ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μοίρασε το

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο συζητήθηκε αναλυτικά και διεξοδικά το θέμα της ελληνικής οικονομίας. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών των κρατών-μελών της ΕΕ αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία. Όλοι συμφωνούν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι εκλογές σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ δε πρέπει να χαλάσουν τη συνοχή της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απαιτεί ηγεσίες ισχυρές και αποφασισμένες να οδηγήσουν τους λαούς τους σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Η κοινωνία αναμένει πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν ευμάρεια στην αγορά και θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα. Οι απειλές για επιστροφή στη δραχμή ενισχύουν το κλίμα εσωστρέφειας και έλλειψης στρατηγικού προσανατολισμού.

Το ελληνικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, για να δείξουμε ότι ξέρουμε και έχουμε εναλλακτικές λύσεις για να παράγουμε και να δημιουργήσουμε νέα έσοδα.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και υλοποιήσει πρωτοβουλίες που θα φέρουν αύξηση των εσόδων της και δυναμική επανάκαμψη των επενδυτών.

Η ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ήταν καθοριστική. Ανέδειξε πλεονεκτήματα και αδυναμίες που καλούνται τα κράτη-μέλη να ξεπεράσουν και να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής. Τώρα κρίνονται οι κόποι και οι θυσίες πολλών ετών του ελληνικού λαού και απαιτούνται στρατηγικοί ελιγμοί που θα απαλλάξουν τη πατρίδα μας από μνημόνια και δεσμεύσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να μπει μπροστά και να διεκδικήσει όσα της αξίζουν με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό. Η μετατόπιση των ευθυνών και η παλαιοκομματική λογική δε προωθούν την ομαλή μετάβαση της χώρας μας στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια.

Είναι σωστή η  επιμονή του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δίνει μια πιο καλά αποτυπωμένη εικόνα των οικονομικών δεδομένων της πατρίδας μας, προειδοποιώντας ότι το ύψος του χρέους δεν είναι βιώσιμο  και δεν θα βελτιωθεί ακόμα και αν εφαρμοστούν οι επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις που ζητά το ταμείο.

Το ΔΝΤ υπολόγισε ότι το βάρος του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να φτάσει το 170% του ΑΕΠ ως το 2020 και το 164% ως το 2022.

Στην έκθεσή του το ταμείο επικαλείται την υψηλή φορολογία που σήκωσαν οι Έλληνες πολίτες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και επαναλαμβάνει την έκκληση για πιο ήπια δημοσιονομική πολιτική από αυτή που επιδιώκει η ΕΕ.

Η ηγεσία της ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα έδειξαν έλλειψη αποφασιστικότητας και αδυναμία να χειριστούν τη κρίση που χτύπησε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η χώρα μας οφείλει να προχωρήσει ταχύτατα τις μεταρρυθμίσεις της και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που έρχονται μπροστά μας.

Η Ευρώπη οφείλει να λάβει γρήγορες αποφάσεις και να βοηθήσει τη χώρα μας να βρει το δρόμο της με σταθερότητα και προοπτική. Οι στιγμές είναι ιστορικές και ενδεχόμενο λάθος θα είναι μοιραίο. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου