ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΡΑΒΙΚΟ ΕΜΙΡΑΤΟ

Στις επόμενες βδομάδες το Ισραήλ και ένα Αραβικό Εμιράτο, πιθανότατα το Αμπού Ντάμπι, θα αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις. Ο Ισραηλινός πρέσβης έχει ήδη έτοιμες τις βαλίτσες του. Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα στην Μέση Ανατολή και όχι μόνον.

Μοίρασε το

Στο Αμπού Ντάμπι πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τουρνουά τζούντο. Ένας Ισραηλινός αθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Οι διοργανωτές αρνήθηκαν να ακουστεί ο ισραηλινός ύμνος. Κι όμως πίσω από την χειρονομία αυτή υπάρχει μία εντελώς διαφορετική γεωπολιτική πραγματικότητα. Μέσα στις επόμενες βδομάδες το Ισραήλ και ένα Αραβικό Εμιράτο, πιθανότατα το Αμπού Ντάμπι, θα αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις.

Ο Ισραηλινός πρέσβης έχει ήδη έτοιμες τις βαλίτσες του για το Αμπού Ντάμπι!

Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει μεγάλο βάρος στα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή και όχι μόνον. Αποτελεί δε, συνέχεια τής υπό διάφορες μορφές συνεργασίας που, εδώ και αρκετούς μήνες και σε ποικίλα επίπεδα, έχει ξεκινήσει ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Αραβικά Εμιράτα.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΙΣΡΑΉΛ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Συνεργασία που σε πρόσφατες δηλώσεις του στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel αναγνώρισε Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός τόνισε. “Αυτά που δεν είναι ορατά στις σχέσεις του Ισραήλ με τα Αραβικά Εμιράτα είναι πολύ πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε άλλες στιγμές της ισραηλινής ιστορίας. Πρόκειται για μείζονα αλλαγή”.

Είναι δε πολύ πιθανόν, όπως αφήνουν να γίνει γνωστό κορυφαίες ισραηλινές πηγές, η συνεργασία αυτή να επεκταθεί και στην Σαουδική Αραβία.

Η οποία βρίσκεται σε κατάσταση «ψυχρού πολέμου» με το Ιράν και το Κατάρ και φοβάται τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο.

Παρατηρείται έτσι μία νέα στρατηγική εξίσωση στον Κόλπο. Το Ισραήλ, τα Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Μπαχρέϊν και η Σαουδική Αραβία ευθυγραμμίζονται. Το γεγονός δημιουργεί μεγάλους πονοκεφάλους στην Τουρκία. Ως γνωστόν, η γειτονική μας χώρα φλερτάρει με το Ιράν, το Κατάρ και την Χαμάς. Την ίδια στιγμή παίζει το γνωστό της διπλό παιχνίδι με την Δύση.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου