ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ “ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΕΔΡΑΣ”

Μοίρασε το

Άρχισαν ήδη συζητήσεις, προσχέδια, πρώτες προσεγγίσεις σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος(“Σ”), καθώς και μια άτυπη εκλογική προθέρμανση. Εξυπακούεται ότι λόγω σπουδαιότητας, θα πρέπει να σοβαρευτούν πρωτίστως οι πολιτικοκομματικοί παράγοντες και οι θεσμικοί. “Ηδη ακούστηκαν ανοησίες και διαπιστώθηκαν ανευθυνότητες που εύχομαι να μην πρυτανεύσουν /επικρατήσουν όπως:

-Να γίνει Δημοψήφισμα ώστε ο λαός να αποφασίσει για το Νέο Σύνταγμα. Προδήλως κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά είναι και ….. αντισυνταγματικό (!) δεδομένου ότι το ίδιο το “Σ”, δεν προβλέπει το Δημοψήφισμα ως τρόπο / μέθοδο Συνταγματικής (του) αναθεώρησης/ τροποποίησης. Άρα απορρίπτεται η ά-λογη ιδέα διόρθωσης (βελτίωσης/ εκσυγχρονισμού/ αναθεώρησης ενός “Σ” με ….. αντισυνταγματική διαδικασία.

– Να αποκτήσουμε “Σ” πολιτών (;). Αφελής απορία: Μέχρι τώρα τι είχαμε; “Σ. Αμνοεριφίων ή Βοοειδών”; Ανακαλύπτουμε ξαφνικά τι άραγε; Το “Σ”; τους πολίτες; ή μήπως τον τροχό; Εκτός και αν αρχίσουμε να έχουμε – ή να εφαρμόζουμε – ξεχωριστά Συντάγματα (“Σ. Αριστερών/ Ακροαριστερών/ Δεξιών/ Ακροδεξιών/ Κεντρώων/ Ρόζ ή “Σ” Δημοκρατικού Τόξου” και μη!). Δεν γνωρίζω αν η παράλειψη μιας λέξης – ως ειδοποιού διαφοράς-:”Αριστερών” έγινε σκόπιμα (προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις με τον άλλο κυβερνητικό εταίρο) ή απλώς οφείλεται σε ατολμία. Γιατί σίγουρα ο Τόπος διαθέτει πολίτες όλων των κομματικών αποχρώσεων. Συνεπώς θα μπορούσε να γίνει κάπως κατανοητό (όχι αποδεκτό) αν πρότειναν ευθαρσώς: “Σ” Αριστερών” πολιτών (!). Αλλά: “Σ. πολιτών” σκέτο μόνο ως κακής ποιότητας χιούμορ ακούγεται.

– Πενταετής θητεία της Βουλής (Σ.Σ Προσχέδιο της ΝΔ για λόγους περισσότερης σταθερότητας). Ρομαντικό, αφελές, ανεδαφικό. Δεν είναι ο χρόνος – ακριβέστερα η χρονική επιμήκυνση – που διασφαλίζουν ευρυθμία, σταθερότητα, ομαλότητα.

Είναι η ποιότητα συμπεριφοράς των ΕΘΝΟΓΟΝΕΩΝ.

  • Όταν φθάσαμε να γράφουμε με “Υ”, αντί για “ΟΙ” τη λέξη Κυνοβούλιο λόγω της κατάπτυστης συμπεριφοράς των εκπροσώπων μας και της περιφρόνησης των Συνταγματικών και Δημοκρατικών διαδικασιών, θα μας σώσει ένας ακόμη χρόνος αηδιαστικής … απόλαυσης;
  • Όταν από την επομένη της εκλογής μιας Κυβέρνησης, η – εκάστοτε – Αντιπολίτευση όχι μόνον δεν συνεργάζεται αλλά ζητεί επίμονα εκλογές , γιατί θα πρέπει να το υποστούμε για έναν ακόμη χρόνο; Για να μας εκνευρίσει περισσότερο;

– Η συνέχιση του αίσχους της αλλαγής εκλογικών συστημάτων – κατά το δοκούν και συμφέρειν – το κάθε κόμμα που κυβερνά. Άλλοτε απλή αναλογική, ενισχυμένη, πλειοψηφικό, bonus εδρών (ποικίλει: 50-30-20-10 κ.ο.κ). Καραγκιοζιλίκια!. Επιλογή σταθερού, μόνιμου, πάγιου, αδιαπραγμάτευτου εκλογικού Συστήματος /Νόμου. Τελεία και παύλα.-

– Εξυπνακισμοί περί ” Αλλαγής εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής “. Προφανώς κάποιοι αδυνατούν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της απλής λογικής και καταφεύγουν στην θολοκουλτούρα ή τα …. ΠΥΘΙΑΚΑ (=Πυθίας) αποφθέγματα περί ανα-λογικής κατεύθυνσης. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση από όλους τους ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ώστε να απαφύγουν δύο τινά:

1ον) Την ανεδαφική αντισυνταγματική διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για Συνταγματική Αναθεώρηση.

2ον) Την πρόταξη της Αναθεώρησης του Συντάγματος ως το κύριο Διακύβευμα / Σημείο αναφοράς, επιδίωξης της προκήρυξης εκλογών – οψέποτε διεξαχθούν αυτές.

Απορριπτέα κάθε ανατροφοδότηση των διχαστικών μας τάσεων.

ΥΓ Θα προσφύγω σε μπασκετικούς όρους: Πρόκειται για (Στυγνή, Ανέντιμη, Αντιδημοκρατική) εκμετάλλευση του “Πλεονεκτήματος Έδρας”. Μήπως αυτό ακριβώς (το πλεονέκτημα των εκάστοτε κυβερνώντων) θα πρέπει επιτέλους να καταργηθεί, ώστε να αρχίσει η βελτίωση της όλης κωμικοτραγικής εικόνας /κατάστασης;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου