Αλλαγή νοοτροπίας για να σωθούμε

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι μόνο με αλλαγή νοοτροπίας θα σωθούμε. Αποδίδει την τραγωδία στο Μάτι, στην υστέρηση και την ατολμία της κρατικής μηχανής και στην κλιματική αλλαγή. Καλεί τον πρωθυπουργό να ξηλώσει όσους τον εκθέτουν. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι μόνο με αλλαγή νοοτροπίας θα σωθούμε. Αποδίδει την τραγωδία στο Μάτι, στην υστέρηση και την ατολμία της κρατικής μηχανής και στην κλιματική αλλαγή. Καλεί τον πρωθυπουργό να ξηλώσει όσους τον εκθέτουν.


Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες θα έπρεπε να είναι σημείο σύγκλισης και συνεννόησης του πολιτικού κόσμου της χώρας μας. Οι πολίτες είναι οργισμένοι από τις απώλειες αθώων ψυχών και περιουσιών. Σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις κρίνονται από την αποτελεσματικότητα και την αποφασιστικότητα τους, η Ελλάδα παρουσίασε υστέρηση και ατολμία.

Απαιτείται σχεδιασμός και να αφήσουν τους ικανούς να ηγηθούν στην κρατική μηχανή. Τα σχέδια και οι δηλώσεις συμπαράστασης αντανακλούν εποχές παρελθόντων ετών, που μόνο οργή προκαλούν.

Τώρα είναι η στιγμή, ο πρωθυπουργός να πάρει γενναίες αποφάσεις. Να ξηλώσει όσους τον εκθέτουν, να κατεδαφίσει κάθε τι παράνομο, ακόμη και μέσα σε μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και να προβεί σε τολμηρές ενέργειες που θα προκαλέσουν παραγωγικό «σοκ» στη κοινωνία.

Ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν χτυπήσει τελευταία την Ευρώπη, απ’ τον Αρκτικό κύκλο έως την Ελλάδα και ανά τον κόσμο, απ’ την Βόρεια Αμερική μέχρι την Ιαπωνία. Αυτό είναι το πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής. Πραγματικά δεν θα είχαμε δει τόσο ακραία φαινόμενα αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

Αλλαγή νοοτροπίας για να σωθούμε

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πια αόρατες. Τις βλέπουμε να εκτυλίσσονται σε πραγματικό χρόνο και αυτό που συμβαίνει φέτος το καλοκαίρι είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη. Βλέπουμε τις προβλέψεις των επιστημόνων να βγαίνουν αληθινές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει συμβάλει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που «ψήνουν» εδώ και εβδομάδες το Ηνωμένο Βασίλειο και τη βόρεια Ευρώπη.

Όλα ήταν γνωστά στη πατρίδα μας. Έχουμε, ίσως το καλύτερο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο όμως παραμένει αναξιοποίητο. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την υστέρηση σε κανένα επίπεδο.

Οι εθελοντικές οργανώσεις λειτούργησαν πολύ πιο αποτελεσματικά, απ’ ότι η κρατική μηχανή. Δεν φταίει μόνο η σημερινή κυβέρνηση για τα λάθη και τις παραλείψεις, αλλά και οι προηγούμενες που λειτουργούσαν με κομματικά κριτήρια και όχι με αξιοκρατικές επιλογές.

Η κοινωνία απαιτεί επανίδρυση του κράτους, σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από την ΕΕ, καλοπροαίρετες κυβερνήσεις και τεχνογνωσία από το εξωτερικό για να το πετύχουμε. Οι δημόσιες υπηρεσίες μας έχουν καλό και ικανό προσωπικό το οποίο συνήθως το παραμερίζει, η πολιτική ηγεσία του κάθε υπουργείου.

Αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα για να σωθούμε.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου