Ο …ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί έδωσε άφεση αμαρτιών στον Αλέξη Τσίπρα για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Τον χαρακτήρισε ευφυή και ικανό, σημειώνοντας ότι η παρουσία του στους κόλπους μίας ανανεωμένης ευρωπαϊκής αριστεράς θα προσέφερε νεότητα. new deal Αθανάσιος Παπανδρόπουλος

Μοίρασε το

Την περασμένη εβδομάδα, στις τρεις μέρες παραμονής του στην Αθήνα, ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε πολλές εμφανίσεις. Μία ήταν και αυτή της παρουσίασης του βιβλίου του. Στο γαλλικό βιβλιοπωλείο Livre Ouvert (Ανοικτό Βιβλίο) στην οδό Σόλωνος 77. Με συντονιστή τον συνάδελφο Παύλο Τσίμα, το βιβλίο παρουσιάστηκε σε γαλλόφωνο κοινό, δημοσιογράφους και μη. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν εξόχως ενδιαφέρουσα. Για τον απλό λόγο ότι ήταν ανοικτή και απαλλαγμένη από συμβατικότητες.

Όμως, για τους δημοσιογράφους περιείχε και αρκετές ειδήσεις. Αυτές περιλαμβάνονται στις απαντήσεις του Γάλλου Επιτρόπου και συγγραφέα στις ερωτήσεις του κοινού. Με τίτλο «Dans ce clair-obscur surgissent les monstres –Choses vues au coeur du Pouvoir (Μέσα σε αυτό το λυκόφως προβάλλουν τα τέρατα –Πράγματα ειδωμένα στην καρδιά της εξουσίας), από τις εκδόσεις Plon, το βιβλίο του Πιέρ Μοσκοβισί είναι ταυτοχρόνως διαπίστωση και προειδοποίηση.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΙΈΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΊ

Από την μία μεριά, ο Γάλλος Επίτροπος καταγράφει την θητεία του στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών την περίοδο της προεδρίας Φρανσουά Ολλάντ. Και, από την άλλη, επισημαίνει κινδύνους που απειλούν Γαλλία και Ευρώπη.

Κίνδυνοι που είναι ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός, η τρομοκρατία, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός. Αλλά και πολιτικές συρρικνώσεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου. Επίσης, ο συγγραφέας αναφέρεται και στα σοβαρά προβλήματα της ευρωπαϊκής αριστεράς. Η οποία σήμερα βρίσκεται σε παρακμή και ψάχνεται χωρίς να βρίσκει τις απαιτούμενες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του υπογράφοντος ως προς το μέλλον της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, μάς είπε:

“Για να ξεφύγει από την παρακμιακή της πορείας, η σοσιαλδημοκρατία έχει μία οδό. Αυτήν της ειλικρινούς συζήτησης για την διανοητική της επαναθεμελίωση. Αυτή η διαδικασία σκέψης θα πρέπει να καταλήξει σε μία καινούργια σύλληψη για την αριστερά.

Θα πρέπει η νέα αριστερά να είναι φιλοευρωπαϊκή χωρίς μισόλογα, μεταρρυθμιστική χωρίς δισταγμούς, οικολογική χωρίς επιφυλάξεις και κοινωνική χωρίς ημίμετρα.

Η σοσιαλδημοκρατία δεν πρέπει να παραχωρήσει την αριστερά στους ριζοσπάστες και ακραίους. Αλλά ούτε και να αφήσει την Ευρώπη στην κεντροδεξιά. Υπό αυτή την έννοια, οι ευρωεκλογές τού 2019 θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Αν η ευρωπαϊκή αριστερά και η σοσιαλδημοκρατία ηττηθούν για μιαν ακόμη φορά, τότε ο ιστορικός της ρόλος θα έχει τελειώσει. Και μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ένα πλην για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και για την ιστορική πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος”.

ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΛΈΞΗ ΤΣΊΠΡΑ

Αναφερόμενος στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε αυτό το πλέγμα προβληματισμού, ο κ. Πιέρ Μοσκοβισί έδωσε άφεση αμαρτιών στον πρωθυπουργό για την συμμαχία του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ δεν επηρεάζουν τους βασικούς προσανατολισμούς τής, μετά τον Αύγουστο 2015, κυβερνητικής πολιτικής. Χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ευφυή και ικανό. “Η παρουσία του στους κόλπους μίας ανανεωμένης ευρωπαϊκής αριστεράς θα προσέφερε νεότητα, ευαισθησία και ανανεωτικό χρώμα”, τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος.

“Ο Αλέξης Τσίπρας επέδειξε μεγάλο κουράγιο. Και τελικά ανέτρεψε μία αδιέξοδη πολιτική, αντίθετη βέβαια από αυτήν που είχε υποσχεθεί για να εκλεγεί… Δεν τον θεωρώ σοσιαλ-προδότη. Ανέλαβε ευθύνες. Δέχθηκε σκληρά κτυπήματα. Και δεν πιστεύω ότι πρόδωσε τα ιδεώδη του. Απλώς έκανε μία επιλογή εντελώς αντίθετη από αυτήν της Μαρίν Λε Πεν και πολύ διαφορετική από την αντίστοιχη του Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει να βρει έναν δρόμο συμβατό με την συμμετοχή στην ευρωζώνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το έργο του είναι πολύ δύσκολο και η κατάσταση πολύπλοκη. Δεν διαθέτει πάντα τα μέσα για να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες του. Και δεν συναντά αντιδράσεις μόνον εκτός του κόμματός του. Η περίοδος με υπουργό τον Βαρουφάκη δεν ήταν καθόλου εύκολη γι’ αυτόν. Ευτυχώς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και αριστερός, είναι άνθρωπος του διαλόγου και ανοικτός στην διαπραγμάτευση. Ελπίζω έτσι ότι τελικά η Ελλάδα θα τα καταφέρει”, πρόσθεσε.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Με γαλατική ευγένεια και ειρωνεία, ο κ. Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκε επίσης στην καταστροφική για την χώρα μας περίοδο Γιάνη Βαρουφάκη. Τόνισε δε, ότι η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη την αριστερά που εκπροσωπεί ο πρώην υπουργός.

“Γνωρίζω ότι η εξίσωση για την σοσιαλδημοκρατία του μέλλοντος είναι δύσκολη. Πώς μπορεί να είναι κανείς πλήρως υπέρ μίας ανοικτής οικονομίας, σκεπτόμενος όμως και τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης; Ίσως όμως από την άποψη αυτή ο Αλέξης Τσίπρας, με τις επιτυχίες του και μία σκέψη σε μετάβαση, να εκπροσωπεί ήδη αυτή την άλλη αριστερά”, τόνισε ο Επίτροπος.

Από τα παραπάνω λόγια του κ. Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαιώνονται πλήρως παλαιότερα δημοσιεύματά μας στα οποία τονίζαμε ότι γαλλικοί σοσιαλιστικοί κύκλοι στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και το πολιτικό του μέλλον στην Ευρώπη.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου