ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΩΝ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΩΝ

Μοίρασε το

Και όμως η μαγεία της «στρογγυλής θεάς», είναι κάτι το μοναδικό , κάτι το συναρπαστικό… Το Μουντιάλ πάντα ήταν η μεγάλη στιγμή , η μεγάλη ώρα , η μεγάλη /η μεγαλύτερη παρέλαση των μεγάλων μάγων της μπάλας.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, περίμεναν και περιμένουν αυτή την μεγάλη στιγμή …Οι οθόνες στήνονται σε κάθε πλατεία , σε κάθε σοκάκι…Οι ιαχές ακούγονται από κάθε σπίτι …Οι φίλοι ξαναμαζεύονται με το ποτό τους και τα συναφή , για να δουν τα ματς .

Πως μας μαγεύει και πως μας δονεί …του σπήκερ η φωνή .

Πως μας γοητεύει και μας αποπλανεί , το σουτ του Πελέ , οι επελάσεις του Μαραντόνα , οι δαντελένιες τρίπλες του Κρόϊφ , η αρχοντιά του Μπενκεπάουερ,  οι ηρωϊκές αποκρούσεις του Μπανκς , τα τάκλιν του Φακέτι …ο Σώκρατες , ο Ζαρζίνιο , ο Ριδελίνο , ο Ματσόλα , ο Γκέρντ Μίλερ , ο Μπόμπυ Μουρ , ο Μπλαχίν …αυτοί όλοι που τους βλέπαμε στην ασπρόμαυρη οθόνη , «οι πατέρες» του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Πως μας ταξιδεύει και πως μας μεθά το «Βραζιλιάνικο όνειρο», οι παικταράδες , οι πανέμορφες καλλονές , αλλά και οι τραγικές φαβέλες , οι τενεκουπόλεις …που μέσα στον πυρετό της «στρογγυλής θεάς» μας φαίνονται απλά «γραφικές λεπτομέρειες».

Και όμως πίσω από την μαγεία της μπάλας, πίσω από την μέθη της χαράς και της απόλαυσης του καλού ποδοσφαίρου …η πραγματικότητα . Η σκληρή και δύσκολη πραγματικότητα , με τους Βραζιλιάνους που λατρεύουν την μπάλα να αντιδρούν στην οργάνωση του Μουντιάλ , αφού μεγάλα ποσά αναγκαία για την Παιδεία , την περίθαλψη , την στοιχειώδη αύξηση των μισθών εξαθλίωσης … πάνε στις «βιτρίνες της μπάλας». Με την Βραζιλία που ισοπεδώθηκε κοινωνικά από το Δ.Ν.Τ ναι μεν πλέον να περνά στις ισχυρά οικονομικές χώρες , αλλά πίσω από αυτή την βιτρίνα η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού να ζει μέσα στη φτώχια και την εξαθλίωση

Αυτή την άλλη Βραζιλία παρουσιάζει το new-Deal (που λατρεύει την μπάλα και τους «μάγους της) μέσα από δύο εξαιρετικά άρθρα:    

Της Παναγιώτας Μπλέτα   ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

Των Mark Slaughter and Jaana Remes BRAZIL’S OWN GOALS

 

Καλή ανάγνωση και όμορφα ματς να δούμε

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου