Επενδύσεις και Καινοτομία το στοίχημα

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι επενδύσεις και καινοτομία είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η νέα κυβέρνηση υπό τον συντονισμό του τεχνοκράτη-μάνατζερ πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι επενδύσεις και καινοτομία είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η νέα κυβέρνηση υπό τον συντονισμό του τεχνοκράτη-μάνατζερ πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.


Το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας και της προσέλκυσης των επενδύσεων καλείται να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση. Οι υπουργοί, κάτω από τον συντονισμό του τεχνοκράτη-μάνατζερ πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οφείλουν να δρομολογήσουν ενέργειες που θα αυξήσουν τα έσοδα της χώρας και συνάμα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.

Η καινοτομία, αποτελεί ακόμη «όνειρο άπιαστο» για τη χώρα μας.

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ όσον αφορά τη βελτίωση της καινοτομίας, με αύξηση κατά 20,2% κατέγραψε η χώρα από 2011, ωστόσο η απόσταση που πρέπει να καλύψει, είναι ακόμα μεγάλη.

Παρά τη βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα της καινοτομίας για το 2018 έναντι του 2017, η Ελλάδα παραμένει στην ομάδα των κρατών-μελών με μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία και κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2019, το 2018 η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ (το 2017 ήταν στην 22η θέση), χωρίς ωστόσο να αλλάξει “πίστα”. Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα ανήκουν άλλες 13 χώρες μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Εξετάζοντας όλη την περίοδο 2011-2018, η Ελλάδα εμφανίζει συνεχή ανοδική πορεία, με τον συνθετικό δείκτη καινοτομίας (Summary  Innovation Index) να ανέρχεται από 61 το 2011, σε 82 το 2018. Το διάστημα μεταξύ 2011 και 2018, η Ελλάδα παρουσιάζει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ όσον αφορά τη βελτίωση της καινοτομίας, με αύξηση κατά 20,2%, με τη Λιθουανία να έχει την καλύτερη επίδοση (25,7%). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βελτίωσης ανέρχεται στο 8,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον δείκτη “Πληθυσμός με τριτοβάθμια εκπαίδευση”, δείκτης που συνυπολογίζεται στη διάσταση “Ανθρώπινοι πόροι”, η επίδοση της χώρας επίσης ξεπερνά τον μ.ο. της ΕΕ.

Οι διαστάσεις στις οποίες η χώρα υπολείπεται σημαντικά ως προς τον μ.ο. της ΕΕ είναι τα “Περιουσιακά στοιχεία διανοητικής ιδιοκτησίας” (Intellectual  assets), η “Χρηματοδότηση και υποστήριξη” (Finance  and  Support) και το “Φιλικό περιβάλλον για την καινοτομία” (Innovation-friendly environment). Οι χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφονται στους δείκτες που αφορούν την προσέλκυση ξένων φοιτητών για διδακτορικές σπουδές, τις εξαγωγές προϊόντων μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας και τις δαπάνες κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

Σημαντικές αποκλίσεις που απαιτούν ταχύτατους ρυθμούς και ευέλικτες αντιμετωπίσεις στην επίλυση των διαφόρων ζητημάτων.

Η διευθύντρια διεθνών προβλέψεων του Economist Intelligence Unit  Agathe Demarais, σε ότι  αφορά τη Γαλλία και τη Γερμανία, η κ. Demarais τόνισε ότι και οι δικές τους οικονομίες θα επιβραδυνθούν, μεταξύ άλλων λόγω της επίδρασης των νέων προτύπων εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στην Ελλάδα, επεσήμανε, η κατανάλωση είναι κατά 20% μικρότερη σε σχέση με μια δεκαετία πριν και οι επενδύσεις μειωμένες κατά τα δύο τρίτα. Η εκπρόσωπος του Economist εκτίμησε επίσης ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι γύρω στο 2%, ποσοστό που δεν αρκεί προκειμένου να ανακάμψει γρήγορα το ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Καλείται να ανταπεξέλθει με τόλμη και σιγουριά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου