Η ελληνική βιομηχανία προσπάθησε αρκετές φορές να ανοίξει δρόμους προόδου στην Ελλάδα, όχι όμως πάντα με επιτυχία. Αυτό κάνει και σήμερα. Προσπαθεί να αφυπνίσει εν υπνώσει και ιδεολογικά διαλυμένη κοινωνία, τονίζοντας ότι ο ψηφιακός κόσμος είναι εδώ και, αν δεν καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται, πολύ γρήγορα θα φουντάρουμε. Και για το φούντο δεν θα φταίει, βέβαια, ούτε ο Σόϊμπλε, ούτε ο Σόρος, ούτε το 666, αλλά η απίστευτη πνευματική γελοιότητα που εν είδει ιδεολογίας κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Γι’ αυτό και οι τρεις Έλληνες στους δέκα πιστεύουν ότι ψεκάζονται. Κατά τα άλλα, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση καλπάζει και όποιος το παίρνει χαμπάρι τόσο το καλύτερο γι’ αυτόν.
Στον ΣΕΒ, πάντως, σε ηγετικό επίπεδο, γνωρίζουν τί συμβαίνει. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Θεόδωρος Φέσσας, δηλώνει ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί όρο επιβίωσης και ευκαιριών ανάπτυξης για τις σύγχρονες οικονομίες. Οι χώρες με πλεονάσματα στην υιοθέτηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών, είναι οι πρωταγωνιστές τού σήμερα και τού αύριο». Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει τα εξής:
«Η Ελλάδα οφείλει και μπορεί να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξει την θέση της μέσα στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη, όπου καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις στην ψηφιακή ωριμότητα. Ο ΣΕΒ προτείνει 60 δράσεις σε Υποδομές, Δεξιότητες, σε 11 κλάδους της οικονομίας και στο κράτος, μία ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική που συμπληρώνει την στρατηγική της κυβέρνησης. Εάν αυτές υιοθετηθούν, μπορούν μέχρι το 2021 να αυξήσουν τον εθνικό μας πλούτο επιπλέον κατά 4% (7,6 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου), να δημιουργηθούν άμεσα τουλάχιστον 50.000 νέες, μόνιμες, καλές θέσεις απασχόλησης, και να βελτιωθεί δραστικά η ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην χώρα μας προσελκύοντας νέες επενδύσεις. Τώρα, που επιτέλους φαίνεται να μπαίνει το νερό στο αυλάκι ως προς την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, είναι καιρός να μιλήσουμε για το αύριο και για το πώς δημιουργούμε ανάπτυξη στην χώρα».
Ο ΣΕΒ πράττει ακριβώς αυτό. Έτσι, με βασικό μήνυμα ότι «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί όρο επιβίωσης και ευκαιρία ανάπτυξης για τις σύγχρονες οικονομίες» και με την συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών, διοργανώνει συνέδριο με θέμα Η Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας –ο δρόμος της ανάπτυξης, στις 11 και 12 Μαΐου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να προσδιοριστεί ο απαιτούμενος οδικός χάρτης και οι προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και να πετύχει την μετάβασή της σε μία ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα ειδικής μελέτης που εκπόνησε η εταιρεία Accenture, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, σχετικά με την ψηφιακή ωριμότητα της Ελλάδας και την κατάταξή της στο διεθνές οικονομικό πεδίο, καθώς και δέσμη προτάσεων πολιτικής για το τί πρέπει να γίνει τόσον άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.