ΤΑ PC ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ “ΟΡΑΣΗ” ΜΕ 3D ΚΑΜΕΡΑ

Μοίρασε το

Μία στερεοσκοπική κάμερα, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους υπολογιστές να «βλέπουν» το περιβάλλον τους σε τρεις διαστάσεις, παρουσίασε η Intel στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας. Μάλιστα, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση ο Mooly Eden, στέλεχος της Intel, η κάμερα έχει πλέον τελειοποιηθεί και θα κάνει την εμφάνισή της σε λάπτοπ και «υβριδικά» μηχανήματα που θα κυκλοφορήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ανάμεσα στους κατασκευαστές που θα την ενσωματώσουν στα νέα προϊόντα τους είναι οι Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo και NEC.

Το περιφερειακό εντάσσεται σε μία πλατφόρμα τεχνολογιών που η Intel ονομάζει «Perceptual Computing», στόχος των οποίων είναι να κάνουν πιο φυσική την αλληλεπίδραση του χρήστη με τον υπολογιστή του. Γι’ αυτό τον σκοπό, η κάμερα θα μπορεί να «βλέπει» ανθρώπους και αντικείμενα, «καταλαβαίνοντας» μάλιστα πού βρίσκονται μέσα στον χώρο.
Έτσι, θα αντιλαμβάνεται τη θέση των δακτύλων, επιτρέποντας στον χρήστη του να χειρίζεται τον υπολογιστή μέσω χειρονομιών – π.χ. για να μεγεθύνει μια εικόνα, να μετακινήσει δεξιά-αριστερά τη home screen των Windows ή να ενεργοποιήσει μια εφαρμογή επιλέγοντας το αντίστοιχο εικονίδιο.

 

Με την ίδια τεχνολογία, ο υπολογιστής θα μπορεί επίσης να καταλαβαίνει σε ποιο σημείο της οθόνης έχει στραμμένο το πρόσωπό του ο χρήστης, για να προσαρμόζει ανάλογα το προβαλλόμενο περιεχόμενο – μια λειτουργία που στην παρουσίαση επιδείχθηκε χρησιμοποιώντας τους χάρτες της Google.
Όπως είναι φυσικό, η δυνατότητα παρακολούθησης των χεριών θα μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί σε παιχνίδια, αλλά και σε εφαρμογές εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου για παιδιά, οι οποίες με αυτό τον τρόπο θα γίνουν διαδραστικές.
Η ικανότητα αίσθησης του βάθους δημιουργεί όμως και νέες δυνατότητες στη βιντεοσκόπηση ή τη φωτογράφηση. Έτσι, αφού ο υπολογιστής θα καταλαβαίνει τι βρίσκεται στο πρώτο πλάνο ή το φόντο, ο χρήστης θα μπορεί να παρεμβαίνει στις εικόνες, αλλάζοντας εκ των υστέρων την εστίαση ή το χρώμα επιμέρους αντικειμένων. Επίσης, στις βιντεοκλήσεις θα μπορεί να απομονώσει το είδωλό του από ό,τι βρίσκεται πίσω του, εξαφανίζοντας ή αλλάζοντας το φόντο.

Εκτός από την «όραση», στην πλατφόρμα του «Perceptual Computing» η Intel εντάσσει και την «ακοή». Σε αυτή την περίπτωση, ο αμερικανικός κολοσσός συνεργάζεται με την εταιρεία Nuance, η οποία αναπτύσσει μια νέα έκδοση του λογισμικού της η οποία θα «καταλαβαίνει» τη φωνή του χρήστη, «μεταφράζοντας» όσα αυτός λέει στις αντίστοιχες φωνητικές εντολές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μία Απάντηση

  1. Super!
    Η 3D όραση (-ακοή) είναι ένα ακόμα βηματάκι για να φτάσουμε το λεγόμενο Singularity. Το θέμα βέβαια είναι…. είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο το θέλουμε?

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου