Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η Ευρώπη αναζητά την ευρωπαϊκή ταυτότητα της μέσα από διευρύνσεις και νέες συμμαχίες. Οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό το διάλογο και να εκφράσουν τις θέσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει μέλλον και να κατακτά δυναμικά τις πρωτιές σε όλους τους τομείς. new deal Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Μοίρασε το

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είχε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Συζητηθήκαν θέματα,  που  θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις στο άμεσο μέλλον η ΕΕ.

Οι πολιτικές ομάδες με στοχευμένη  στρατηγική και έντονη επιχειρηματολογία παρουσίασαν τις θέσεις τους. Ανέδειξαν τις αδυναμίες συνοχής  και λειτουργικότητας  της μεγάλης οικογένειας της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, κ. Αντρέι Πλένκοβιτς, ήταν ο δεύτερος ηγέτης της ΕΕ που συμμετείχε στη σειρά συζητήσεων του ΕΚ για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Πλένκοβιτς επεσήμανε ότι  η πορεία μας πρέπει να οδηγεί μπροστά, χωρίς οπισθοδρομήσεις. Η Κροατία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να οικοδομήσει και να αναπτύξει το ευρωπαϊκό σχέδιο μαζί με τους εταίρους μας. Να οικοδομήσει ένα μέλλον βασισμένο στην ισότητα μεταξύ κρατών,  πολιτών και ευκαιριών.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός, παρουσίασε το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης. Τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να παραμείνει  ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους των ενεργειών μας. Και ότι η Ενωμένη Ευρώπη είναι προτεραιότητα  και μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε εμπρός.

Ο κ. Πλένκοβιτς τόνισε επίσης τη σημασία της ανάπτυξης και της συνοχής. Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ χρειάζεται όλα τα μέλη της να προχωρούν μπροστά με τον ίδιο ρυθμό.

“Οι πολίτες μας πρέπει όλοι να αισθάνονται τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ. Θα πρέπει να αγκαλιάσουν και να συμμετάσχουν ενεργά στη συνέχιση της κατασκευής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και στη δημιουργικότητα, στην έρευνα και στην ανάπτυξη, παρέχοντας ταυτόχρονα οικονομική σταθερότητα που θα εγγυάται την προστασία των πολιτών από ενδεχόμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, κατέληξε ο Κροάτης  πρωθυπουργός.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΤΑΥΤΌΤΗΤΑ

Σημαντικές ήταν οι ενστάσεις και για την ανακατανομή των εδρών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών πρέπει να μειωθεί από 751 σε 705 όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ.

Πέρα από τη μείωση των εκλεγμένων ευρωβουλευτών από 751 σε 705, η προτεινόμενη ανακατανομή των εδρών, η οποία εγκρίθηκε από το ΕΚ, θα θέσει 46 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου σε αποθεματικό.

Κάποιες ή όλες οι 46 έδρες του αποθεματικού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από νέες χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ.

Οι υπόλοιπες 27 έδρες (από τις 73 που κατέχει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο) θα διανεμηθούν μεταξύ των 14 χωρών της ΕΕ. Αυτές επί του παρόντος υπο-εκπροσωπούνται (η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα λάβουν επιπλέον έδρες).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε  τη στρατηγική για μια αξιόπιστη προοπτική διεύρυνσης για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Και μια ενισχυμένη δέσμευση της ΕΕ προς τις χώρες αυτές.

Η στρατηγική παραθέτει τις προτεραιότητες και τους τομείς κοινής ενισχυμένης συνεργασίας, για την αντιμετώπιση των ειδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως την ανάγκη για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις και σχέσεις καλής γειτονίας.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλωντ  Γιουνκέρ τόνισε: «Επένδυση στη σταθερότητα και στην ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια σημαίνει επένδυση στην ασφάλεια και το μέλλον της ΕΕ. Μολονότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διευρύνσεις στο πλαίσιο της παρούσας θητείας της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σήμερα στην χάραξη της μελλοντικής Ευρωπαϊκής πορείας για τα Δυτικά Βαλκάνια. Με την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης, την υλοποίηση πραγματικών και βιώσιμων μεταρρυθμίσεων και την οριστική επίλυση των διαφορών με γειτονικές χώρες, είναι δυνατή η πρόοδος στην Ευρωπαϊκή πορεία κάθε μιας από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Το αν επιτευχθεί η πρόοδος αυτή θα εξαρτηθεί από αντικειμενικά κριτήρια επιδόσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι αυστηρή αλλά και δίκαιη. Θα επισκεφθώ κάθε μία από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο τέλος του τρέχοντος μηνός κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα. Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις και εμείς θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε το Ευρωπαϊκό σας μέλλον.”

Η Ευρώπη αναζητά την ευρωπαϊκή ταυτότητα της μέσα από διευρύνσεις και νέες συμμαχίες. Οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό το διάλογο και να εκφράσουν τις θέσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει μέλλον και να κατακτά δυναμικά τις πρωτιές σε όλους τους τομείς.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου