Η Μαριόν βαν Ρέντεργκεμ (Marion van Renterghem), πρώην μεγάλη ρεπόρτερ στην γαλλική εφημερίδα Le Monde. Από την δεκαετία τού 1990 αρέσκεται να ψάχνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πολιτικών και άλλων δημόσιων προσώπων. Να εξηγεί ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας ή της αποτυχίας τους. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνεται σε αυτά.
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΜΈΡΚΕΛ
Εντυπωσιασμένη από το γεγονός ότι η Καγκελάριος στις 24 Σεπτεμβρίου θα οδηγήσει τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες στην τέταρτη κατά σειράν εκλογική νίκη τους, έστω και χωρίς αυτοδυναμία, θέλησε να αναρτήσει τα «γιατί». Τα γιατί της έλξης που έχουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι προς την καγκελάριό τους, την οποία επίσης εμπιστεύονται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο. Ξεκίνησε έτσι ένα όχι ιδιαιτέρως εύκολο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Έχοντας κατά νουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τους εκπροσώπους του Τύπου. Και δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις σε έναν μόνον δημοσιογράφο. Κατά συνέπεια, η Μαριόν βαν Ρέντεργκεμ χρειάστηκε να βρει και να μιλήσει με παιδικούς φίλους, δασκάλους και άλλους. Ανθρώπους που είχαν γνωρίσει και γνωρίζουν την καγκελάριο από τα παιδικά της χρόνια έως σήμερα.
«Μαθηματική ευφυΐα, πραγματισμός, μετριοπάθεια και αποφυγή της επίδειξης», τονίζει η Γαλλίδα δημοσιογράφος, «είναι βασικά γνωρίσματα της Α. Μέρκελ, η οποία όμως έχει και μιαν άλλη σπουδαία ιδιότητα. Στην ζωή της γνώρισε τόσο την κομμουνιστική δικτατορία, όσο και την φιλελεύθερη δημοκρατία. Έχει έτσι προσλαμβάνουσες παραστάσεις που άλλοι δυτικοί ηγέτες δεν έχουν. Το γεγονός αυτό αποτελεί, κατά την γνώμη μου, συγκριτικό πλεονέκτημα που τής επιτρέπει να καταλαβαίνει καλύτερα τί θέλουν να τής πουν οι συνομιλητές της».
ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ
Η Γαλλίδα δημοσιογράφος επισημαίνει επίσης ότι η Άνγκελα Μέρκελ ανέπτυξε την πολιτική της δραστηριότητα στη Γερμανία. Μία χώρα που, λόγω της εμπειρίας του παρελθόντος, είναι ευαίσθητη σε θέματα όπως ο σεβασμός των θεσμών και η σχολαστική τήρησή τους. «Από την άποψη αυτή, η καγκελάριος κινείται σε ένα πολιτικό περιβάλλον που σέβεται απόλυτα τους δημοκρατικούς κανόνες. Άρα αποφεύγει κάποιες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες με κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, το απλό ντύσιμο, οι απλοί τρόποι, η σεμνότητα και η εγκράτεια στα λόγια είναι στοιχεία που αρέσουν στους Γερμανούς. Πολλοί από τους αυτούς μοιράζονται και την προτεσταντική ηθική της καγκελαρίου τους», αναφέρει η Μαριόν βαν Ρέντεργκεμ.
Ο ΙΔΙΟΤΥΠΟΣ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΈΡΚΕΛ
Πίσω από την ηθική αυτή, όμως, κατά την συγγραφέα και σημερινή συνεργάτιδα του Vanity Fair, η Άνγκελα Μέρκελ κρύβει έναν ιδιόμορφο μακιαβελισμό. Ο αποβιώσας προσφάτως πρώην καγκελάριος και μέντοράς της γνώρισε στο παρελθόν ιδίαις δαπάναις.
«Ωστόσο, ο όποιος μακιαβελισμός της συνοδεύεται και από αξίες στις οποίες η Γερμανίδα καγκελάριος πιστεύει χωρίς παραχωρήσεις. Μία από τις αξίες αυτές είναι και η ελευθερία, για την οποία όταν κάνει λόγο γνωρίζει πολύ καλά περί τίνος πρόκειται», μάς είπε η Μαριόν βαν Ρέντεργκεμ.
Τονίζει δε ότι, λόγω μαθηματικής κουλτούρας και ανώτερου δείκτη ευφυΐας, είναι μοναδική στους τακτικισμούς. Σύμφωνα με τον καθηγητή της των μαθηματικών, η Μέρκελ ενδεχομένως σε συγκεκριμένες καταστάσεις καταλαβαίνει διαστάσεις που άλλοι δεν μπορούν να δουν. Ούτε και να κατανοήσουν. Αυτό το προσόν της καγκελαρίου τής το αναγνωρίζουν οι Γάλλοι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζύ και Φρανσουά Ολλάντ. Όπως και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν, με τους οποίους η συγγραφέας μίλησε για την προσωπικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Μία προσωπικότητα όντως αινιγματική. Όπως και τα Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενα Αντικείμενα (UFO), δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε γνωστά ανθρώπινα κατασκευάσματα. Πλην όμως, παραμένουν όντα ευφυή από άλλο πλανήτη, τα οποία συνήθως περιβάλλονται και από φως. Ίσως, λοιπόν, υπό αυτή την έννοια, σε μία Ευρώπη που ψάχνεται, όπως αναφέρει και ο Τόνυ Μπλαιρ στην Γαλλίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου, η Άνγκελα Μέρκελ να είναι τελικά νησίδα σταθερότητας και προόδου.
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal