ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΕ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΕΕ προτείνει  το προϋπολογισμό της 2021-2027 και στοχεύει κυρίως στη καινοτομία και στην έρευνα. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει τις εθνικές συνεισφορές στο 1,11% του ΑΕΕ και να εισαγάγει νέες πηγές εσόδων. new deal Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Μοίρασε το

Η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των πολιτών είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την έξοδο από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Το κοστολογημένο πρόγραμμα-ελληνικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση θα έπρεπε να είχε καταρτιστεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και να αποτελούσε δέσμευση για όλους, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η Ελλάδα της Ευρώπης έχει όραμα και ψηλές προσδοκίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει το προϋπολογισμό της 2021-2027 και στοχεύει κυρίως στη καινοτομία και στην έρευνα.
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει τις εθνικές συνεισφορές στο 1,11% του ΑΕΕ και να εισαγάγει νέες πηγές εσόδων.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε, τη σημασία της κατάρτισης ενός πολιτικού προϋπολογισμού και υπογραμμίστηκε η αρχή της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας. Είναι σημαντικό επίσης ότι είχε θετικό αντίκτυπο η συζήτηση για τη σημασία των ιδίων πόρων, κάτι που αποτελεί βασικό σημείο των ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΌΣ ΠΟΛΙΤΙΚΌΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ

Η αύξηση των πόρων για το Erasmus +, την έρευνα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κλιματική αλλαγή είναι θετική. Θα θέλαμε να έχουμε έναν προϋπολογισμό στο 1,3% του ΑΕΕ. Δεδομένης της μείωσης του προϋπολογισμού για τη γεωργία και τα ταμεία συνοχής, θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας, κατέληξε ο κ. Ταγιάνι.
Πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στήριξαν τα σχέδια της Επιτροπής για άμεση σύνδεση της λήψης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με το σεβασμό του κράτους δικαίου.
Μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών συμπαραστάθηκε στα σχέδια για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων, με βάση ένα νέο καθεστώς εταιρικού φόρου, στα έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων και έναν φόρο για τα πλαστικά, προκειμένου να μπορέσουν να μειωθούν οι άμεσες συνεισφορές των κρατών μελών.
Τα σχέδια για τη μείωση της χρηματοδότησης της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινής γεωργικής πολιτικής θα πρέπει να συζητηθούν εκτενέστερα και πιο προσεκτικά. Δεν θα πρέπει να θυσιαστούν οι περιφέρειες ή οι αγροτικές κοινότητες της Ευρώπης. Οι κοινωνίες να στραφούν προς την ύπαιθρο και να συνδεθεί το μεταναστευτικό με τη γεωργική πολιτική και τη ανάπτυξη της περιφέρειας.
Μεγάλη συζήτηση έγινε από πολλά μέλη του ΕΚ, ότι οι προτάσεις του προϋπολογισμού στερούνται οράματος ή πιο τολμηρών μέτρων για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής.
Η πορεία προς τις ευρωεκλογές του 2019 θα φέρει στο προσκήνιο έντονες διαφωνίες και αρκετά εύθραυστες συγκλίσεις.
Το μέλλον της ΕΕ απαιτεί σύνθεση και συνεννόηση. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου