ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μοίρασε το

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ατζέντα, εν τούτοις η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ευρύτερη σημασία. Κατά πληροφορίες μας, υπερβαίνει τα γνωστά ελληνο-τουρκικά θέματα και έχει και ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Και αυτό σε μία στιγμή που η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, με την οικονομία της να βρίσκεται σε οξεία κρίση.

Ειδικότερα, τουρκικές πηγές μας, λένε ότι ο κ. Ερντογάν προσκάλεσε τον Έλληνα πρόεδρο όχι τόσο για να συμμετάσχει στον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), όσο για να τού μεταφέρει τουρκικές θέσεις και απόψεις για την σχέση Τουρκίας-Ευρώπης. Μία σχέση που, μετά την έξοδο του Ιράν από την απομόνωση, αλλάζει ως προς τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή, με την Τουρκία να χάνει μέρος της γεωπολιτικής της σημασίας.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αντιδυτική ρητορεία του Τούρκου προέδρου στο εσωτερικό, απομακρύνει την Τουρκία από την Ευρώπη, πράγμα που ο κ. Ερντογάν βλέπει σήμερα με ανησυχία. Καταλαβαίνει, δηλαδή, ότι και ο ίδιος έκανε λάθος επιλογές και, κατά την εκτίμησή μας, θέλει να δείξει καλή θέληση προς την Ευρώπη μέσω του Έλληνα προέδρου.

Υπό αυτή την έννοια, είναι πολύ πιθανόν, μετά την επίσκεψη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Πόλη, οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις να μπουν σε μία νέα φάση, στο πλαισιο της οποίας η χώρα θα μπορούσε να αποκομίσει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου