DON’T CRY FOR ME …CYPRUS

Μοίρασε το

Κανένας Ευρωπαίος πολίτης σε καμία ευρωπαϊκή χώρα και ιδίως στην Ελλάδα, μπορεί πλέον να «κοιμάται ήσυχος» , ότι οι καταθέσεις του και η όποια περιουσία του (ακίνητη και κινητή) , θα του ανήκουν απ΄εδώ και πέρα . Η «πειρατική λεηλασία», των καταθέσεων των Κυπρίων μέσω της απόφασης του Eurogropup (βλέπε αναλυτικά ρεπορτάζ , 1, 2 , 3 στο new-Deal) , ανοίγει το δρόμο για «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα (μετά από νέο κούρεμα χρέους), αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες . Η πολιτική και κοινωνική αναταραχή στη Κύπρο είναι τεράστια και ήδη τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για την απόφαση και επιστροφής στη λίρα.
Με την πρωτόγνωρη απόφαση για  κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, αύξηση της οι Ευρωπαίοι “βάζουν χέρι” στο ρώσικο χρήμα και αποδυναμώνουν-καταργούν τον ρόλο της  Μεγαλονήσου ως παγκόσμιας εμβέλειας κέντρο διακίνησης κεφαλαίων.  Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, “παράπλευρες απώλειες” υφίστανται οι Κύπριοι και άλλοι καταθέστες.  Ουδόλως όμως φαίνεται να απασχολεί τους εταίρους της Κύπρου , το όσα συμβαίνουν στους λεγόμενους φορολογικούς και τραπεζικούς παραδείσους του Λιχνεστάϊν ή του Λουξεμβούργου.

Πρόκειται για απόφαση που δυναμιτίζει την ασφάλεια καταθετών και καταθέσεων όχι μόνο στη Κύπρο , αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε  και δημιουργεί “κακό προηγούμενο”, αυξάνοντας την α.βεβαιότητα για τις τοποθετήσεις κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές καταθέσεις Ρώσων και ρωσικών επιχειρήσεων σε κυπριακές τράπεζες είναι περίπου 18 δισ. ευρώ. Θα υποστούν λοιπόν ζημία 1,8 δισ. ευρώ και οι αντιδράσεις από ρωσικής πλευράς θα είναι ανπόφευκτες. Αναμένεται φυγή ρωσικών κεφαλαίων από την Κύπρο, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Έμμεσες συνέπειες θα υπάρξουν για τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία.  Καταθέσεις σε καταστήματα κυπριακών τραπεζών επί ελληνικού εδάφους δεν θα θιγούν. Εντούτοις η απόφαση ανοίγει κερκόπορτα και θέτει εν αμφιβόλω την ασφάλεια τους σε χώρες που θα χρειαστούν νέο κούρεμα.

Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα βρίσκεται πάλι επί ξυρού ακμής, καθώς η τελευταία συμφωνία για τη χώρα προβλέπει νέο κούρεμα του χρέους σε δεύτερη φάση και συνεπώς όταν θα έρθει η ώρα αυτή όλα είναι πλέον ανοιχτά.

ΖΗΤΟΥΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας για τη στήριξη της Κύπρου αναμένεται να θέσει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατά την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Όπως είπε, την Κυριακή  θα μελετηθούν διάφορα ενδεχόμενα, ακόμα και πιθανή έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, αρνούμενος, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη δυσφορία το ΑΚΕΛ για «τον εκδικητικό και νεοαποικιακό τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε η τρόικα το θέμα της Κύπρου».

Κατηγόρησε ακόμη τον Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση ότι «επέλεξαν μοναχική πορεία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον κυπριακό λαό και τον τόπο».

Είπε ακόμη ότι από μια πρώτη ανάγνωση τα αποτελέσματα είναι καταθλιπτικά και πως «η κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως από τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις της».

Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Λευκωσία την Τρίτη προανήγγειλε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην υποψήφιος για την Προεδρία της Κύπρου  Γιώργος Λιλλήκας κάνοντας λόγο για συμφωνία που οδηγεί σε εθνική καταστροφή.

Άσκησε παράλληλα δριμεία κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατηγορώντας τον ότι πρόδωσε τη λαϊκή εντολή υποσχόμενος βελτίωση των όρων του μνημονίου.

Πρότεινε τέλος διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία ή προεδρικές εκλογές, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να μελετηθεί και το ενδεχόμενο επιστροφής στη λίρα.

«Απαράδεκτους» χαρακτηρίζει το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ «τους εκβιασμούς, που ασκήθηκαν σε βάρος της Κύπρου, από διάφορους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθεί κλίμα πανικού και να υπάρξει ψύχραιμη και αποφασιστική διαχείριση της κατάστασης και προσθέτει ότι πριν διαμορφωθούν πολιτικές τοποθετήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας, πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση.

Το Κίνημα Οικολόγων θα εξετάσει την κατάσταση της οικονομίας στην πολιτική επιτροπή, όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Περδίκης, ο οποίος τόνισε πως χρειάζεται πλήρης ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και για το ακριβές περιεχόμενο των δεσμεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων.

“ΙΦΙΓΕΝΕΙΕΣ

Ανταποδοτικές εγγυήσεις προς τους καταθέτες που επηρεάζονται από την απόφαση της ΕΕ περί Κύπρου πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση της Λευκωσίας, δηλώνει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Γιώργος Χατζημαρκάκης με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Κύπρο, ο κ.Χατζημαρκάκης δήλωσε ότι “για άλλη μια φορά οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι πολίτες της Κύπρου γίνονται Ιφιγένειες προκειμένου να γίνει εφικτή η διάσωση της εθνικής τους οικονομίας. Οι στιγμές είναι όμως κρίσιμες και γιαυτο συστήνω ψυχραιμία και νηφαλιότητα στον κόσμο της Κύπρου”. Όπως σημειλώνει, “η Κύπρος είχε περιέλθει σε μια δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και είναι δεδομένο ότι κάποια λύση θα έπρεπε να εξευρεθεί. Επιλέχθηκε όμως η βέλτιστη λύση; Κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να το πει. Η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα και συνδυαστικά να μελετήσει ανταποδοτικές εγγυήσεις προς τους καταθέτες που επηρεάζονται.

Η λύση ενός ομολόγου επταετούς διάρκειας συνδεδεμένη με τα έσοδα από το φυσικό αέριο μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις στους καταθέτες που επηρεάζονται για την επιστροφή του απολεσθέντος εισοδήματος σε βάθος χρόνου”. Ο κ.Χατζημαρκάκης καλεί “την Κυπριακή Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαβουλεύσεων του επόμενου σαρανταοκταώρου να μην εξετάσει το θέμα μονοδιάστατα.

Δεν υπάρχουν μόνο οι απαιτήσεις της Τρόικας, για αυτό και πρέπει να εξεταστούν αντισταθμιστικές εγγυήσεις προς τους επηρεαζόμενους καταθέτες. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί ο πανικός και θα συγκρατηθεί το ενδεχόμενο ρεύμα φυγής καταθέσεων στο εξωτερικό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ρευστότατα των τραπεζών της Κύπρου. Είναι παράλογο οι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε. να αξιώνουν τέτοια μέτρα από τη μαρτυρική μεγαλόνησο. Εκφράζω τη συμπαράσταση μου στο Κυπριακό λαό”, καταλήγει η δήλωσή του.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε

Στο κείμενό της για τη συμφωνία, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μας έπιασαν στον ύπνο», η ιστοσελίδα του «Sigma Live» αναφέρει ότι η Λευκωσία δέχθηκε τους όρους «υπό την απειλή κλεισίματος τραπεζών».

Χαρακτηρίζοντας οδυνηρή τη συμφωνία, το «Sigma» επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες που κάνουν λόγο για βραδιά θρίλερ με ρήξεις και εμπλοκές, ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία προειδοποίησε ακόμα και για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.

«Σοκ και δέος στην Κύπρο από την απόφαση του Eurogroup» τιτλοφορεί στην ιστοσελίδα του «ο Φιλελεύθερος» το κείμενο για τη συμφωνία επί του κυπριακού πακέτο, μιλώντας για απόφαση «που δεν έχει προηγούμενο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι φωτογραφίες των ΑΤΜ από κυπριακές τράπεζες κοσμούν το Σάββατο τις ιστοσελίδες ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης: Η επιβολή έκτακτης εισφοράς εν μία νυκτί στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, ως μέρος του πακέτου διάσωσης, έχει προκαλέσει σοκ στο νησί και έχει ανεβεί ψηλά στις προτεραιότητες των ξένων μέσων.

Σχεδόν όλα τα μέσα επικεντρώνονται στο πρωτόγνωρο μέτρο του «κουρέματος» των καταθέσεων, σε σύγκριση με τα μέχρι τώρα πακέτα διάσωσης στην κρίση στην Ευρωζώνη . «Οι αποταμιευτές πληρώνουν το μάρμαρο στο άνευ προηγούμενου πακέτο διάσωσης της Κύπρου» γράφει το Reuters.

Tο μέτρο, σημειώνει το πρακτορείο, είναι μία «ριζοσπαστική αλλαγή πλεύσης» από την τακτική των προηγούμενων διασώσεων. Μεγάλο μέρος των καταθετών στο νησί, επισημαίνει το πρακτορείο, είναι Ρώσοι που δεν κατοικούν στην Κύπρο, αλλά οι περισσότεροι που σχημάτιζαν τις ουρές στα ΑΤΜ το Σάββατο ήταν Κύπριοι.

«Οι αποταμιευτές πλήττονται με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης» γράφει και το BBC. Επιπλέον ζήτημα, εκτιμά ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στις Βρυξέλλες, είναι το εάν το μέτρο θα προκαλέσει ανησυχία στους καταθέτες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αμεσότερος ο τίτλος της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung: «Το νησί σώθηκε, οι αποταμιεύσεις εξαφανίστηκαν» γράφει η εφημερίδα, λέγοντας πως το μέτρο δεν διακρίνει μεταξύ συνταξιούχων κύπριων και ρώσων μεγαλοκαταθετών (εκτός, φυσικά, από τον υψηλότερο συντελεστή για τα μεγάλα ποσά).

«Το σοκ ήρθε νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Αρκετός κόσμος όρμησε στις τράπεζες και προσπάθησε να διασφαλίσει τις αποταμιεύσεις του, αλλά μάταια» γράφει.

Για «μίνι έφοδο στις τράπεζες της Κύπρου» μιλά και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επίσης επισημαίνει ότι ανάλογο μέτρο δεν έχει συνοδεύεσει τα προηγούμενα πακέτα.

O πρόεδρος του Eurogroup, γράφει η γαλλική Le Monde, «μπορεί να ξεφυσά (souffler) αλλά οι κύπριοι καταθέτες θα υποφέρουν (suffrir)». Το πακέτο χτυπά και τους αποταμιευτές με την «καινοτομία», γράφει, της επιβολής εισφοράς στις καταθέσεις.

«H Eυρωπαϊκή Ένωση αναγκάζει τους αποταμιευτές της Κύπρου να πληρώσουν τη μισή διάσωση» γράφει στο πρώτο θέμα της το μεσημέρι του Σαββάτου η ιστοσελίδα της El Pais. Mε αυτόν τον τρόπο, σημειώνει, «για πρώτη φορά πρέπει να πληρώσουν και καταθέτες για πακέτο διάσωσης, ακόμη και κάτω  των ευρωπαϊκών ορίων των 100.000 ευρώ».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου