ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

Η αυξανόμενη τουρκική διεκδικητικότητα, οι Αλβανικές αξιώσεις και η απροθυμία των Σκοπιανών σε ουσιαστικές παραχωρήσεις, καταδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την διπλωματία Τσίπρα. Και αυτό ξεκίνησε όταν άνοιξε τα σύνορα για τους λαθρομετανάστες και τις εκκρεμότητες των εθνικών θεμάτων. new deal Θανάσης Κ.

Μοίρασε το

Μια πρώτη παρατήρηση:

 • Θυμάστε όταν ήλθε ο Ερντογάν στην Ελλάδα, πριν μόλις δύο μήνες;
 • Θυμάστε τι μας έλεγε τότε η κυβερνητική προπαγάνδα και οι γνωστοί «παπαγάλοι» της;

Ότι, τάχα, «αρχίζει μια νέα εποχή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις» κι άλλες τέτοιες… παπάντζες!

 • Θυμάστε που τότε για πρώτη φορά έθεσε ο Ερντογάν σε διμερή Σύνοδο Κορυφής ζήτημα για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης;
 • Θυμάστε που τόσο πολύ… «ενθουσιάστηκαν» οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από την εδώ Επίσκεψη του «Σουλτάνου», που σχεδίαζαν να τον ξανακαλέσουν σχεδόν αμέσως;

Ε τώρα, ούτε τολμούν να το σκεφτούν πια! Γιατί εκτός που τους τάραξε στις στις προκλήσεις ο Σουλτάνος, μέχρι και οι… βοηθοί του τώρα απειλούν δημοσίως τον Τσίπρα, ότι αν πατήσει στα Ίμια θα του… τσακίσουν τα πόδια!

 • Θυμάστε που μας έλεγαν τότε ότι αυτοί «ξερουν από υψηλή διπλωματία»;

Και μέσα σε λίγες εβδομάδες, η υψηλή διπλωματία τους έγινε κομμάτια και θρύψαλα!

Γιατί τα έκαναν τόσο μαντάρα;

 • Εντάξει είναι άσχετοι, δεν λέω. Τι να περιμένεις από ένα Πρωθυπουργό που διακηρύσσει δημόσια πως η Λέσβος και η Μυτιλήνη είναι ξεχωριστά… νησιά;

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό…

 • Εντάξει είναι και το γενικότερο μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στη χώρα ο Τσίπρας. Όπως έλεγαν οι παλιοί:

«Έμαθαν πως το… κάνουμε πλάκωσαν κι οι γύφτοι»!

Γιατί δεν μας την «πέφτουν» μόνο από την Τουρκία. Μας την πέφτουν και οι Αλβανοί (για την Τσαμουριά), μας την πέφτουν και οι Σκοπιανοί.

ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΊΑ ΤΣΊΠΡΑ

Άρα, κάτι δεν πάει συνολικά καλά με την εξωτερική μας πολιτική.

Κι όχι μόνο τώρα. Από χρόνια…

Αλλά τώρα το κακό παράγινε…

Υπάρχουν λοιπόν, δύο πράγματα που επιβάρυναν τη θέση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια – επί Τσίπρα κι εξ αιτίας του:

ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

* Πρώτον, ότι άνοιξε τα σύνορα και μας ήλθαν εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες στο Αιγαίο – που μας τους εμφάνιζαν αρχικά ως «πρόσφυγες»…

Ήταν λαθρομετανάστες όμως, στη συντριπτική πλειονότητά τους!

Οι περισσότεροι των οποίων έφυγαν από δω και πήγαν σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να τις… αποσταθεροποιήσουν! Και έτσι το «μεταναστευτικό» που εμφανίστηκε το 2015 προκάλεσε άνοδο των ακραίων κομμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες. Όπου εμφανίζονται σήμερα φαινόμενα πολιτικής αρρυθμίας ή και ακυβερνησίας ακόμα.

Αρκετοί λαθρομετανάστες έμειναν εδώ και δεν μπορούμε να τους απορροφήσουμε, γιατί «κλωστάνε» πια οι τοπικές μας κοινωνίες (που στην αρχή τους καλοδέχθηκαν)…

Ενώ τελικώς αναγκάστηκαν οι Ευρωπαίοι να υπογράψουν Συμφωνία με το Ερντογάν, συμφωνία που δίνει στην Τουρκία ένα φοβερό «όπλο πίεσης» – κάντε ό,τι θέλω γιατί ανοίγω ξανά την κάνουλα και σας έρχονται… άλλοι τόσοι!

Όμως, οι Ευρωπαίοι δεν θα πάρουν πια ούτε έναν – όλοι θα μείνουν στην Ελλάδα και θα τη σαρώσουν.

Ο Ερντογάν λοιπόν, απέκτησε ένα μοναδικό όπλο πίεσης, κατά της Ελλάδας κυρίως – και πολύ δευτερευόντως κατά της Ευρώπης.

Το όπλο αυτό ο Τσίπρας του το έδωσε!

ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ “ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ”

* Δεύτερον, γιατί ο Τσίπρας έδειξε πρόθυμος να κλείσει όλες τις «εκκρεμότητες» της χώρας μας με όλους τους «γύρω» της. Λες κι αυτές οι «εκκρεμότητες» ήταν απλώς αποτελέσματα… «κακής συνεννόησης» κι όχι συστηματικών προκλήσεων εκ μέρους των γειτόνων μας…

Γιατί ενώ η Ελλάδα «δεν ζητάει τίποτε από κανένα», τρείς τουλάχιστον από τους γείτονές μας ζητούν από την Ελλάδα διάφορα. Και την προκαλούν συνέχεια…

Κι όταν ξαφνικά σε πιάσει ο «οίστρος» να κλείσεις όλες τις «εκκρεμότητες», οι άλλοι δεν καταβαλαβαίνουν πως θέλεις σχέσεις «καλής γειτονίας» μαζί τους. Καταλαβαίνουν ότι είσαι έτοιμος να κάνεις υποχωρήσεις σε όλα, υποχωρήσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας δεν τις έκαναν!

Βρήκαν, λοιπόν, το «βολικό» να πιέσουν – κι ό,τι αρπάξουν.

Βρήκαν τον «παπά» και πάνε να τα… παραχώσουν όλα!

Γιατί όταν δείχνεις προόθυμος να κάνεις μείζονες υποχωρήσεις στα Σκόπια. τι περιμένεις να κάνουν οι Τούρκοι;

Να ζητήσουν λιγότερα; Ή να σε προκαλέσουν πολύ περισσότερο;

ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ

Αν φαινόμαστε έτοιμοι να υποχωρήσουμε πλήρως στα Σκόπια, που είναι ένα εντελώς αδύναμο κρατίδιο, τι «μήνυμα» νομίζετε πως στέλνουμε στην Τουρκία, που είναι πολλαπλάσιας ισχύος – και τελευταία συμπεριφέρεται δίχως φραγμούς;

Χώρια που ο Ερντογάν έχει μεγάλη ανάγκη τώρα από καποιες διεθνείς «επιτυχίες», γιατί όπως φαίνεται τρώει «πολύ ξύλο» στο Αφρίν της Συρίας από τους Κούρδους εκεί…

Κι έτσι έχουμε κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, ενώ τώρα πια δεν μιλούν πια για «γκρίζες ζώνες»γύρω από τα Ίμια. Τώρα διακηρύσσουν δημόσια πως είναι δικά τους!

Πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν…

Ενώ την ίδια στιγμή η Αλβανία μας παραγγέλενει δημόσια τι θέλει να της δώσουμε για τους… Τσάμηδες αφού της δώσαμε – όπως λέγεται – δύο θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο!

Τέτοιους «θριάμβους» κατάγει η εξωτερική μας Πολιτική επί ΣΥΡΙΖΑ!

Μερικές ακόμα τέτοιες «εκκρεμότητες» να κλείσει ο Τσίπρας, θα μας την πέσουν και οι… Σενεγαλέζοι.

Αφού «τρελάθηκε το αφεντικό και τα μοιράζει τσάμπα», να προλάβουν κι αυτοί οι δόλιοι να πάρουν κάτι…

ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΊΑ ΤΣΊΠΡΑ

Δεύτερη παρατήρηση: Ξεχάστε τώρα τι γίνεται σήμερα, και κάνετε μιαν αναδρομή (ένα flash back) στις μέρες της προηγούμενης κυβέρνησης…

ΥΦΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

Θυμάστε τι γινόταν – όχι πριν δέκα, είκοσι ή σαράντα χρόνια, αλλά μόλις – πριν τρία χρόνια, επί Σαμαρά;

 • Είχαμε για πρώτη φορά εδώ και καιρό μεγάλη και παρατεμένη «ύφεση» των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο!
 • Είχαμε, την κυβέρνηση Σαμαρά τότε, να κάνει το αντίθετο απ’ ό,τι έκανε ο Τσίπρας μετά το 2015: να σφραγίζει τα σύνορα από την πλευρά της Τουρκίας.

Καμία «πίεση» δεν μπορούσε να ασκήσει τότε ο Ερντογάν στην Ελλάδα με τους λαθρομετανάστες. Οι οποίοι τότε προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας (από την Λαμπεντούζα) όχι μέσω των Ελληνικών νησιών.

ΚΑΜΙΑ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

 • Δεν είχε δείξει καμία διάθεση η Ελλάδα τότε, να παραχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας.

Κι όποτε έθεταν στο Σαμαρά το θέμα των Σκοπίων ξένοι ηγέτες – ποτέ ως πρόβλημα «υψηλά στην ατζέντα» – τους το έκοβε ευγενικά κι εκείνοι δεν επέμεναν.

 • Επίσης τότε η Ελλάδα πίεζε τους Αλβανούς να επικυρώσουν την πολύ ευνοϊκότερη (από τη σήμερα κυοφορούμενη) συμφωνία για την ΑΟΖ των δύο χωρών στο Ιόνιο.

Με τη σαφή υπόμνηση, πως αν δεν κάνουν πίσω, δεν θα ξεμπλοκάρει από την Ελλάδα ο δρόμος τους για ένταξη στη ΕΕ (πολύ μελλοντικά).

ΚΑΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Ενώ τώρα…

 • Τότε είχαμε κανονικές έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ από ξένες εταιρίες, χωρίς ποτέ να διανοηθούν οι Τούρκοι να στείλουν πολεμικά πλοία για να τις παρεμποδίσουν.

Κι όταν έστειλαν κάποια στιγμή τα πλοία τους να κάνουν «ασκήσεις διαρκείας» μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ (πολύ μακριά από τα σημεία έρευνας), αναγκάστηκαν μετά από λίγο να τα αποσύρουν.

Χωρίς κλιμάκωση, χωρίς τσαμπουκάδες, χωρίς τριβές και επεισόδια…

 • Κι ακόμα, επί Σαμαρά σταμάτησε η παραχώρηση θαλασσίων οικοπέδων της Ελληνικής ΑΟΖ από την Τουρκία σε ξένες εταιρίες.

Χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και χωρίς να πάρει χαμπάρι κανείς. Το είχε ξεκινήσει η Άγκυρα και της το κόψαμε! Το «τετελεσμένο» που πήγαν να δημιουργήσουν σε βάρος της χώρας μας, το καλοκαίρι του 2012, το σταμάτησε η τότε κυβέρνηση.

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ

 • Επίσης, στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αύγυπτος υπέγραψαν στο Κάϊρο – παρουσία του Σαμαρά, του Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι – επίσημη συμφωνια για την από κοινού οριοθετηση της μεταξύ τους ΑΟΖ!

Δηλαδή η Αίγυπτος δέχθηκε τότε για πρώτη φορά να παρακάμψει, δηλαδή να αγνοήσει, δηλαδή να «από-νομιμοποιήσει» τις πάγιες τουρκικές αιτιάσεις πάνω στην Ελληνική ΑΟΖ νοτιως του Καστελόριζου.

Όχι μόνο εμποδίσαμε την Τουρκία να δημιουργήσει «τετελεσμένα» σε βάρος μας, αλλά δημιουργήσαμε εμείς τότε – για πρώτη φορά – «τετελεσμένα» σε βάρος της Τουρκίας!

Κι όλα αυτά τα πέτυχε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ η Τουρκία διατηρούσε ακόμα πολύ ισχυρούς δεσμούς με τη Δύση.

Αλλά η Άγκυρα ήξερε ότι έχει απέναντί της ένα …«μουλωχτό», που δεν κάνει θόρυβο, δεν σηκώνει σκόνη, δεν λέει μεγάλη λόγια δεξιά-αριστερά, αλλά αν χρειαστεί να κάνει κάτι, θα το κάνει! Κι έπαιρνε τα μέτρα της…

Ενώ σήμερα η Τουρκία είναι σε πολύ κακές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Δύση και με τους περισσότερους Άραβες, και κανονικά θα έπρεπε να είναι πολύ πιο συγκρατημένη απέναντί μας, αλλά συμβαίνει το αντίθετο: στο Αιγαίο (έναντι της Ελλάδος) κάνει ό,τι θέλει γιατί έχει απέναντί της τον… κο Τίποτε!

Τον «καταληψία» του Μαξίμου και τα ανεκδιήγητο συγκυβερνήτη του…

Εξ ού και η πανηγυρική απελήθευση του… «αρχαίου» εκείνου ρητού:

«Έμάθαν πως το κάνουμε…» κλπ. κλπ. κλπ…

Κι αν δεν φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γρήγορα, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου