Σε ένα άκρως θεσμικό think tank εξελίσσεται το περιβάλλον της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Στον προγραμματισμό της επιτροπής καταγράφονται ονόματα και ιστορίες Ελλήνων επιχειρηματιών, startupers, εγκέφαλοι που κρύβονται πίσω από νεοφυείς εταιρίες που συνέλαβαν το success story και απλά τις απογείωσαν!
Ιστορίες και now how ανθρώπων που πρέπει να γίνουν work cases ώστε η Ελλάδα να δημιουργήσει την δική της νέα γενιά επιχειρηματιών στο σύγχρονο, απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που διαμορφώνεται, παγκοσμίως.
Ο εμπνευστής των συζητήσεων και της φιλοσοφίας που πρεσβεύει η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, είναι ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχει θέσει ως στόχο, να καταγραφούν μέσα από τις συνεδριάσεις, μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων από δραστήρια και επιτυχημένα μέλη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας για τη δημιουργία ενός ώριμου οικοσυστήματος, που θα έχει τη δυνατότητα να παράγει πλήθος πετυχημένων ελληνικών startup εταιρειών.
Ως μια δεξαμενή καλών πρακτικών επιχειρηματικότητας που συγκεντρώνει μοναδικές περιπτώσεις, την μεθοδολογία και τις στρατηγικές που τελικά πέτυχαν, η Επιτροπή θα συντάξει προτάσεις και λύσεις που μπορούν να αποτελέσουν ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα “ανοίξει” τα μάτια του κράτους και θα φέρει ευελιξία αλλά και αποτελεσματικότητα στον χώρο της καινοτομίας.
Άλλωστε, όπως τόνισε στην τελευταία συνεδρίαση ο κ. Ταραντίλης « για να πετύχει η Ελλάδα τον εθνικό της στόχο, να εξελιχθεί σε κόμβο καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεν θα πρέπει να προοδεύει μόνο σε σχέση με τις επιδόσεις της στο παρελθόν αλλά και σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της περιοχής που έχουν ήδη κινηθεί δυναμικά προς την επίτευξη του ίδιου στόχου».
Η παγκόσμια επέκταση των ελληνικών εταιρειών του οικοσυστήματος καινοτομίας, ήταν το αντικείμενο της πρόσφατης συνάντησης της Επιτροπής με προσκεκλημένο – ομιλητή, τον Βύρων Νικολαΐδη, Ιδρυτή και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου PeopleCert, που δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της πιστοποίησης δεξιοτήτων, πραγματοποιώντας με τη βοήθεια της τεχνολογίας εκατομμύρια εξετάσεις σε 230 χώρες παγκοσμίως.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Χρήστος Ταραντίλης, υπογράμμισε ότι το παράδειγμα της PeopleCert αποδεικνύει στην πράξη τη δυνατότητα των ελληνικών startups :
- να εξελίσσονται σε εταιρείες «μονόκερους» (unicorns), δηλαδή startups με αποτίμηση της αξίας τους πάνω από 1 δις δολάρια,
- να προοδεύουν και να μετασχηματίζονται με την υποστήριξη της τεχνολογίας σε πολυεθνικές startups με δραστηριότητα σε εκατοντάδες χώρες,
- να μπορούν να εξαγοράζουν άλλες εταιρείες, με σκοπό να πετύχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο ομιλητής κ. Νικολαΐδης, μετέφερε στα μέλη της Επιτροπής την ιστορία του. Πώς κατάφερε ξεκινώντας από το μηδέν, να διαθέτει σήμερα μια εταιρεία μονόκερο, εστίαζοντας στους παράγοντες της επιτυχίας της PeopleCert.
- στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης (με ετήσιο ρυθμό περίπου 40% την τελευταία δεκαετία), στοιχείο που λειτούργησε πολλαπλασιαστικά για την υψηλή αποτίμηση της αξίας της εταιρείας,
- στην αξιοποίηση των αγγλικών θεσμών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, (π.χ. τις αγγλικές τράπεζες), οι οποίοι υποστήριξαν επιτυχημένα την παγκόσμια επέκταση της εταιρείας,
- στην εστίαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας, με αποτέλεσμα να επικρατούν των ανταγωνιστών τους σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς.
Όπως επεσήμανε ο Β. Νικολαίδης «για να αναπτυχθεί μια start-up εταιρεία χρειάζεται να έχει μια καλή ιδέα και το σημαντικότερο, να δραστηριοποιείται σ’ ένα περιβάλλον που επιτρέπει στους ανθρώπους της ομάδας να μεγαλουργήσουν, υλοποιώντας επιτυχημένα την ιδέα. Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, θα μπορέσει η εταιρεία να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή της».
Αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως εξήγησε είναι «ότι κάθε εταιρεία πρέπει να μείνει πιστή στο όραμά της, την αποστολή της και τις βασικές αρχές και αξίες της, να έχει πολύ υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες, υπογραμμίζοντας ότι η χρήση της τεχνολογίας είναι επιβεβλημένη και ότι πρέπει να αναπτύσσεται και να υλοποιείται με τέτοιο τρόπο, ώστε αφενός να διευκολύνει την εφαρμογή των καινοτομιών της εταιρείας και αφετέρου να υποστηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξή της».
Το παρήγορο ήταν πως, κλείνοντας την αφήγηση του success story, ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε ότι «η δραστηριοποίηση πολλών ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, όπως η Microsoft και η Google, οφείλεται μεταξύ άλλων και στο εξαιρετικό πλαίσιο της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας και ότι, αν το ελληνικό δημόσιο και η ελληνική κοινωνία θέλει να ανέβει στον παγκόσμιο δείκτη παραγωγικότητας, τότε η υιοθέτηση προτύπων και βέλτιστων πρακτικών είναι μονόδρομος».