ΠΟΥΤΙΝ: ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Το χαρτί των αυτονομιστικών κινημάτων τραβούν οι εχθροί της ΕΕ, με πρώτη την Ρωσία του Πούτιν. Με την Κρήτη να ακολουθεί την Καταλονία, οι ανταγωνιστές της Ευρώπης έχουν κάθε λόγο να θέλουν να δημιουργήσουν διαλυτικά προβλήματα σε μία οντότητα που είναι η πρώτη εμπορική δύναμη στο κόσμο new deal Αθανάσιος Παπανδρόπουλος

Μοίρασε το

Ένας χάρτης που δεν άφηνε καθόλου αδιάφορο τον Βλαδίμηρο Πούτιν, θα κυκλοφορεί την ώρα που ο πρωθυπουργός μας Αλέξης Τσίπρας θα συζητά στον Λευκό Οίκο τους όρους παραχώρησης της Σούδας στον αμερικανικό στρατό. Και καλόν θα είναι να έχει υπ’ όψιν του ότι σε κάποια φάση κάποιοι Κρητικοί «θυμηθούν» ότι ίσως ήλθε γι’ αυτούς η ώρα να ζητήσουν την απόσχισή τους από την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΟΎΤΙΝ

Τραβηγμένο σενάριο, θα πουν κάποιοι. Αλλά όχι και τόσο, αν κάνουν τον κόπο να μελετήσουν τον χάρτη που κυκλοφορεί στο Κρεμλίνο. Περιλαμβάνει όλες τις ευαίσθητες περιοχές της Ευρώπης που κάποια στιγμή θα μπορούσαν να ζητήσουν την αυτονομία τους από τα κράτη-έθνη της Γηραιάς Ηπείρου στα οποία ανήκουν. Ο χάρτης αυτός, που βρίσκεται στο Διαδίκτυο. Και δεν αφήνει καθόλου αδιάφορο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαδίμηρο Πούτιν.

Ο πρώην αξιωματικός της KGB στην Γερμανία φέρει βαρέως την διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Δεν κρύβει την δυσαρέσκειά του έναντι της Δύσης, που έπαιξε το χαρτί αυτό στις αρχές της δεκαετίας τού 1990, έστω και σιωπηρώς. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν ξεχνά επίσης τα σοβαρά προβλήματα που είχε και έχει με την Τσετσενία. Εκεί όπου και υποπτεύεται τον δυτικό δάκτυλο. Κατά συνέπεια, όταν οι Καταλανοί πάνε να διαλύσουν την Ισπανία. Και οι Σκωτσέζοι υπονομεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει κάθε λόγο να στηρίξει με τον τρόπο του αυτές τις προσπάθειες.

Η ΒΑΛΚΑΝΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Προς την κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, τον βοηθά και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το ένα τέταρτο των κρατών του πλανήτη μας, ήτοι 49 στα 200, βρίσκονται στην Γηραιά Ήπειρό μας, η οποία αντιπροσωπεύει μόνον το 7% της παγκόσμιας κατοικήσιμης επιφάνειας. Στην οποία ζει μόνον το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτή η «βαλκανοποίηση» της Ευρώπης είναι πολύτιμο δώρο για τις εκτός αυτής ισχυρές ανταγωνίστριες δυνάμεις –δώρο το οποίο έχουν κάθε λόγο να θέλουν να αξιοποιήσουν.

Διότι, κακά τα ψέμματα, η Ευρώπη ως σύνολο είναι η πρώτη εμπορική δύναμη στον κόσμο. Διαθέτει το δεύτερο παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα. Έχει δημιουργήσει ένα ζηλευτό κοινωνικό κράτος δικαίου. Τελεί εν δημοκρατία και ο πολιτισμός της είναι οικουμενικός. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη αποτελεί και ισχυρή θρησκευτική δύναμη την οποία δεν είναι λίγοι αυτοί που την μισούν.

ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ

Την ώρα λοιπόν που η ισλαμική τρομοκρατία χτυπά αδιακρίτως όπου βρει και όποιον συναντήσει στον δρόμο της, κάποιοι άλλοι δεν είναι κορόϊδα. Τραβάνε το χαρτί των αυτονομιστικών «κινημάτων» και ό,τι βρέξει καλό είναι. Όσο για ευαίσθητες περιοχές, υπάρχουν. Καταλωνία, Αλσατία, Γαλικία, Βρετάνη, Κορσική, Γιβραλτάρ, Βόρεια Ιταλία, Νότιο Τυρόλο, Βαυαρία, Φλάνδρα και Βαλλωνία, Χώρα των Βάσκων, Κρήτη. Είναι μερικές από τις περιοχές που φιγουράρουν στον χάρτη που προαναφέραμε. Χάρτης που τελικά απεικονίζει βαθύτερα προβλήματα με τα οποία θα μπορούσε να βρεθεί αύριο αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην οποία ο εθνικολαϊκισμός έχει ήδη σηκώσει αρκετά ψηλά το κεφάλι.

Από την άποψη αυτή, ο Βλαδίμηρος Πούτιν θα ήταν εξαιρετικά χαρούμενος αν μπορούσε να δει το ξήλωμα του ευρωπαϊκού πουλόβερ, χωρίς να έχει ακουστεί ούτε μία ντουφεκιά. Απλώς, θα έχουν φύγει από το Κρεμλίνο κάποια εκατομμύρια ευρώ –τα οποία, σε τελευταία ανάλυση, όλοι ξέρουμε πού πάνε. Στην εποχή της ψηφιακής δικτύωσης δεν υπάρχουν πολλά μυστικά για πολύ καιρό. Και αυτό μόνον κάποιοι ηλίθιοι δεν το καταλαβαίνουν.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου