ΒΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Metoo #MeToo Η βία γυναικών δεν έχει φύλο, έθνος και θρησκεία. Καταδικάζεται από όπου κι αν προέρχεται. Όσα άτομα την ασκούν τίθενται στο περιθώριο. new deal Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Μοίρασε το

Η βία γυναικών δεν έχει φύλο, έθνος και θρησκεία. Καταδικάζεται από όπου κι αν προέρχεται. Όσα άτομα την ασκούν τίθενται στο περιθώριο.

Τα παγκόσμια κινήματα των γυναικών στέλνουν τα δικά τους μηνύματα. Κυρίως επιδιώκουν να αφυπνίσουν όσες γυναίκες ταλαιπωρούνται και φοβούνται να μιλήσουν.

ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΊΑ ΓΥΝΑΙΚΏΝ

“Παντού και πάντα κατά τη βία γυναικών”. Με αυτό το σύνθημα τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού. Αφορμή η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Φεμινιστικές οργανώσεις, κόμματα και συνδικαλιστικές ενώσεις απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών στις κινητοποιήσεις. Για να καταγγείλουν τις βιαιοπραγίες σε βάρος των γυναικών.

Στην αρχή της πορείας, γυναίκες ντυμένες στα μαύρα είχαν κρεμάσει γύρω από το λαιμό τους τα ονόματα γυναικών που δολοφονήθηκαν το 2017. Όπως εκείνο της Ντορίς, ηλικίας 53 ετών, που τη σκότωσαν την 21η Ιανουαρίου. Ή της Σιλβί, 47 ετών, την 12η Φεβρουαρίου. «Σηκωθείτε, σηκωθείτε», «Ας εξεγερθούμε οι γυναίκες σκλάβες» φώναζε το πλήθος.

Οι πορείες είναι μόνο το μέσο για να ξεσηκωθούν οι πολίτες. Για να συμπαρασταθούν στα άτομα που έχουν υποστεί βιαιοπραγίες.

Οι κινητοποιήσεις για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είχαν φέτος ιδιαίτερη σημασία. Βοήθησε και το σκάνδαλο σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων στο χώρο του Χόλιγουντ.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να συμβαίνει καθημερινά. Τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εν λόγω παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη.

Έχει πολλές διαφορετικές όψεις.

Συμβαίνει ανεξάρτητα από την κοινωνική προέλευση. Στο σπίτι, στην εργασία, στο σχολείο, στον δρόμο, στις αθλητικές δραστηριότητες, στο διαδίκτυο. Εμποδίζει την πλήρη συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών σε κάθε τομέα της κοινωνίας — πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό.

ΒΊΑ ΓΥΝΑΙΚΏΝ 1 ΣΤΙΣ 3! #METOO

Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία. Το 80 % των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι γυναίκες. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα στα τρία κορίτσια παντρεύεται πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Τα τελευταία 30 έτη, η συχνότητα του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων μειώθηκε κατά 50% στην Αφρική. Στη νότια Ασία, το ποσοστό των κοριτσιών που παντρεύονται σε ηλικία κάτω των 15 ετών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.

Το πρόσφατο παγκόσμιο κίνημα MeToo ανέδειξε την έκταση της σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης στις κοινωνίες μας. Eνθάρρυνε τα θύματα να υψώσουν τη φωνή τους και να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Για να εξαλειφθεί η βία μια για πάντα, πρέπει να βελτιωθεί η εκπαίδευση ,η νομοθεσία και να αλλάξουν τα κοινωνικά πρότυπα.

Tο 2017 ήταν αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή δράση για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή.

Δικηγόροι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και η αστυνομία, μεταξύ άλλων, εκπαιδεύονται για την υποστήριξη των θυμάτων και την πρόληψη της βίας, χάρη στη χρηματοδοτική στήριξη των ΜΚΟ από την ΕΕ.

Είναι η ώρα της κοινής δράσης όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι πολίτες είναι έτοιμοι να αντιδράσουν και να λειτουργήσουν συλλογικά και αποφασιστικά.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και βρίσκεται στο επίκεντρο του θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Ευρώπη αλλάζει, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου