Πρόγραμμα Erasmus: Χρονιά ρεκόρ το 2017

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το Erasmus+ βρίσκεται σταθερά σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του, να παρέχει στήριξη στο 3,7 % των νέων στην ΕΕ από το 2014 έως το 2020. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το Erasmus+ βρίσκεται σταθερά σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του, να παρέχει στήριξη στο 3,7 % των νέων στην ΕΕ από το 2014 έως το 2020.


Η κινητικότητα, η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας ενδυναμώνει την Ευρωπαϊκή ιδέα και φέρνει τους λαούς των κρατών-μελών της ΕΕ ακόμη πιο κοντά.

Τα προγράμματα της Ένωσης προωθούν τέτοιες δράσεις και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για το πρόγραμμα Erasmus+, η οποία δείχνει ότι η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ενώ ο αριθμός των έργων που υποστηρίζονται εξακολουθεί να αυξάνεται. Ταυτόχρονα, το Erasmus+ γίνεται ένα πρόγραμμα με ολοένα λιγότερους αποκλεισμούς και με περισσότερο διεθνή χαρακτήρα.

Το 2017 η ΕΕ επένδυσε στο πρόγραμμα το ποσό ρεκόρ των 2,6 δισ. ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 13 % σε σύγκριση με το 2016. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπόρεσαν να δοθούν στους νέους περισσότερες ευκαιρίες από ποτέ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Erasmus+ βρίσκεται σταθερά σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του, να παρέχει στήριξη στο 3,7 % των νέων στην ΕΕ από το 2014 έως το 2020. Η έκθεση τονίζει επίσης ότι το πρόγραμμα γίνεται ολοένα και πιο ανοικτό για τα άτομα που προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα, καθώς και για μικρότερες οργανώσεις.

Erasmus χρονιά ρεκόρ

Η στήριξη του προγράμματος είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Κατά τη διάρκεια μιας επιτυχημένης εκστρατείας το 2017 για τον εορτασμό των 30 χρόνων του Erasmus, περισσότερα από 750.000 άτομα συμμετείχαν σε 1.900 εκδηλώσεις σε 44 χώρες, αναδεικνύοντας τον ρόλο του Erasmus+ και των προγενέστερων προγραμμάτων ως προς τη δυνατότητα που δίνεται στους νέους να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους και να νιώθουν Ευρωπαίοι.

Ο Eπίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, δήλωσε: «Έχοντας γιορτάσει τρεις δεκαετίες λειτουργίας του Erasmus, το 2017 έγινε η χρονιά που το πρόγραμμα, για ακόμη μία φορά, διεύρυνε τους ορίζοντες, προώθησε τις πολιτιστικές ανταλλαγές και δημιούργησε νέες ευκαιρίες στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν επιβεβαιώνουν τον καίριο ρόλο του Erasmus+ στη δημιουργία μιας ισχυρότερης και ανθεκτικότερης Ευρώπης με λιγότερους αποκλεισμούς. Θέλουμε να συνεχίσουμε με ένα ακόμη μεγαλύτερο και καλύτερο πρόγραμμα στο πλαίσιο του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, εξασφαλίζοντας ότι επενδύουμε περισσότερο στους νέους Ευρωπαίους που προέρχονται από ακόμη μεγαλύτερο φάσμα κοινωνικής προέλευσης».

Το 2017 το Erasmus+ παρείχε στήριξη σε περίπου 800.000 άτομα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, για σπουδές, κατάρτιση ή παροχή εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10 % σε σύγκριση με το 2016. Επίσης, χρηματοδότησε τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οργανώσεων νεολαίας και επιχειρήσεων. Συνολικά, 84.700 οργανώσεις συμμετείχαν σε 22.400 έργα. Το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 400.000 σπουδαστές, καταρτιζόμενους και προσωπικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να περάσουν ένα χρονικό διάστημα μάθησης, κατάρτισης ή διδασκαλίας στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, συμπεριλαμβανομένων περίπου 34.000 σπουδαστών και προσωπικού που έλαβαν επιδοτήσεις για να μετακινηθούν μεταξύ χωρών-εταίρων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία ήταν οι τρεις κύριες χώρες αποστολής σπουδαστών, ενώ η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι τρεις δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους σπουδαστές.

Η ετήσια έκθεση καταδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι το Erasmus+ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα πρόγραμμα για σπουδαστές και ακαδημαϊκό προσωπικό.

Η χώρα μας συμμετέχει και διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στο Erasmus+. Η Ευρώπη ενώνει τους πολίτες και προωθεί τις συνεργασίες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου