Με ποια κριτήρια αποφασίζουν τα Δικαστήρια

Ο Κώστας Δημ. Χρονόπουλος απορεί με ορισμένες καινοφανείς θεωρίες της κυβέρνησης σχετικά με το ρόλο που έχει η Δικαιοσύνη και τα κριτήρια που έχουν τα Δικαστήρια για τις αποφάσεις τους σε διάφορες υποθέσεις που ελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Δημ. Χρονόπουλος απορεί με ορισμένες καινοφανείς θεωρίες της κυβέρνησης σχετικά με το ρόλο που έχει η Δικαιοσύνη και τα κριτήρια που έχουν τα Δικαστήρια για τις αποφάσεις τους σε διάφορες υποθέσεις που ελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.


Διατυπώνονται καινότροπες θεωρίες απόψεις χαρακτηρισμοί από κορυφαίους αξιωματούχους, Πρωθυπουργό, Υπουργούς. Εισάγονται καινά δαιμόνια, εν κενώ λογικής, νομικής, δικανικής – και όχι μόνον – πραγματικότητας. Δύο χαρακτηριστικά πρωτάκουστα παραδείγματα:

Δικαιοσύνη και Δικαστήρια

Α) “Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Σ.τ.Ε) δεν είναι υποχρεωτικές – δεσμευτικές για την Κυβέρνηση. Έχουν μόνον γνωμοδοτικό /συμβουλευτικό χαρακτήρα”. Παρατηρήσεις:

1. Δηλαδή η Κυβέρνηση (όταν δεν συμφωνεί με αυτές) υποβαθμίζει ή αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις. Επομένως  καταργεί την διάκριση και τον ρόλο των εξουσιών. Αβάστακτα .. δημοκρατικό ακούγεται.

2. Αποκαλύπτεται η οίηση των εξουσιαστών, αλλά και οι αυταρχικές, ολοκληρωτικές τάσεις τους.

3. Αντί ισονομίας / ισοπολιτείας προκρίνουν την κραυγαλέα ανισότητα. Προδήλως οι νόμοι ισχύουν για τους προβατοποιημένους ιθαγενείς, όχι για τους Κομματοτσοπαναρέους Φυλάρχους. Πλέρια δημοκρατική ισότητα, ώστε να συνάδει με τις διαβόητες εκείνες : της βουλευτικής ασυλίας και της παραγραφής.

Υ.Γ Απορία: Γιατί δεν καταργούν τα Ανώτατα – σε πρώτη φάση – δικαστήρια και, σταδιακά, τα υπόλοιπα; Τι χρειάζονται σε μια … ευνομούμενη πολιτεία ισονομίας (τουλάχιστον ως προς την γενικευμένη υποκρισία);

Η σύλληψη του Ριχάρδου θέτει ερωτήματα

Β) “Μεγάλη επιτυχία η σύλληψη του “μεγαλοτοκογλύφου , λαθρεμπόρου χρυσού” ο οποίος στα χρόνια της κρίσης ξεζούμισε τους Έλληνες”. (Σημ: Σε ελεύθερη απόδοση από ομιλία – θριαμβολογία του κου Πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο). Δεν θα σχολιάσω το – όπως διαφαίνεται και εξελίσσεται – φιάσκο της υπόθεσης. Μιλά από μόνο του και απογοητεύει.

Τίθενται όμως ερωτήματα:

1. Με ποιό δικαίωμα ένας πολίτης (απλός ή Πρωθυπουργός) αναμιγνύεται, παρεμβαίνει, προκαταλαμβάνει τις μελλοντικές  αποφάσεις  της Δικαιοσύνης;

2. Ακούω – ως δικαιολογία – πως τον παρέσυραν(…;). Τι θα πει αυτό; Δεν αντιλαμβάνονται ότι προσβάλουν τον Πρωθυπουργό θεωρώντας τον … “μικρό ή ανόητο;”

3. Δεν του αρκούν άραγε οι μέχρι τώρα επιτυχίες του; Γιατί άραγε ο ίδιος θέλει να οικειοποιηθεί / “κληρονομήσει” τις επιτυχίες της Αστυνομίας; Αγνοεί πως ο κληρονόμος κληρονομεί και τις ζημιές, τα χρέη, το φιάσκο;

4. “Ο κατηγορούμενος ξεζούμισε τους Έλληνες”. Άδικη ανήθικη και άνανδρη καταγγελία. Δεν επιτρέπεται να άρει τις αμαρτίες ενός ολόκληρου Κομματικού Συστήματος ένας επαγγελματίας (ο οποίος ήταν ένα “αγγελούδι” μπροστά στα “διαολάκια” των πολιτικάντηδων). Δεν φτωχοποίησε εκείνος τους Έλληνες. Δεν ευθύνεται για την οικονομική, αλλά και την φυσική τους εξόντωση. Τα εγκεφαλικά, τα εμφράγματα, οι αυτοκτονίες κ.λ.π  είναι αποκλειστικά δημιούργημα /επίτευγμα του  κομματικού συστήματος. Ο κος χρηματιστής βρήκε απλώς την ευκαιρία της οικονομικής εξαθλίωσης και την εκμεταλλεύτηκε. Μπορεί να το παράκανε, να παρανόμησε, να κερδοσκόπησε υπερβολικά λόγω και της χαλαρής εποπτείας των αρμόδιων αρχών. Αλλά δεν επιτρέπεται να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος  εξαιτίας  της  δυστυχίας των Ελλήνων. Γιατί το Πανελλήνιο γνωρίζει τους ενόχους (συν)υπεύθυνους για το κατάντημά μας.

5. Οι πολίτες, απελπισμένοι προσέτρεξαν στα καταστήματα του ενεχυροδανειστή. Όχι ο ίδιος. Γνωρίζω περιπτώσεις όπου απελπισμένοι άνθρωποι, ανακουφίστηκαν εκεί!. Τους εκμεταλλεύτηκε ασφαλώς, άλλα τους βοήθησε.

Το κομματικό σύστημα οφείλει ευχαριστώ στο Ριχάρδο

Υ.Γ. Υπάρχει ουσιώδης ειδοποιός διαφορά ως προς  την εκμετάλλευση: Το κομματικό σύστημα εξαθλίωσε με τα Μνημόνια, την εγγενή ανικανότητα και  ατολμία του, τους Έλληνες. Ο φερόμενος ως κατηγορούμενος  τους εξυπηρέτησε. Αν όχι αδριάντα, τουλάχιστον ένα ευχαριστώ του οφείλουν οι εξουσιαστές μας !…(Σημ: Εξυπακούεται ότι αν αποδειχθούν αξιόποινες πράξεις πχ λαθρεμπόριο κ.ο.κ  θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου