ΑΔΥΝΑΜΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Μοίρασε το

Η μάχη με τους δανειστές θα είναι απαιτητική και θα στοιχίσει ακριβά στην ελληνική κυβέρνηση. Τα νέα μέτρα ή οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που όφειλαν να γίνουν για να φέρουν τα ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα και δεν ολοκληρώθηκαν, είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποτελούν μόνιμο θέμα για να προχωρήσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Απαιτείται στρατηγική και ταχύτατος ελιγμός σε κάθε βήμα των συζητήσεων για να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις.

Η Ελλάδα δε μπορεί να πάρει «μπροστά» αν δεν εξασφαλίσει επενδυτές και δε δημιουργήσει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα που θα επιφέρει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στα μεγάλα funds.

Το ελληνικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση, που πρέπει να έχει τη στήριξη των περισσοτέρων κομμάτων, είναι επιβεβλημένο τώρα περισσότερο όσο ποτέ.

Η κοινωνία είναι έτοιμη να ξαναβγεί στους δρόμους με οργή και μίσος προς πάσα κατεύθυνση, γιατί δε βλέπει λύση του προβλήματος.

Οι αποκρατικοποιήσεις και η συνέπεια στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και να κλείνουν γρήγορα μικρές εκκρεμότητες. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για το λαό και να προχωρήσει άμεσα η ΕΚΤ στην ποσοτική χαλάρωση.

Η πατρίδα μας είναι καλό να τελειώνει με το «μαρτύριο των μνημονίων» και να περάσει σε μια άλλη λογική, της ανάπτυξης με ξένες επενδύσεις, της ολοκλήρωσης μεγάλων δημοσίων έργων και της καινοτομίας. Η στασιμότητα μας περιθωριοποιεί και μας βάζει συνεχώς σε σκληρές δοκιμασίες.

Η Γερμανία, όπως και πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, ανησυχούν πως οι πολιτικές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές στη παγκόσμια τάξη, με απρόβλεπτες συνέπειες. Κυρίαρχη ανησυχία της Γερμανίας είναι πως η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου κ. Ντόναλντ Τράμπ θα υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, θα υπονομεύσει το μέλλον του ΝΑΤΟ, θα βάλει τέλος στην πυρηνική συμφωνία Ιράν-Δύσης και θα αγνοήσει την κλιματική αλλαγή.

Στο παγκόσμιο περιβάλλον οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς και οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να τις ακολουθήσει. Να μην είναι απλός παρατηρητής, αλλά να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όμως η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας της κας Μέρκελ αφορά στις γερμανικές εξαγωγές. Άλλωστε, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη δηλώσει ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιβάλει μέτρα προστατευτισμού στο εμπόριο (περιλαμβανομένου δασμού 35% στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ), που θα επέφεραν μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της χώρας, η οποία στηρίζεται στις εξαγωγές.

Ζούμε σε μια εποχή με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και με αδύναμη ηγεσία στην Ευρώπη που δε μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή της. Όλα αλλάζουν και οφείλουν οι ηγέτες της ΕΕ να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική και τη λογική τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου