ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΛΑΘΗ …ΚΑΙ ΠΝΙΞΤΕ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ

Μοίρασε το

Στις πιο κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης , τις ώρες που η χώρα εκβιάζεται και πάλι με θράσος από αυτούς που μέσω των καταστροφικών μνημονίων την οδήγησαν στο σπιράλ της ύφεσης και της οικονομικής καχεξίας , οι λεγόμενοι Θεσμοί παίζουν ένα ακόμα παιχνίδι στις πλάτες του Ελληνικού λαού.

[quote text_size=”small”]

Το Δ.Ν.Τ για να καλύψει την σωρεία των τραγικών λαθών του και αγχωμένο από τις πιέσεις των κρατών – μελών του για την πλήρη αποτυχία του στην Ελλάδα ξαναφέρνει απάνθρωπα και σκληρά μέτρα στο τραπέζι ως απάντηση στους Ευρωπαίους που αρνούνται πεισματικά το κούρεμα του χρέους . Πίσω από το Δ.Ν.Τ κρύβεται και ο Β. Σόϊμπλε που θέλει να τορπιλίσει την όποια συμφωνία .

[/quote]

Θέλουν ουσιαστικά να αναγκάσουν την Ελληνική πλευρά να σκληρύνει κι’ άλλο την στάση της μήπως και σπάσει το σχοινί.

Ένα κορυφαίος διανοητής παγκόσμιου βεληνεκούς ο Γερμανός Φιλόσοφος Γιούνγκερ Χάμπερμας , με πρόσφατο άρθρο του καταδεικνύει την λαθεμένη στάση του Βερολίνου και των δανειστών , ενώ και μεγάλη μερίδα του Διεθνούς Τύπου στιλητεύει την στάση των Ευρωπαίων και δανειστών όπως η Αυστεριακή ε3φημερίδα «ΚΟΥΡΙΡ».

Ενδεικτικό της κριτικής στάσης που τηρεί η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και σημαντική μερίδα του τύπου και το πρωτοσέλιδο της γαλλικής σατυρικής εφημερίδας Charlie Hebdo

Εν μέσω της κορύφωσης της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων-δανειστών, η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo κυκλοφορεί την Τετάρτη με πρωτοσέλιδο τίτλο «Σώστε την Ευρώπη, Πνίξτε έναν Έλληνα» δίπλα σε σκίτσο που εμφανίζει την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να επιχειρεί να πνίξει έναν Έλληνα βυθίζοντας το κεφάλι του σε έναν κουβά νερό…
Βεβαίως και η Ελληνική Κυβέρνηση σπατάλησε χρόνο και δυνάμεις , τις ώρες που έπρεπε να κάνει μια πιο οργανωμένη και επιθετική διαπραγμάτευση έχοντας τουλάχιστον ένα προσχέδιο ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας

ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΟΙ

Για «αξιοθρήνητη εικόνα» των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εμφανίζονται «διχασμένοι, χωρίς στόχο και αναξιόπιστοι», μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, που έληξε χωρίς αποτέλεσμα παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αξιόλογες προτάσεις που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πιστωτών, κάνει λόγο στο σημερινό κύριο άρθρο της, με τίτλο “Ένα παράτολμο παιχνίδι των ισχυρών της Ευρώπης”, η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα “Κουρίρ”.

[quote text_size=”small”]

Δεν είναι σαφές τι επιδιώκουν με την αναβλητική τους τακτική οι “θεσμοί” και κάποιοι αρχηγοί κυβερνήσεων, και εάν αυτή έχει εκδικητικά κίνητρα τότε αυτό δεν αρμόζει σε ψύχραιμους πολιτικούς, τονίζει στο άρθρο η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της εφημερίδας, Μαργκαρέτα Κοπάινιγκ.

[/quote]

Προβάλλοντας τα ερωτήματα «ποιοί είναι οι λόγοι που δεν υπάρχει γρήγορα μια απόφαση», και «που είναι ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίδας καγκελάριου», η αρθρογράφος σημειώνει ότι αυτή η αναβλητική συμπεριφορά αποτελεί αίνιγμα και η Σύνοδος στις Βρυξέλλες έδειξε ότι πολλοί δεν θέλουν μια λύση και φλερτάρουν περισσότερο με ένα Grexit χωρίς όμως να σκεφτούν ότι μετά θα χαθούν και τα πολλά δισεκατομμύρια διάσωσης της Ελλάδας, που είναι χρήματα των φορολογούμενων.

Όπως παρατηρεί η ίδια στη συνέχεια, εάν δεν υπάρξει μια λύση για την Ελλάδα την τελευταία στιγμή και το Grexit θα έλθει ως λογικό επακόλουθο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν υπεύθυνοι οι οποίοι διακινδυνεύουν ή προκαλούν μια αποτυχία της Ελλάδας και μαζί με αυτή τη δική τους, αντί να τολμήσουν να στρέψουν το βλέμμα προς τα εμπρός.

Όμως, σύμφωνα με την αρθρογράφο, το βλέμμα προς τα εμπρός έχει μόνον κάποιος που γνωρίζει το παρελθόν, καθώς η ιστορική σημασία του εγχειρήματος της ολοκλήρωσης φαίνεται να αφήνει αδιάφορους πολλούς, που δεν χαραμίζουν καμιά σκέψη τους για τον πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, αλλά προτιμούν νέες εχθρότητες και εθνικισμούς.

Το κύριο άρθρο της Κοπάινιγκκατα καταλήγει με το συμπέρασμα ότι αν αποτύχει μια συμφωνία με τους Ελληνες -τυχαία ή ηθελημένα- αυτό θα ευνοούσε με σιγουριά τα ακραία κόμματα, δεξιά και αριστερά, και στην Ελλάδα τους νεοφασίστες.

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ

Ο Γερμανός φιλόσοφος τονίζει πως για την καγκελάριο, τα συμφέροντα των επενδυτών ήταν πιο σημαντικά από την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας
Πυρά κατά της πολιτικής που φέρει την «σφραγίδα» της Άνγκελα Μέρκελ για την επίλυση της ελληνικής κρίσης εξαπολύει σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» o Γερμανός διανοούμενος και φιλόσοφος, Γιούργκεν Χάμπερμας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν πρέπει να αποφασίζουν οι τράπεζες για την Ευρώπη αλλά οι ίδιοι οι πολίτες.

«Η πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ συνέβαλε στην ελληνική κρίση. Για την Γερμανίδα καγκελάριο, τα συμφέροντα των επενδυτών ήταν πιο σημαντικά από την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας», υποστηρίζει ο Γερμανός φιλόσοφος προσθέτοντας πως η ελληνική κάλπη του Ιανουαρίου έδειξε τις «προθέσεις της».

[quote text_size=”small”]

Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, ο Χάμπερμας θεωρεί ότι ήταν μία ψήφος ενάντια στην ταπεινωτική μιζέρια.

[/quote]

«Τον Μάιο του 2010 για την Γερμανίδα καγκελάριο, τα συμφέροντα των επενδυτών ήταν πιο σημαντικά από ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους», υποστηρίζει ο Γερμανός διανοούμενος και προσθέτει πως το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα, «είναι η ψήφος ενός έθνους που αποτελείται από μία μεγάλη πλειοψηφία που τάσσεται κατά της εξευτελιστικής και καταπιεστικής κοινωνικής εξαθλίωσης της χώρας που αναγκάστηκε να λάβει μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσει την κρίση».

Όπως αναφέρει ο Χάμπερμας, στις ίδιες εκλογές, ο ελληνικός λαός απέρριψε τη συνέχιση μιας πολιτικής που εξαρχής ήταν αποτυχημένη και «οπλισμένη με την δημοκρατική νομιμότητα, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί μία αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη».

O Αλέξης Tσίπρας και το κόμμα του, το ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να προωθήσουν ένα πρόγραμμα μεταρρύθμισης μιας κυβέρνησης της αριστεράς και ως εκ τούτου να «αναδείξουν» τους διαπραγματευτές τους στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Όμως , η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην ηθικολογία – σ’ ένα παιχνίδι όπου όλοι επιρρίπτουν στους άλλους τις ευθύνες- το επονομαζόμενο “blame game ” – αναφορικά με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Ο Χάμπερμας κάνει επίσης λόγο “για ασθενική συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης”, την ίδια ώρα, όμως, τονίζει πως η πολιτική λιτότητας της Μέρκελ δηλητηριάζει την Ευρώπη.

Ο Γερμανός φιλόσοφος επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις του διανοητή, νομπελίστα οικονομολόγου, Αμαρτία Σεν, ο οποίος παρομοίασε την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρώπη η γερμανική κυβέρνηση με φάρμακο που εμπεριέχει ένα τοξικό δείγμα αντιβιοτικών και ποντικοφάρμακου.

“Η Άνγκελα Μέρκελ χρησιμοποίησε για την αμφιλεγόμενη πολιτική διάσωσης ευρωπαϊκών χωρών το ΔΝΤ” ,υπογραμμίζει ο Χάμπερμας και προσθέτει:

“Αυτό είναι όμως υπεύθυνο για τις δυσλειτουργίες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος;

Ως θεραπευτής, που εξασφαλίζει την σταθερότητα και ως εκ τούτου, δρα προς το γενικό συμφέρον κυρίως των θεσμικών επενδυτών… “. Οι πολιτικές ελίτ στην Ευρώπη δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν από τα συστατικά τους και τον εαυτό τους παρακάμπτοντας τις εναλλακτικές λύσεις που παρουσίασε μια πολιτικά ατελής νομισματική ένωση. Οι πολίτες και όχι οι τράπεζες είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για το ευρωπαϊκό πεπρωμένο”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου