Η ΕΞΕΔΡΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΓΟΗΤΕΙΑ ΟΛΛΑΝΔΩΝ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΝΩΝ ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μοίρασε το

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα  ποδοσφαίρου , από τη δεκαετία  του 1930 είναι  ένα αθλητικό γεγονός  που  επηρεάζει  όσο  κανένα  άλλο τον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι ένα  λαϊκό άθλημα με  παγκόσμια  απήχηση. Το  παγκόσμιο πρωτάθλημα, το Μουντιάλ, πολλοί προσπάθησαν  να  το εκμεταλλευτούν στην ιστορία του, ο Μουσολίνι  το 1934 , ο Βιντέλα στο αλήστου μνήμης Χουντιάλ του ΄78 , αλλά  και η  Ντίλμα  Βάνα Ρουσσέφ   στη Βραζιλία του σήμερα , προσπαθώντας  να  κρύψει πίσω  από την κουρτίνα  του Μουντιάλ , την  ευημερία για τους  ελάχιστους , τη φτώχεια  για  τους  πάρα πολλούς και τη φτωχοποίηση- φαβελοποίηση  της  πρώην μεσαίας  τάξης  της  χώρας.

 pele

Κι όμως  πάντα  το Μουντιάλ θα  ενδιαφέρει . Από  αυτό έχουν προκύψει πολλές  συγκλονιστικές  ιστορίες . Την ώρα  που  κατηγορούμε  το σόου , ταυτόχρονα παρακολουθούμε  τους  ποδοσφαιριστές .

Όπως  τους  ποδοσφαιριστές  της  Ρωσίας , που  μπήκαν  στον αγωνιστικό χώρο της Αρένα Παντανάλ, στην  Κουιαμπά  με  μία υπεροψία , διατήρησαν μια μάλλον  φλύαρη  υπεροχή  , χωρίς  όμως  να  μπορέσουν να κάμψουν  τον νευρώδη ρυθμό και την απλή αλλά  αποτελεσματική ανάπτυξη των Κορεατών. Το  ματς  θα  το θυμόμαστε για  την παιδαριώδη  αντίδραση  του  Ιγκόρ Ακινφέεφ , στο 68’ οπότε  έχασε την μπάλα μέσα  από τα χέρια  του σε  ένα, μάλλον  εύκολο, σουτ  του Λι Κιουν Χο  οπότε  η μπάλα  κατέληξε  στα  δίχτυα και η ομάδα της Νότιας Κορεας προηγήθηκε με 1-0 . Ο Αλεξάντερ Κερζακόφ, μπήκε  στο παιχνίδι μόλις  στο 71’ αντικαθιστώντας τον  Ζιρκόφ, στο 73’ μετά  από  ασταθή  απόκρουση  του  Κορεάτη γκολκήπερ Γιούνγκ , από το ύψος της μικρής  περιοχής  έγραψε  το τελικό σκορ 1-1.

Η Ρωσία δεν έπεισε. Έπεσε  στην παγίδα  της εύκολης πρεμιέρας και έχασε  δύο «σίγουρους», σκορ για  το οποίο φταίει  και ο Ακινφέεφ , ο οποίος δεν είναι ούτε Γιασίν , ούτε Ντασάεφ αλλά  είναι καλός τερματοφύλακας, σε ένα όμιλο όπου το πολύ καλό Βέλγιο που νίκησε 2-1 τη μαχητική Αλγερία καιροφυλακτεί.

 moud1

Τα δύο  ματς  που  χάρηκαν οι ποδοσφαιρόφιλοι τη  χθεσινή ημέρα  ήταν  η  συνάντηση της Αυστραλίας  με την Ολλανδία, και της  Ισπανίας με  τη Χιλή. Ολλανδία  μπήκε  στο παιχνίδι  με  τον  αέρα  της 5αρας που  είχε  φιλοδωρήσει την πρωταθλήτρια κόσμου Ισπανία , στην  πρεμιέρα του ομίλου. Παρατάχτηκε  στο Στάδιο Μπέιρα-Ρίο του Πόρτο Αλέγκρε  με  το γνωστό 3-5-2 , το  οποίο  αποδείχτηκε  ανεπαρκές  να  αντιμετωπίσει το συμπαγές κέντρο των  5  παικτών των Καγκουρό , που ο Ποστέκογλου είχε  στήσει σε σχηματισμό 4-5-1 , και  της  ταχύτητας  της αυστραλιανής  ομάδας  στα  άκρα, που  δεν άφηνε  χώρο για  αντεπιθέσεις , στις  οποίες οι Ολλανδοί εκμεταλλέυονται την ταχύτητα και  τους  αυτοματισμούς  τους. Οι Ολλανδοί άνοιξαν το σκορ νωρίς  στο 20’ μετά  από ατομική  ενέργεια  του Ρόμπεν που που αφού τσίμπησε τη μπάλα στο κέντρο έκνε  μία δυνατή κούρσα στον άξονα, βρέθηκε στο αριστερό της ολλανδικής περιοχής για να πλασάρει υποδειγματικά στη δεξιά γωνία του Ράιαν , ο οποίος είχε βγει σωστά.

moud2

Η  απάντηση των  Αυστραλών ήρθε  μόλις 70 δεύτερα μετά όταν ο Λέκι έβγαλε μια ψηλή σέντρα στο αριστερό της περιοχής  των Ολλανδών , εκεί με  ένα  άπιαστο βολέ  ο Κέιχιλ έγραψε το 1-1 με  ένα τελείωμα στο κέντρο της εστίας του Σίλεσεν , που θα θυμούνται χρόνια  οι ποδοσφαιρόφιλοι. Το ματς έδειξε να  δυσκολεύει όταν , οι Αυστραλοί στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου , εκμεταλλευόμενοι την υπαρκτή  αμυντική αδυναμία της Ολλανδίας στα άκρα , προσέγγιζαν την περιοχή των Οράνιε με αξιώσεις . Έτσι , στο 54΄ μετά  από ενεργεια  του Μόζανιτς, ο οποίος στο 51’ είχε αντικαταστήσει τον Μπρεσιάνο , από αριστερά , η μπάλα βρήκε σαφέστατα στο χέρι του Γιανμαατ . Ο διαιτητής   υπέδειξε, μάλλον υπερβάλλοντας σε αυστηρότητα πέναλντυ , το οποίο εκτέλεσε υποδειγματικά ο Τζέτινακ, σημαδεύοντας τη δεξιά γωνία του Σίλεσεν, γράφοντας το 2-1. Όμως η Ολλανδία δεν είχε πει την  τελευταία λέξη. Μετά την αναγκαστική αλλαγή  του Ίντι και την είσοδο του Ντεοπάι , και τη μετατροπή του συστήματος  σε καθαρό 4-3-3, η  Ολλανδοί του 2ου ημιχρόνου ήσαν κυριολεκτικά ιπτάμενοι , έλεγξαν τα άκρα τους και με  ένα καθαρό επιθετικό σχήμα γύρισαν το παιχνίδι. Έτσι στο 58 ο Φαν Πέρσι βρέθηκε μέσα στην περιοχή της Αυστραλίας με την πλάτη , έκανε  άνετα  το κοντρόλ και τη στροφή και τελείωσε αυτοκρατορικά τη φάση  ισοφαρίζοντας για τους Οράνιε. Η  Αυστραλία έχασε μια σημαντική ευκαιρία , όταν ο Κέιχιλ εκμεταλλεύτηκε  το λάθος της Ολλανδικής άμυνας έκλεψε τη μπάλα και έκανε τη σέντρα στο Λέκι , η κεφαλιά  του οποίου δεν ανησύχησε  το Σίλεσεν.  Το τελικό σκορ έγραψε  ο Ντεπάι με φαλτσαριστό σουτ από τα 35 μέτρα στο 68΄και έγινε ο νεότερος σκόρερ της Οράνιε.   Η Ολλανδία έπαιξε  πολύ καλά  στο β΄ μέρος , το ερώτημα  είναι πως  θα  καλύψει τα κενά στην άμυνά της . Και από εκεί και πέρα υπάρχει μία  κακή παράδοση. Θα καταφέρει ο Φαν πέρσι και η παρέα του , ό,τι δεν  κατάφεραν σε  προηγούμενα Μουντιάλ οι Κρόιφ, Ρέζεμπρινκ, Νέσκενς , Φαν μπάστεν , Γκούλιτ, Ράικαρτ, Κούμαν που  ενώ κέρδιζαν το θαυμασμό δεν κατάφερναν να φτάσουν στο στόχο ; Ϊδωμεν.

Η  Ισπανία  από την  άλλη μπήκε  με  την πλάτη στον τοίχο  στο  ξακουσμένο Μαρακανά του Ριο Ντε Τζανέιρο. Από τη στιγμή που οι παίκτες του Ντελ Μποσκο παρατάχτηκαν  για  να  ανακρουσθεί η Μάρτσα Ρεάλ έβλεπες ότι στην όψη τους κυριαρχούσε η απόγνωση. Αντίθετα  οι Χιλιάνοι ξεχείλιζαν από αποφασιστικότητα. Η πιο συμπαθής περίπτωση ο εξαιρετικός πορτιέρο Κασίγιας  που  έγινε σάκος  του μποξ τις τελευταίες ημέρες.

moud3

Οι Φούριας Ρόχας  μπήκαν  πιέζοντας  πολύ  ψηλά . Την  πίεση  δεν εκμεταλλεύτηκε ο Τσάμπι Αλόνσο στο 15΄που  έχασε  κλασσική ευκαιρία. Οι Ισπανοί συνέχισαν , πιέζοντας ψηλά και εκβιάζοντας το παιχνίδι σε έναν αγώνα που ήθελαν μόνο τη νίκη. Αυτός  ο τρόπος ανάπτυξης  άφηνε  φοβερά κενά στα μετόπισθεν .

Οι  μαχητές γρήγοροι και πεισματάρηδες  Χιλιάνοι , έκλεψαν τη μπάλα και με τρεις παίκτες στην ευθεία  άλλαξαν με μαθηματική ακρίβεια τη μπάλα, που  κατέληξε  στον  Βάργκας ο οποίος  με  υπερένταση και λίγο πριν χάσει την ισορροπία  του  κατάφερε  να πλασάρει το Κασίγιας. Οι Ρόχας επιχείρησαν να αναδιοργανωθούν. Εβαλαν την μπάλα κάτω, προσπάθησαν να την κυκλοφορήσουν και πάτησαν στην περιοχή του Μπράβο με απειλητικές διαθέσεις τουλάχιστον δύο φορές (23′ Τσάμπι Αλόνσο, 27′ Κόστα) χωρίς όμως να καταφέρουν να σκοράρουν.  Κάθε λεπτό που  περνούσε η πίεση μεγάλωνε για τους Ίβηρες  και οι παίκτες της Χιλής , της  χώρας  που αποτελεί μία στενή λωρίδα Γης που οριοθετεί το παράλιο της Ν. Αμερικής προς τον Ειρηνικός Ωκεανό ,  πίστευαν  περισσότερο στους εαυτούς  τους. Την πίστη αυτή  μετατράπηκε σε  σιγουριά στο 43’ . Καλοεκτελεσμένο φάουλ βρήκε  το δοκάρι , και στην επιστροφή  ο Αράνγκις με  εξαιρετικό σουτ έγραψε το 2-0. Στην  επανάληψη  η Χιλή  επέδειξε  κινητικότητα  και αλληλοκάλυψη. Οι Ρόχας μάλλον προσπάθησαν να  αποφύγουν το 3-0 παρά να  γυρίσουν το παιχνίδι.

Η Χιλή και η Ολλανδία  έχουν προκριθεί στον δεύτερο γύρο , στέλνωντας στο σπίτι της  την παγκόσμια πρωταθλήτρια από πολύ νωρίς .

Για  το ματς  Καμερούν – Κροατίας , που έληξε  με  Ο-4 δεν μπορούμε  να  πούμε  πολλά. Η Κροατία  πολύ  καλή σκόρπισε  ένα  απαράδεκτο Καμερούν , το οποίο καρκινοβατούσε στο γήπεδο. Στον Όμιλο αυτό περιμένουμε  τώρα  το ματς  Μεξικό – Κροατίας  που  θα  κρίνει την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Στο Ματς αυτό η Κροατία θέλει  τη νίκη , ενώ το Μεξικό προκρίνεται και με  ισοπαλία, υπό την αίρεση της πιθανολογούμενης άνετης νίκης της Βραζιλίας κόντρα στο Καμερούν.

moud4

Σήμερα  περιμένουμε  την Εθνική  μας  στο ματς  με  την Ιαπωνία. Ελπίζουμε  ότι  η  Εθνική μας  θα  ξεπεράσει τον κακό της εαυτό και θα  πάρει μία  νίκη  που  χρειάζεται και από εκεί όλα θα  είναι στα χέρια  της .

                                                                                                                                    moud5

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου