Η ΚΡΙΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ

Μοίρασε το

Η πορεία για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα επίπονη και απαιτεί ρεαλισμό, προγραμματισμό και ευελιξία. Τα αποτελέσματα θα φανούν στο μέλλον, αλλά προέχει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των δανειστών μας.

Βασική προϋπόθεση είναι να μπορέσει ο λαός μας να ζήσει με αξιοπρέπεια και οι νέοι μας να τολμήσουν το «επιχειρείν» με όλα τα ευρωπαϊκά εφόδια, που παρέχει σήμερα η ΕΕ.

Τα πολιτικά κόμματα να αντιληφθούν τη κρισιμότητα των στιγμών και να λειτουργήσουν συνθετικά και παραγωγικά. Έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων και να μετατρέψουμε σε χρήσιμη ευκαιρία το πακέτο Γιουνκέρ.

Η ΕΕ έχει πολλές αδυναμίες και καλείται να συντονίσει τις δράσεις της. Με ημιτελή νομισματική ένωση. Με ανολοκλήρωτη τραπεζική ένωση. Με μεγάλες και αυξανόμενες εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις. Επενδύσεις ελάχιστες και πολλές φορές με λάθος τρόπο προετοιμασμένες. Αρνητικά επιτόκια και μειούμενα πραγματικά εισοδήματα σε τμήματα της μεγάλης οικογένειας της Ευρώπης.

Στην Μπρατισλάβα οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν ότι είναι η στιγμή να μετακινηθούν από αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα και να εστιάσουν στη συνεργασία σε άλλους τομείς πολιτικής. Θα στραφούν τώρα στην ασφάλεια και θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση του προσφυγικού.

Εκτίμηση μας είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της, πριν τις κρίσιμες εκλογές της επόμενης χρονιάς σε Γαλλία και Γερμανία. Μετά, η μεγαλύτερη ενοποίηση θα προκύψει, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη.

Αυτό που θα προωθήσει την ενοποίηση είναι η επόμενη κρίση και αυτή που θα την ακολουθήσει. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα υπερβολικά πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας. Προσεγγίζουν το 9% του ΑΕΠ φέτος. Τα πλεονάσματα αποταμίευσης της χώρας ανακυκλώνονται εντός του αδύναμου τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης.

Στην πρώτη κρίση της ευρωζώνης το 2010-12, τα κράτη-μέλη, μετά από ατελείωτες ώρες διαβουλεύσεων, δημιούργησαν τον  ESM. Έθεσαν νέους κανόνες για την οικονομική συνεργασία, εισάγοντας συστήματα προειδοποίησης. Η ΕΚΤ επέκτεινε τα εργαλεία πολιτικής της παρέμβασης , με δίκτυ προστασίας και ποσοτική χαλάρωση. Είναι η στιγμή να πάμε παρακάτω και να προβλεφθούν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις.

Το ευρωομόλογο, μια κοινή συμφωνία για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών καταθέσεων, ίσως αποτελέσουν δικλίδα ασφαλείας για το μέλλον.

Είναι γεμάτο δράσεις και εμπειρίες το διάστημα που διανύουμε και προσφέρει την ευκαιρία να αλλάξει η πατρίδα μας και να πορευθεί σε μια νέα διαδρομή με κοστολογημένες πρωτοβουλίες και ευρωπαϊκή καταξίωση.

Έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τα πράγματα με «άλλη ματιά» και να προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα αλλάζει και καλείται να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου