ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Μοίρασε το

Για να αποσοβήσει την πλήρη διάλυση του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΓΣΚ), ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολλάντ αποκάλυψε χθες βράδυ ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές –απόφαση την οποία κράτησε μυστική μέχρι την στιγμή της ανακοίνωσής της.

Η απόφαση του σημερινού προέδρου οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι το ΓΣΚ είναι σοβαρά κατακερματισμένο και γι αυτό πρώην υπουργοί και συνεργάτες του είχαν αποφασίσει να θέσουν και αυτοί υποψηφιότητα στις προκριματικές εκλογές του κόμματος για την εκλογή του υποψηφίου του ΓΣΚ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Ήταν δε γνωστό στον Φρ. Ολλάντ ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να απορριφθεί από το ίδιο του το κόμμα –γεγονός ταπεινωτικό και χωρίς προηγούμενο.

Από την άλλη πλευρά, σε δημοσκοπήσεις εθνικού επιπέδου ο Φρ. Ολλάντ έπιανε μετά βίας 7,5% των ψήφων και ήταν στην πέμπτη θέση, μετά τον φιλελεύθερο Φρανσουά Φιγιόν (29%), την Μαρίν Λε Πεν (19%), τον πρώην συνεργάτη του και υπουργό Εμμανουέλ Μακρόν (15%) και τον αριστερό Ζαν-Λυκ Μελανσόν (13%). Πρόκειται για καταστροφικά ποσοστά, τα οποία θα είναι δύσκολο να ανατραπούν έως τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον προσεχή Απρίλιο.

Ενόψει της εκλογής αυτής, οι υποψήφιοι για την εκπροσώπηση του ΓΣΚ είναι για την ώρα τρεις, με επικρατέστερο να κερδίσει το χρίσμα τον νυν πρωθυπουργό Εμμανουέλ Βαλς, ο οποίος εκπροσωπεί την σοσιαλδημοκρατική πτέρυγα του ΓΣΚ. Κύριος αντίπαλός του θα είναι ο λαϊκιστής Αρνώ Μοντμπούργκ, την παράταξη του οποίου μέσα στο κόμμα στηρίζει και ο δικός μας Γ. Βαρουφάκης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ΓΣΚ είναι πλέον κυριολεκτικά κατακερματισμένο και όλα δείχνουν ότι στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση θα υποστεί πολύ σοβαρή ήττα. Όπως μάς αποκάλυψε πρόσωπο κοντά στον Φρανσουά Ολλάντ, η απόφασή του υπαγορεύτηκε επίσης και από την πρόθεσή του να μην ρίξει λάδι στις διαλυτικές τάσεις που επικρατούν στο ΓΣΚ, του οποίου υπήρξε για αρκετά χρόνια και γενικός γραμματέας.

Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ αρνητικές και για την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος μέσα στο 2017 θα βρεθεί χωρίς κανέναν σύμμαχο στην ευρωζώνη. Κατά συνέπεια, οι περίφημες εξαγγελίες του ότι «θα αλλάξει την Ευρώπη», όχι μόνον πάνε περίπατο αλλά υπάρχει κίνδυνος να έχουν και πρόσθετο δραματικό κόστος για την Ελλάδα. Η πρόβλεψή μας, συνεπώς, ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουμε και στην Ελλάδα βουλευτικές εκλογές μέσα στο Μάρτιο, οι οποίες θα γίνουν με λίστα, κάθε άλλο παρά στην σφαίρα της φαντασίας μας βρίσκεται.

Σημειώνουμε ακόμα ότι τον Ιανουάριο αποχωρεί από την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου ο Μάρτιν Σουλτς, σοσιαλδημοκράτης και φιλικός προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θα αντικαταστήσει πρόσωπο από τον χώρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος –που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Γάλλος Αλαίν Λαμασούρ. Ως φαίνεται δε, από τα μέσα του 2017 και μετά, θα ενταθούν στην Ευρώπη οι φιλελεύθερες μεταρρυθμιστικές πολιτικές, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις ριζικές ανακατατάξεις που γίνονται στον πλανήτη.

Για τις τελευταίες, ο πρωθυπουργός μας θα πρέπει να πήρε μία πρόγευση στην Κούβα. Εκτός και αν δεν πληροφορήθηκε τί συμβαίνει στην οικονομία αυτής της χώρας, η οποία φιλοδοξεί να γίνει φορολογικός παράδεισος. Και προφανώς θα το πετύχει, με κορυφαίο πελάτη της τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τις offshore εταιρείες του.

Κατά τα άλλα, ο «Γέρος του Μωριά» θα αισθάνεται άβολα στον τάφο του, μαθαίνοντας ότι ήταν σαν τον Φιντέλ Κάστρο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου