“ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΧΟΡΔΕΣ”

Μοίρασε το

Η πρόσφατη συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη λειτούργησε καταλυτικά, ώστε να πέσουν αισθητά οι τόνοι στην αντιπαράθεση που προκλήθηκε για το ζήτημα των Θρησκευτικών.

Όπως είναι ήδη γνωστό, δόθηκαν αμοιβαίες διαβεβαιώσεις και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές χωρίς αιφνιδιασμούς και ενέργειες που θα δημιουργούν τετελεσμένα. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι μετά τις αναταράξεις επήλθε η ειρήνη.

Σε θέματα που αγγίζουν «ευαίσθητες χορδές» μιας πολύ μεγάλης κατηγορίας πολιτών, είναι σοφό και φρόνιμο να μη γίνονται βεβιασμένες και ασυντόνιστες κινήσεις.

Αυτό είναι το ένα σκέλος της προσέγγισης. Το σημαντικότερο είναι να μη χάνεται ο στόχος, που για ένα κράτος δικαίου, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι η διάκριση των ρόλων, με την Πολιτεία να είναι αρμόδια για τις δικές της υποθέσεις και την Εκκλησία να ασχολείται με ζητήματα θρησκείας και πίστης.

[quote text_size=”small”]

Αν στην περίπτωσή μας έχουμε να κάνουμε με τη διαμόρφωση ενός κλίματος διαλόγου χωρίς να εγκαταλείπεται η θέση που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, μιας αρχής σύμφυτης με τις αξίες της Αριστεράς, τότε έχει καλώς.

[/quote]

Αν όμως πρόκειται για ακόμη μια φορά για ματαίωση αυτής της προοπτικής λόγω πολιτικού κόστους από τις αντιδράσεις που θα προκληθούν, τότε δυστυχώς είναι μια λυπηρή εξέλιξη.

Συμπερασματικά, χρειάζεται αλληλοσεβασμός και εξαντλητική διαβούλευση αλλά ταυτόχρονα μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική βούληση εκ μέρους της Πολιτείας για τομές, που στην πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, πλην των θεοκρατικών καθεστώτων, τέτοια ζητήματα είναι εξαρχής απολύτως διευκρινισμένα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου