Σε «κινούμενη άμμο» πορεύονται οι περιβόητες διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα, με την Ελληνική Κυβέρνηση να τελεί υπό το άγχος όχι μόνο των οικονομικών εξελίξεων και των όποιων μέτρων, αλλά πρωτίστως για την πλήρη αβεβαιότητα που επικρατεί στον Ευρωπαϊκό ορίζοντα. Όπως σημειώνουν στο new-Deal κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες, αλλά και έγκυροι αναλυτές, αυτή ακριβώς η αβεβαιότητα στην Ευρώπη τροφοδοτεί με νευρικότητα, παραζάλη και άγχος και την εσωτερική πολιτική σκηνή, ενώ δημιουργεί και το σκηνικό των εμπλοκών με την Τρόϊκα. Και ναι μεν το περιβόητο πρόγραμμα προσαρμογής ούτως ή αλλιώς δεν βγαίνει και οδηγεί την χώρα σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση, όμως δίπλα σε αυτό καταγράφονται πλέον και τα «κενά εξουσίας» στην Ευρώπη.
Η μεγάλη καθυστέρηση σχηματισμού Κυβέρνησης στο Βερολίνο , που είναι πλέον το κέντρο των εξελίξεων για την Ευρωζώνη , δημιουργεί αμηχανία στις Βρυξέλλες και μεγάλη ανασφάλεια στην Αθήνα που αναζητεί εναγωνίως κάποιο στήριγμα και κάποιον συνομιλητή για να θέσει μια σειρά από ζητήματα . Βέβαια όλοι γνωρίζουν πως στην ουσία της η Γερμανική πολιτική δεν πρόκειται να μεταβληθεί , όμως όλοι «προσδοκούν» πως η παρουσία των Σοσιαλδημοκρατών στη νέα Κυβέρνηση μπορεί να δώσει κάποια περιθώρια για «πιο ήρεμες πολιτικές προσαρμογής»
Όμως για την Ελληνική πλευρά οι αβεβαιότητες πάνε ακόμα παρακάτω καθώς αναζητεί και κάποιο «πάτημα» στις θέσεις κλειδιά» στις Βρυξέλλες . Ο άνθρωπος που κάπως φαίνονταν να άκουγε την Ελληνική πλευρά και να αναζητούσε κάποιες ισορροπίες , ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ , Επικεφαλής της Ευρωζώνης και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου , είναι για την ώρα έξω από το παιχνίδι . Η Αθήνα φαίνεται να «προσδοκά» στο ενδεχόμενο πως ο κ. Γιούνγκερ μπορεί να βρεθεί σε μια από τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε και γιατί όχι σε αυτή του Μπαρόζο.
Όμως πέραν τούτων το τεράστιο έλλειμμα της Ελληνικής πλευράς έγκειται στο ότι μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει , μέσα από μια εθνική συνεννόηση και ένα σοβαρό διάλογο μεταξύ πρωτίστως των κοινωνικών εταίρων ¸ στη συγκρότηση και κατάθεση ενός Εθνικού Σχεδίου για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη που σταδιακά θα παραμέριζε τις διαλυτικές πολιτικές των μνημονίων .
Πάντως αυτές τις ώρες και για μία ακόμα φορά η Αθήνα φαίνεται να σύρεται από τους ελιγμούς και τις αντιφάσεις της Τρόϊκας και των δανειστών καθώς και πάλι το ερώτημα που κυριαρχεί είναι «θα επιστρέψει η Τρόϊκα πίσω μετά το Eurogroup της Πέμπτης»;
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι αν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Πέμπτης, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα ζητήσει σαφή δείγματα γραφής για το πως θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 προτού γυρίσει ξανά στην Αθήνα. Υπό αυτή την έννοια και υπό αυτές τις προϋποθέσεις τότε η Κυβλέρνηση θα αναγκαστεί να πιεί τώρα «το πικρό ποτήρι» νέων μέτρων προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, όπως βλέβαια έχει ξανασυμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου υπάρχει συνεδρίαση του Eurogroup, με τη συμμετοχή της τρόικας, όπου θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της προόδου που έχει επιτευχθεί και αναμένεται ότι θα ασκηθεί πίεση προς την Ελλάδα.
Αν η τρόικα δεν επιστρέψει μέσα στο Νοέμβριο, και ακόμη περισσότερο αν οι διαπραγματεύσεις παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα,, η ελληνική πλευρά θα είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς, χωρίς την έγκριση της τρόικας, στην κατάθεση και την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.
Πρώτον, στο τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και δεύτερο (και κυριότερο) στην κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2014 ως την 21η Νοεμβρίου. Παράλληλα ετοιμάζεται -ίσως και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- η αναδιάρθρωση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.
Η Ελληνική πλευρά , ποντάρει (όσο βέβαια μπορεί) στην καλή πορεία των εσόδων και στην πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 730 εκατ. ευρώ το 2013 και επιδιώκει την αρχή ενός συμβιβασμού ώστε να μην εξανεμιστεί η πιθανότητα να υλοποιηθεί το θετικό σενάριο, το οποίο προβλέπει έγκριση των δόσεων και λύση για το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του 2014 πριν από τις εορτές.
Η όποια όμως υλοποίηση ενός έστω και στα χαρτιά θετικού σεναρίου για την Ελλάδα απαιτεί αποφάσεις στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου με την έγκριση της δόσης των 2,6 δισ. ευρώ και παράλληλα εκταμίευση του 1 δισ. που υπολείπεται από τον Ιούλιο.
Η αντίστοιχη συνεδρίαση του ΔΝΤ πρέπει να συγκληθεί το αργότερο ως την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου για την έγκριση του 1,8 δισ. ευρώ από την πλευρά του Ταμείου. Αυτό όμως προϋποθέτει λύση στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού του 2014 κάτι που δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη γερμανική κυβέρνηση.