Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΕΝΑ ΠΕΡΝΑΜΠΟΥΚΟ ΤΟΥ ΡΕΣΙΦΕ

Μοίρασε το

Ο  πρώτος   γύρος   του  πιο νοτιοαμέρικάνικου   μουντιάλ  των  τελευταίων  ετών  κλείνει  σιγά  σιγά  .  Πολλές  ομάδες , ιδίως  ευρωπαϊκές  ξεφούσκωσαν  απότομα  σα  χρηματιστηριακή  απάτη. Άλλες  αναδείχτηκαν  σαν  πονηρά  γκανιάν  στον ιππόδρομο  που  δεν  τα   ήξεραν  παρά  μόνο οι γνώστες .

Οι Ρόχας γλυκαίνουν το πικρό χάπι του αποκλεισμού και  οι Ολλανδοί προχωρούν ακάθεκτοι .

Στην  τρίτη  και  τελευταία  αγωνιστική του Β΄ Ομίλου,  το ζόμπι  που  κάποτε  ήταν  η  παγκόσμια  πρωταθλήτρια  Ισπανία , σε  ένα  ματς  χωρίς  ενδιαφέρον  για  πρόκριση , φιλοδώρησε  με  τρία γκολ  την ομάδα  των  άμπαλων  δεκαθλητών της  Αυστραλίας. Πηγαίνει  σπίτι  με  τρεις  βαθμούς  και  με  το Νταβίντ  Βίγια και το Σέρχιο Ράμος  να  έχουν  γλυκάνει  την  πίκρα  των Ρόχας.

bala1

Στο καλό παιχνίδι  του  ομίλου,  η  Ολλανδία  επικράτησε  2-0 της  έκπληξης  του  πρώτου  γύρου  Χιλής. Οι δύο  ομάδες  που  αποθέωσαν  το  3-5-2 στο φετινό  Μουντιάλ  παρουσίασαν   στο πρώτο  ημίχρονο  μια  φλύαρη  υπεροχή  της  Χιλής με δύο καλές  ευκαιρίες  και τη Χιλή  να  πετάει στα  σκουπίδια  δύο στημένες φάσεις  με  το Γκουτιέρες . Η  μόνη  αξιόλογη  προσπάθεια  της  Ολλανδίας  ήρθε  στο 40’ όταν  η  επέλαση  του  11  της  Ολλανδίας , της  ψυχής  και ατμομηχανής  αυτής  της  ομάδας  κατέληξε  σε  ένα άστοχο αριστερό σουτ.  Στην  επανάληψη και οι δύο ομάδες , που  περνούσαν και οι δύο με ισοπαλία,  συνέχισαν να προσπαθούν στο ίδιο μοτίβο. Έπρεπε όμως να  περάσουν 20 λεπτά για  να  σημειωθεί αξιόλογη προσπάθεια . Στο 65 η  Χιλή  άγγιξε το γκολ , αλλά  το πλασέ  του Σάντσες  δεν ήταν αυτό που έπρεπε. Η εκπληκτική τρίμπλα του Αλέξις  στο Λένς , μέσα στην περιοχή ακριβώς πάνω στην τελική γραμμή δεν είχε  συνέχεια , αφού ο Σίλεσεν είχε κλείσει σωστά  την  αριστερή γωνία  και  δεν  δημιούργησε κίνδυνο. Ακολούθησε , πάλι το σόλο του ακούραστου Ρόμπεν , ο οποίος στο 66 δεν βρήκε  στόχο. Ο Φαν Χάαλ , έκανε  τις δύο αλλάγές χρυσάφι , βάζοντας  τον  Μέμφις Ντεπάι (69) και τον Φερ(75).  Ο Ντεπάι έβγαλε σουτ από τα 30 μέτρα που έδιωξε με υπερένταση ο Μπράβο. Η Ολλανδία ρόλαρε παίζοντας  ένα  ψευτο 4-3-3 .  Έτσι στο 77  Ο Φερ  με  κεφαλιά  κεραυνό λυγισε  τη  Χιλή .  Το  « Ολλανδικό » γκολ ήταν  αυτό που  ήρθε  στο 92 , όταν  ο Ντε Γιονγκ τροφοδότησε  το  Ρόμπεν  ο οποίος μετά  από μια φοβερή κούρσα , όπου συνέκλινε από έξω αριστερά σε μέσα  αριστερά , τράβηξε  επάνω  του  τον αμυντικό και τροφοδότησε  υποδειγματικά το ερχόμενο σε θέση σέντερ φορ  Ντεπάι , ο οποίος δε δυσκολεύτηκε  να  σημειώσει  το δεύτερο γκολ του  σε αυτό το Μουντιάλ  . Τρεις πάσες , η μπάλα μπροστά και γκολ. Εντελώς Ολλανδικά.

bala2

Για  τα  παιχνίδια  του  Α΄Ομίλου   ανάμεσα  στην  Βραζιλία  και το Καμερούν( 4-1) και την Κροατία  και το Μεξικό ( 1-3) δεν μπορεί κανείς  να  πει  πολλά. Είχαν γκολ, αλλά  δεν προσέθεσαν κάτι σημαντικό.

Από τον  Α και Β όμιλο προκύπτουν 2 ζευγάρια   που  προοιωνίζουν καλό ποδόσφαιρο . Η  Βραζιλία  που  δεν έχει δείξει κάτι  το σούπερ θα αντιμετωπίσει μια δυνατή  Χιλή , πεισματική άμυνα , εμμονή στο 3-5-2 , με  αλληλοκαλύψεις. Το ματς φωτιά  είναι  το  Ολλανδία  – Μεξικό. Εκεί  η  Ολλανδία  θα  βρει μποστά  της  μια  ποιοτική ομάδα και τον καλύτερο τερματοφύλακα του Μουντιάλ. Το Μεξικό από την άλλη  θα  προσπαθήσει να  αποδείξει ότι η άνοδός του στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα τα τελευταία χρόνια  δεν ήταν τυχαίο , ενώ  θα  δείξει πως θα συμπεριφερθεί η Ολλανδία απέναντι σε μία ομάδα  με  καλή  άμυνα . Και οι δύο ομάδες είναι πάντα καλές, αλλά  μοιραία σημαδεμένες ως  looser  από το 1971 και μετά.

Η  Αγγλία   πηγαίνει σπίτι χωρίς  να  ματώσει  και ο Σοάρες  δαγκώνει τον Κιελίνι.

Η  χθεσινή ημέρα άνοιξε  με  τα  παιχνίδια  του Δ΄Ομίλου. Ξέραμε  ότι η Ουρουγουάη  και  η Κόστα Ρίκα   προκρίνονται . Έτσι  οι χαλαρή   λευκή  ισοπαλία της Κόστα Ρίκα με  την Αγγλία  που  φεύγει  με  το κεφάλι κάτω από ένα ακόμη Μουντιάλ , δεν εξέπληξε κανένα . Από  την άλλη  τη συνάντηση  της Ιταλίας  με  την  Ουρουγουάη  θα  τη θυμόμαστε  ως  ένα  παιχνίδι  όπου ο Λούις Σοάρες  δάγκωσε  αντίπαλο για  4η φορά σε 4 χρόνια , σαν το ματς που ο Καβάνι ήταν  εξαφανισμένος, η απουσία  του μεγάλου πια Φορλάν του κόβει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε ένα Λατινοαμερικάνο Φριτς  Βάλτερ. Η  Σελέστε  επικράτησε σε ένα μάτς που ο διακριθείς της Ιταλίας ήταν ο Μπουφόν και ο Μπαλοτέλλι στο α΄ ημίχρονο δεν πάτησε στην περιοχή.  Ο Σοάρες μάλλον θα  πληρώσει  την  ηλιθιότητά  του , ενώ  οι ατζούρι πάνε  νωρίς  για διακοπές , σε ακόμη  ένα Μουντιάλ , και στην επιστορφή τους  θα  ακούσουν τα εξ αμάξης  από τους τιφόζι .

bala3

Πρώτη λοιπόν η Κόστα  Ρίκα  και δεύερη η Σελέστε .

Φορταλέτσα , μια  « Ελληνική »πόλη , όπως  η Λισσαβώνα .

Ο Γ Όμιλος   ο όμιλος  της  Εθνικής  είχε  οπωσδήποτε  το μεγάλο ενδιαφέρον για  εμάς , ένας  Ιούνης   10  χρόνια  μετά  τον χρυσό Ιούνη του 2014. Δεν  μας  ένοιαζε  σε  πρώτη  φάση  τι θα  έκαναν  οι  καφετέρος  της  Κολομβίας , απέναντι στους Σαμουράι  στην  Αρένα Πανατάλ της Κουιάμπα. Στο παιχνίδι  αυτό προηγήθηκαν  οι Κολομβιανοί  στο 17, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου ο Οκαζάκι ισοφάρισε. Δύο γκόλ όμως  του Τζάκσον  Μαρτίνες  ( 55 και 82 ) έφεραν την  Κολομβία  σε  σκορ ασφαλείας. Για να κλείσει θριαμβικά ο Ροντρίγκεζ με 4ο γκόλ για την Κολομβία στο 90’.

bala6

Το μυαλό της ομάδας μας δεν ήταν στην Κουιάμπα. Ήταν στο παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού,  Έπρεπε  να  πάρουμε το  αποτέλεσμα  απέναντι  στους Ιβοριανούς  στο Εστάντιο Καστελάο της  Φορταλέζα και  το  επιθυμητό αποτέλεσμα  ήταν ένα  και μόνο ένα . Νίκη απέναναντι  στην  αξιολογότατη  ομάδα του σούπερ σταρ Ντρογκμπά , των αδελφών Τουρέ , του Σεΐκ Τιοτέ, του Ζερβίνιο , του Μπονί. κ.λπ.

Πραγματικά , η  ομάδα  μας  δεν  πήγε  καλά  στο πρώτο αγώνα  με  μια  Κολομβία , στο δεύτερο ματς  με  την Ιαπωνία , η  αποβολή  του Κατσουράνη  την πείσμωσε  και  την  ώθησε  να  αποσπάσει  την ισοπαλία από την Ιαπωνία , παίζοντας με 10 παίκτες.

Χτες , όμως  τα  πράγματα  ήταν  διαφορετικά.  Η  απουσία  του  Κατσουράνη, ανάγκασε  το Σάντος να  ξεκινήσει  με  τον Καραγκούνη . Η  ομάδα  θα  είχε  για  ένα  τουλάχιστον ημίχρονο τσαγανό και ανάσες. Το λέγαμε  ότι  το ημίχρονο του Καραγκούνη είναι μάλλον  το πρώτο και όχι το δεύτερο , στο πρώτο  έχουν  ανάσες  και  οι άλλοι  και μπορούν  να  εκμεταλλευτούν και την  τεράστια  εμπειρία και το δυνατό  σουτ  του  τυπάρα.  Δεν  θα  περιγράψω  πολλά  για  αυτό το παιχνίδι . Θα  περιοριστώ να  πω  ότι η ομάδα έπαιζε  με  άλλον  αέρα. Εξουδετέρωσε  τους φανταιζί  Ιβοριανούς , που  είχαν δύο μόνο επισκέψεις στο α΄ημίχρονο , χωρίς τελική προσπάθεια. Έχασε  από  νωρίς , μέχρι το 21 ,  τον τερματοφύλακα και τον Κονέ, που  δεν είναι και ο καλύτερος δημιουργικός παίκτης , αλλά  είναι δημιουργικός  παίκτης. Και έμεινε  με  μία  μόνο αλλαγή. Δε θα μιλήσω  για  ελληνική  ψυχή κ.λπ. Μάλλον ποδοσφαιρική  ικανότητα  επέδειξαν οι Έλληνες   και  καθαρό  μυαλό . Και  μια  αριστουργηματική  τακτική  από το Σάντος. Το  γκολ του Σάμαρη στο 42 μετά  από την  πάσα  του  Σαμαρά  ήταν  όντως  καταπληκτικό γκολ. Είχε προηγηθεί το δυνατό σουτ του Χολέμπας στο 34  που τράνταξε  το δοκάρι του Μπαρί .

Στην  επανάληψη  ο Γιώργος Καραγκούνης δεν κατάφερε να σημειώσει ένα ακόμη «πορτογαλικό» τέρμα και το δυνατό του σούτ από τα 30 μέτρα βρήκε το δοκάρι (68). Είχε προηγηθεί ο Λάζαρος  με σουτ από το ύψος της περιοχής στο 54΄ με την μπάλα να φεύγει λίγο πάνω από το οριζόντιο  δοκάρι του Μπάρι , αμέσως μετά  από ένα σουτ του Τιοτέ που δεν ανησύχησε το Γλύκο . Πολλές  καλές  χαμένες  ευκαιρίες και η Ελλάδα τιμωρήθηκε  από τον σκληρό νόμο του ποδοσφαίρου όταν ο Μπονί στο 74  ισοφάρισε , από το ύψος  της περιοχής. Εκεί παγώσαμε στην Ελλάδα, πηγαίναμε σπίτι μας , και οι Ιβοριανοί ετοίμαζαν βαλίτσες  για το Ρεσίφε απέναντι στην Κόστα Ρίκα.

Εκεί  γύρισε  ένας  διακόπτης. Οι  Έλληνες παίκτες  ήσαν οι μόνοι που δεν πάγωσαν.

Ο Σάντος  τα  έπαιξε  όλα  για  όλα .  Άλλαξε  τον  Καραγκούνη , που παραχώρησε το περιβραχιόνιο του κάπταιν στον Σαλπιγγίδη, με τον Γκέκα. Βρέθηκε , λοιπόν  η  αμυντική  Ελλάδα  να  παίζει με 4-2-4  και να  κάνει πράγματα  και θαύματα .

Στο   80΄ η Εθνική είχε και τρίτο δοκάρι αυτή τη φορά με σέντρα-σουτ του Τοροσίδη. Επτά  λεπτά μετά άλλη μία φοβερή ευκαιρία  με τον Δημήτρη Σαλπίγγιδη να φτάνει από δεξιά στη μικρή περιοχή, να κάνει τη σέντρα παράλληλα με τη γραμμή  του τέρματος  και το Γκέκα να μη μπορεί να  τη σπρώξει στο πλεκτό .

Τα πάντα έμοιαζαν να είχαν χαθεί . Το ματς τελειώνει όμως μόνο όταν ο σφυρίξει τη λήξη διαιτητής που  έξειξε  στο 90’ τέσσερα  λεπτά καθυστερήσεις. Στο 93΄ ο Σιο ανέτρεψε το Σαμαρά  που ήταν έτοιμος για σουτ σε θέση σέντερ φορ. Το πέναλτυ,που ήταν πέναλτυ , όπως φαίνεται από τα τελευταία ρηπλαίυ της Βραζιλιάνικης  τηλεόρασης , το υπέδειξε  αμέσως  ο διαιτητής , χωρίς διαμαρτυρίες από τους Ιβοριανούς . Εκεί λοιπόν ,  είδα σε  dejavu  τον Αργύρη Καμπούρη το 1987. Ο Σαμαράς  που δεν είχε σκοράρει 2 χρόνια , η άπειρη στην εκτέλεση πέναλτυ Ελλάδα κ.λπ. Ο Μπαρί  έκανε  διάφορες  κινήσεις  πολεμικών χωρών της Αφρικής  για  να  αποσπάσει την προσοχή του Σαμαρά. Ο Σαμαράς  όμως  έκανε  αυτό που  έπρεπε. Έστειλε  τη μπάλα  στην αριστερή  γωνία  του Μπαρί.

Δεν μπορώ  να  δω  διακριθέντες  στο χτεσινό παιχνίδι. Όσοι έπαιξαν διακρίθηκαν.

Η  Κολομβία  λοιπόν θα  αντμετωπίσει την Ουρουγουάη , με  τα προγνωστικά να προκρίνουν την Σελέστε. Η  συνέχεια , για την Ελληνική Ομάδα,  θα  δοθεί  την Κυριακή  στην Αρένα Περναμπούκο  του Ρεσίφε, κόντρα στην Κόστα Ρίκα  όπου  η Ελλάδα  ελπίζει να  προχωρήσει  ακόμη  περισσότερο.

Η  χθεσινή  πρόκριση  της  Εθνικής  δεν  έλυσε  κανένα  πρόβλημα  στη χειμαζόμενη  Ελλάδα  του Μνημονίου. Το  χαμόγελο όμως  που  χάρισαν  οι διεθνείς  μας  χτες σε όλους  τους Έλληνες είναι πολύ σπουδαίο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου