ΝΑΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Μοίρασε το

Είμαστε Ευρωπαίοι, όπως και οι εκατοντάδες εκατομμύρια συμπατριώτες μας, επειδή πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι η μοίρα μας, το σχέδιό μας και η ελπίδα μας.

Είμαστε Ευρωπαίοι επειδή επιθυμούμε οι χώρες μας να διεκδικούν την κυριαρχία τους απέναντι σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η φοροδιαφυγή, η ισλαμιστική τρομοκρατία ή η ρωσική επιθετικότητα. Πιστεύουμε ότι, όταν μοιραζόμαστε την εθνική κυριαρχία, μπορούμε να υπερασπιστούμε καλύτερα τα κοινά μας συμφέροντα, ενισχύοντας την συνεργασία και την αλληλεγγύη αντί της διάσπασης των δυνάμεων.

Αναγνωρίζουμε την επιθυμία των Βρεταννών φίλων μας να επιλέξουν έναν μοναχικό δρόμο και να αρχίσουν τις διαδικασίες διαζυγίου, ενώ παράλληλα επιθυμούμε να διατηρήσουμε στενές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα αλλά και στο μέλλον. Καλούμε τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές να επικεντρωθούν, χωρίς καθυστέρηση, στις πολλές ακόμη προκλήσεις που η ΕΕ οφείλει να αντιμετωπίσει επειγόντως.

Είμαστε Ευρωπαίοι διότι μάς συνδέουν οι αξίες της δημοκρατίας, της έννομης τάξης, της ισότητας των φύλων, της προστασίας των μειονοτήτων καθώς και της μη χρήσης της θανατικής ποινής. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι αυτές τις αρχές, καθώς είναι σπάνιο να τις βρούμε εφαρμοσμένες με τόση ένταση όση στην δική μας ήπειρο. Δεν θεωρούμε τους αιτούντες άσυλο απειλή, αλλά θύματα. Επιδοκιμάζουμε τις προσπάθειες για τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων, που επιτρέπει την εξέταση των αιτήσεών τους με πιο οργανωμένο τρόπο ενώ παράλληλα ενισχύει την ασφάλεια.

Η ΕΕ λειτουργεί σαν μία κοινότητα αξιών που επιβεβαιώνονται από τις Συνθήκες μας, προς τις οποίες η συμμόρφωση είναι μη διαπραγματεύσιμη. Μάς ανησυχεί η άρνηση ορισμένων κρατών μελών να εφαρμόσουν κοινά υιοθετημένες αποφάσεις για τους πρόσφυγες, καθώς και η πολιτική στροφή που παρατηρείται σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Είμαστε Ευρωπαίοι γιατί είμαστε ενωμένοι μέσω ενός αναπτυξιακού μοντέλου που έχει την ικανότητα να παράγει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλούτου, ενώ προσπαθεί να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μάς ικανοποιεί το ότι η ΕΕ ενθάρρυνε επιτυχώς τους παγκόσμιους ηγέτες να υπογράψουν την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Είμαστε προσηλωμένοι στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, που προσπαθεί να συνδυάσει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική συνοχή. Γνωρίζουμε τις συνεχείς προσπάθειες που απαιτούνται από άποψη καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας, οι οποίες πρέπει να γίνουν προκειμένου να συγκεραστούν οι δυο αυτοί στόχοι που, για εμάς, είναι αδιαχώριστοι.

Είμαστε Ευρωπαίοι γιατί η μακρά ιστορία πολέμων μάς δίδαξε ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται ειρηνικά. Γνωρίζουμε, όμως, ότι ο κόσμος δεν είναι ειρηνικός και ότι η γειτονιά μας είναι ασταθής στην Ουκρανία και στην Ρωσία, στην Συρία και στο Ιράκ, στην Λιβύη και στο Σαχέλ. Για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές αυτές, πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην άμυνά μας και να αναπτύξουμε την ικανότητα να συνεργαζόμαστε στρατιωτικά χωρίς να βασιζόμαστε αποκλειστικά στον αμερικανό μας σύμμαχο.

Είμαστε Ευρωπαίοι, ακόμη και όταν θρηνούμε ότι οι ατελείωτες κρίσεις μάς απορροφούν τόση πολλή από την ενέργειά μας, όπως η επιβίωση της νομισματικής μας ένωσης ή η προσφυγική κρίση. Αναγνωρίζουμε, όμως, ότι οι κρίσεις αυτές έφεραν νέες, πιο καλοδεχούμενες πρωτοβουλίες, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Τραπεζική Ένωση και το Ευρωπαϊκό Σώμα Φύλαξης Συνόρων.

Η επιθυμία να δώσουμε νέα πνοή στην ΕΕ επανεπιβεβαιώθηκε από τα 27 κράτη-μέλη στην πρόσφατη σύνοδο στην Μπρατισλάβα. Τώρα έγκειται σε όλες τις αρχές και στους πολίτες να προωθήσουν ένα θετικό όραμα της ΕΕ ως πηγή ευκαιριών και ως προστασία εναντίον των απειλών, δίνοντάς της νέα ώθηση, καθώς πλησιάζουμε στην 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης.

Πιστεύουμε, σήμερα περισσότερο από ποτέ, ότι υπάρχει ισχύς εν τη ενώσει και ότι η ενότητα είναι ένας αγώνας τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Ναι, είμαστε Ευρωπαίοι και θα είμαστε ακόμη περισσότερο Ευρωπαίοι στο μέλλον!

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου