, αλλά και στο σταθερό τηλέφωνο. Στο τηλέφωνο απάντησε ο γιος του δανειολήπτη, ο οποίος αιφνιδιάστηκε από την υπάλληλο της εισπρακτικής εταιρείας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφετειακή απόφαση, η υπάλληλος της εισπρακτικής ζητούσε από το γιο του δανειολήπτη -«χωρίς μάλιστα να τον ενημερώνει για λογαριασμό ποιας εταιρείας τον καλούσε»- να της επιβεβαιώσει τα σχετικά με τη ρύθμιση της επίδικης οφειλής του, προκαλώντας τόσο στον ίδιο όσο και στον πατέρα του «μεγάλη ψυχική αναστάτωση, θυμό και οργή από το γεγονός ότι τα απόρρητα κατά το νόμο προσωπικά του δεδομένα είχαν ανακοινωθεί και διαρρεύσει χωρίς καμιά δική του ενημέρωση σε τρίτους».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου