Αναξιοκρατία ως το …διάστημα

Το πελατειακό κράτος και η αναξιοκρατία αποτελούν, δυστυχώς, γενικευμένη κατάσταση στην χώρα μας. Και έχουν ενταθεί δραματικά επί των ημερών της αριστερο-δεξιάς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, φτάνοντας μέχρι το ...διάστημα με την περίφημη παραίτηση Κριμιζή. new deal Κώστας Χριστίδης

Μοίρασε το

Προ ημερών σε μία λιτή αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμήθηκε ‘’ο Έλληνας που πέρασε τις πύλες του διαστήματος’’. Ο διεθνώς διακεκριμένος πλανητικός επιστήμων Σταμάτης Κριμιζής. Είχε προηγηθεί η παραίτησή του από την θέση του Προέδρου του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Ο λόγος; Οι αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής να αναδιανείμει αρμοδιότητες. Αναθέτοντας, μεταξύ άλλων, όλη την ευθύνη της εκπροσώπησης της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, όχι στον αντίστοιχο Ελληνικό Οργανισμό Διαστήματος αλλά στην Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου του.
Παράλληλα συγκροτήθηκε επιτροπή από υπαλλήλους της ιδίας γραμματείας με ευθύνη την επεξεργασία και αξιολόγηση θεμάτων και την διαχείριση διαστημικών προγραμμάτων. Αντίθετα σε κάθε διεθνή πρακτική και σε κάθε λογική, ακυρώνοντας στην πράξη τον λόγο ύπαρξης του νέου οργανισμού και την παρουσία του Προέδρου του. Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Κριμιζής έγραψε: ‘’Νιώθω εξαπατημένος. Το συμπέρασμα είναι ότι τίποτα δεν γίνεται αξιοκρατικά. Η αξιοκρατία είναι βασική για την ύπαρξη και την πρόοδο της χώρας. Και τώρα είδα ότι η φημισμένη ‘’ελληνική πραγματικότητα’’ υπεισέρχεται σε κάθε επίπεδο. Έχουμε ένα πελατειακό κράτος, το γνωρίζουν και οι ‘’πελάτες’’ και οι ‘’εργοδότες’’.
Το πελατειακό κράτος και η αναξιοκρατία αποτελούν, δυστυχώς, γενικευμένη κατάσταση στην χώρα μας. Και έχουν ενταθεί δραματικά επί των ημερών της αριστερο-δεξιάς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σε άλλες χώρες παραιτούνται μέλη επιτροπών που εξετάζουν υποψηφίους για την πλήρωση θέσεων ευθύνης εάν υπάρχουν συγγενικές ή φιλικές σχέσεις μεταξύ αυτών και των υποψηφίων. Εδώ διορίζονται σε θέσεις Γραμματέων, Προέδρων Οργανισμών, μελών Δ.Σ. κλπ. σύζυγοι, συγγενείς ή σύντροφοι του υπουργού.

Αναξιοκρατία ως το διάστημα

Σε άλλες χώρες η αξιολόγηση αποτελεί βασικό εργαλείο βελτίωσης των εργαζομένων και επίτευξης των στόχων μίας υπηρεσίας ή ενός οργανισμού. Εδώ η ΑΔΕΔΥ ‘’απαγορεύει’’ στα μέλη της να συμπληρώνουν τα φύλλα αξιολόγησης. Μερικές ανατριχιαστικές περιπτώσεις αναξιοκρατίας αναφέρονται σε πρόσφατο άρθρο του Ανδρέα Δρυμιώτη στην ‘’Καθημερινή’’. Εκεί παρατίθενται αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, διά των οποίων χαρίζονται ποινές φυλακίσεως ‘’για κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών … προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του στην ΔΕΗ Α.Ε.’’ (!) Και ‘’για το αδίκημα της απόπειρας κλοπής κατά συναυτουργία προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα διορισμού της ως μονίμου υπαλλήλου στον Δήμο Ιωαννιτών’’ (!)
Ο διάδοχος του κ. Κριμιζή στην Προεδρία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού έγινε περισσότερο γνωστός για ανάρτησή του στο διαδίκτυο. Σε αυτήν (η ευπρέπεια δεν επιτρέπει να παραθέσουμε το πλήρες κείμενο) αναφέρεται: ‘’Όταν εμείς κτίζαμε ναούς και γράφαμε κωμωδίες και τραγωδίες, εσείς (οι Ευρωπαίοι) ζούσατε στις λάσπες. Τρώγατε ωμό κρέας και μιλούσατε άπλυτοι, με άναρθρες κραυγές’’… Οποία διαφορά με τον τρόπο, με τον οποίο επέλεξε ο τιμηθείς να κλείσει την προαναφερθείσα εκδήλωση, απαγγέλλοντας τους καβαφικούς στίχους: ‘’Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες … πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους’’.
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κώστα Χριστίδη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου