ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ

Μοίρασε το

Το 2010, στην αρχή της Ελληνικής κρίσης, είχα δημοσιεύσει ενα κείμενο με τίτλο “Τα ηνία της εφηβείας”. Ηταν μια προσωπική άποψη της Ελληνικής πραγματικότητας οπως την έβλεπα απο το εξωτερικό. Σήμερα, πέντε δύσκολα χρόνια μετά, και στη στιγμή οπου κρίνονται παρα πολλά για την πατρίδα μου, νοιώθω την ανάγκη να γράψω πάλι. Θα ονομάσω αυτό το κείμενο “Ηρθε η ώρα της ενηλικίωσης” (χωρίς ερωτηματικό).

Ζω ακόμα στο εξωτερικό και κοιτάζω με σπαραγμό την Ελλάδα να παλεύει με τις δυσκολίες αλλα και τους δαίμονές της. Εχω μεγαλώσει τέσσερα παιδιά και αν υπάρχει ένα πράγμα που προσπάθησα και προσπαθώ πάντα να τους διδάξω είναι πως η μόνη οδός που λύνει τα προβλήματα είναι να κρίνουν πάντοτε τον εαυτό τους, να βλέπουν και να παραδέχονται τα λάθη τους και να προσπαθούν να τα διορθώνουν, αλλά ποτέ να μην κατηγορούν τους άλλους ή την κακή τους τύχη για τα βάσανα που τυχόν υποφέρουν.

Η Ελλάδα, μετά τις εκλογές το Ιανουαρίου 2015, έχει ξεκινήσει μια πρωτοφανή προσπάθεια να σταματήσει την δίνη της λιτότητας και της φτώχειας και να ξαναβρεί την αξιοπρέπεια και την ηρεμία της. Ψήφισε μια νέα κυβέρνηση απο ανθρώπους που δέν έχουν φαύλο παρελθόν και την έστειλε στη μάχη υποστηρίζοντάς την σύσσωμη με τη δύναμη του απελπισμένου. Είναι σωστό και εν τέλει ήταν αναπόφευκτο να φτάσουμε εδώ. Μού φαίνεται όμως πως λείπει ακόμα κάτι. Λείπει η ενήλικη συμπεριφορά. Περιμένω να ακούσω τους υπεύθυνους της Ελλάδας να λένε στους Ευρωπαίους φίλους μας (και πιστεύω πως είμαστε έτοιμοι να το πούμε):

“Πρώτον σας ευχαριστούμε για την συμπαράσταση, τη βοήθεια και τις συμβουλές σας μέχρι τώρα. Καταλαβαίνουμε πως αν υποφέραμε και υποφέρουμε ακόμα, είναι επειδή κάναμε λάθη, ως λαός και ως κυβερνήσεις. Θελήσαμε να μπούμε στον όμιλο των πλουσίων χωρών, πρώτα στην Ευρωπαική Ενωση και ύστερα στο Ευρώ αλλά δέν ξέραμε τι είναι να είσαι πλούσιος. Νομίζαμε πώς σημαίνει να κάθεσαι και να βρέχει χρήματα. Ο πλούτος είναι σαν τη μουσική. Οταν παίζει ο βιρτουόζος μας φαίνεται τόσο εύκολο γιατί δέν ξέρουμε πόσες ώρες έχει περάσει αυτός ο άνθρωπος πάνω στο όργανό του, σε πόσα πάρτι δεν έχει πάει και τι έχουν περάσει τα δάχτυλά του για να φτάσει εκει. Τώρα καταλάβαμε. Και σας ζητάμε συγνώμη για την επιπολαιότητά μας. Καταλαβαίνουμε πως εμείς ήμαστε που έχουμε φέρει εσάς στό όριο της υπομονής και της αλληλεγγύης, κι εμάς τους ίδιους στο όριο της αντοχής. Αποδεχόμαστε πως τα μέτρα που μας προτάθηκαν είχαν σαν σκοπό όχι να μας λιώσουν αλλα να μας βοηθήσουν να ορθοποδήσουμε. Αν δεν το πέτυχαν ακόμα, ή καθόλου, είναι εν μέρει γιατι δέν τα εφαρμόσαμε και εν μέρει επειδή κάποια απο αυτά ήσαν ακατάλληλα. Θέλουμε να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις τις οποίες μπορούμε και θέλουμε να εφαρμόσουμε. Οχι μόνη η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά εμείς ο Ελληνικός λαός. Οχι με λόγια, ούτε με διαδηλώσεις αλλά με αποδείξεις.

[quote text_size=”small”]

Μέσα απο τα βάσανα και τα λάθη μας, ενηλικιωθήκαμε. Είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας, να αποδεχτούμε τις συνέπειες (τις οποίες έχουμε ήδη υποστεί έτσι κι αλλιώς) και να αντιμετωπίσουμε το στοιχειό. Οχι κάποιο εξωτερικό θηρίο, αλλά εκείνο που ζεί μέσα μας και μας έφερε μέχρι εδώ. Καταλαβαίνουμε πως γύρω μας δεν υπάρχουν εχθροί αλλά φίλοι που έκαναν και κάνουν πολλά για μάς.

[/quote]

Δεν λέμε λοιπόν πως η νέα κυβέρνηση θα βρεί τις λύσεις που δεν βρήκαν οι προηγούμενες, με μέτρα και νόμους που θα αστυνομεύουν τους μέν και θα πατάζουν τους δέ. Λέμε πως εμείς οι Ελληνες ενηληκιωθήκαμε, καταλάβαμε, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε οτι πρέπει για να εκπληρώσουμε το χρέος μας, οχι μόνο το χρηματικό χρέος προς τους δανειστές μας, αλλά το ηθικό χρέος προς τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας που χάνουν την ελπίδα προς το μέλλον και ψάχνουν, οχι λύσεις, αλλά διεξόδους σε ηλίθιες και παιδιάστικες ιδεολογίες.

Ελπίζουμε πως δεν είναι ακόμα πολύ αργά και ζητάμε άλλη μια τελευταία φορά ταπεινά τη βοήθεια, τη συμβουλή και την αλληλεγγύη όλων των φίλων μας, και ειδικά εκείνων των λαών που υποφέρουν σαν κι εμάς, για να ζήσουμε επιτέλους μαζί σαν ενήλικοι που καταλαβαίνουν πως η ζωή έχει γυρίσματα, είναι έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν μαζί (και αυτό τους δίνει μια τεράστια δύναμη) με νηφαλιότητα, ηρεμία και προπαντός αμοιβαία εμπιστοσύνη. “

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου