ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

Μοίρασε το

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, που προσφάτως κατατέθηκε στη Βουλή, και ρυθμίζει θέματα απόδοσης ιθαγένειας και μεταναστευτικής πολιτικής, είναι ένα σημαντικό βήμα που ρυθμίζει ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και καιρό. Κυρίως, όμως, αποτελεί μια οφειλόμενη απάντηση της ελληνικής Πολιτείας προς τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Η παρέμβαση αυτή ήταν αναγκαία. Διότι μετά τον πρωτοπόρο νόμο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 2010, που είχε προτείνει ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακύρωσε 10 άρθρα του νόμου αυτού. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι η εξαιρετικά “στενή” δικαστική ερμηνεία του Συντάγματος, επηρεάστηκε από ένα ξενοφοβικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ του Α.Σαμαρά και ακροδεξιούς κύκλους.

[quote text_size=”small”]

Πέντε χρόνια μετά από εκείνη την τολμηρή νομοθετική και πολιτική πρωτοβουλία, έπρεπε να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ και την βούληση της Πολιτείας.

[/quote]

Με το νόμο του 2010 εναρμονιζόταν η χώρα με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αποτυπώθηκε η βαθύτατα προοδευτική πολιτική βούληση, να αναγνωρισθεί η δεύτερη γενιά μεταναστών και να δημιουργηθεί μια διαδικασία μέσα από την οποία θα αποφασίζεται με όσο το δυνατόν αντικειμενικά κριτήρια σε ποιους θα δοθεί η ελληνική ιθαγένεια.

[quote text_size=”small”]

Ο στόχος είναι να μπορέσουν -υπό προϋποθέσεις- όσοι αποτελούν αυτή τη γενιά, να προσφέρουν ως πολίτες στην ελληνική κοινωνία.

[/quote]

Το τωρινό, όμως, νομοσχέδιο χρειάζεται αρκετές βελτιώσεις, καθώς φαίνεται να αποκλείει -εκ των προτέρων- έναν αρκετά σημαντικό αριθμό παιδιών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ από μετανάστες γονείς, από τη διαδικασία κτήσης της ιθαγένειας. Είναι αναγκαία η άμεση ψήφιση ενός βελτιωμένου, σε σχέση με το σημερινό, νομοσχεδίου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Κεντρικό στοίχημα δεν μπορεί παρά να είναι η διαμόρφωση μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θα συνδυάζει την ορθή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την δημόσια ασφάλεια και την δημιουργική κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα αναλάβει πρωτοβουλίες για μια πολιτική απαλλαγμένη από εθνικιστικές αγκυλώσεις, βασισμένη στην διαπολιτισμική συμβίωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου