ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΗ Ο ΜΑΚΡΟΝ

Μοίρασε το

Ενώ εμαίνετο η καταστροφολογία ως προς την έκβαση των γαλλικών προεδρικών εκλογών, από τις στήλες αυτές επισημαίναμε ότι ο καρτεσιανισμός δεν έχει ισοπεδωθεί στην Γαλλία και ότι οι Γάλλοι δεν πρόκειται σε καμμία περίπτωση να βγάλουν τα μάτια τους. Το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής μάς δικαιώνει, αλλά παράλληλα ανοίγει μια νέα σελίδα τόσο για την Γαλλία όσο και για την Ευρώπη. Το γιατί μάς το εξηγεί στην συνέχεια ένας πολύπειρος Γάλλος πρώην πρωθυπουργός (2005-2007), ο κ. Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος είχε επίσης χρηματίσει και υπουργός Εξωτερικών της χώρας του την περίοδο της αμερικανικής απόβασης στο Ιράκ, την οποία τότε η Γαλλία του προέδρου Ζακ Σιράκ είχε καταδικάσει. Σήμερα, ο Ντ. ντε Βιλπέν απέχει της πολιτικής, αλλά από την πρώτη στιγμή της υποψηφιότητος Εμμ. Μακρόν για το προεδρικό αξίωμα είχε ταχθεί υπέρ αυτής της προσπάθειας.

Σε άμεση διαδικτυακή επαφή που είχαμε μαζί του, τον ρωτήσαμε τί σημαίνει για την Γαλλία και την Ευρώπη η εκλογή Μακρόν και κατά πόσον το γεγονός αυτό θα τον οδηγήσει σε επαναθεώρηση της απόφασής του να απέχει από τα πολιτικά πράγματα. «Η εκλογή Εμμανουέλ Μακρόν», μάς απάντησε ο κ. ντε Βιλπέν, «είναι κορυφαίο γεγονός και για την Δύση. Φέρνει στο πολιτικό προσκήνιο της Δύσης έναν νέον άνθρωπο κάτω των σαράντα ετών, που πιστεύει ακράδαντα στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, έχει μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες και αντιλαμβάνεται την οικονομία και τις λειτουργικές της εξελίξεις με τα μάτια και το πνεύμα τού αύριο και όχι τού χθες».

Απαντώντας στο ερώτημά μας πώς σκέπτεται ο νέος Γάλλος πρόεδρος να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της τρομοκρατίας, ο κ. ντε Βιλπέν τόνισε: «Η μάχη θα είναι σκληρή και αποφασιστική. Η Γαλλία έχει χρέος να διαφυλάξει την νεωτερικότητα και να καταπολεμήσει την βία. Έχει επίσης χρέος να ηγηθεί ενός νέου Διαφωτισμού, προσαρμοσμένου σε μία εποχή που αλλάζει».

Ως προς τον ρόλο της Γαλλίας σε μία Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει, ο κ. Ντομινίκ ντε Βιλπέν προβλέπει ενδυνάμωση του γαλλο-γερμανικού άξονα, με αναβάθμιση των χωρών της Μεσογείου. « Πιστεύω ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει τις ικανότητες, τις γνώσεις και τα σοβαρά επιχειρήματα ώστε να συμβάλλει σε μία στροφή της γερμανικής οικονομικής αντίληψης για την Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει να σέρνεται την ώρα που το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται εις βάρος της».

Ο πρώην πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Όπως και να έχουν τα πράγματα, ελπίζω ο νέος πρόεδρος να καλύψει τα σημαντικά ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί στην γαλλική κοινωνία και να συμβάλλει έτσι στην καλύτερη δυνατή συνοχή της».

Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει τον προσεχή Ιούνιο την σοβαρή πρόκληση των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες ο ίδιος ουσιαστικά δεν αντιπροσωπεύεται από ισχυρό κόμμα. Θα χρειαστεί έτσι να κάνει πολλές συναινετικές κινήσεις, γιατί, για να κυβερνήσει πιο αποτελεσματικά, θα πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και στην παρούσα φάση η τελευταία μόνον από κομματικές διασπάσεις θα μπορέσει να προέλθει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου