ΦΥΛΛΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Μοίρασε το

«Salam aleikoum». Έτσι άρχισε την ιστορική ομιλία του στο Κάιρο ο Μπάρακ Ομπάμα. Ενθουσιασμός στα μίντια όλου του κόσμου. Χαιρετισμοί για την αλλαγή της εξωτερικής  πολιτικής των ΗΠΑ. Για την συμφιλίωση με το μετριοπαθές Ισλάμ. Ασφαλώς ο Ομπάμα δεν είναι Μπους, δεν ακούει τις φωνές του Θεού. Απλώς γνωρίζει.

«Οι λαοί του κόσμου μπορούν να ζήσουν μαζί εν ειρήνη», είπε, «Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το όραμα του Θεού». Ο κ. Ομπάμα, λοιπόν, γνωρίζει το όραμα του Θεού, διότι ως γνωστόν και ο Θεός έχει οράματα. Αυτά τα οράματα μεσιτεύει επί της Γης ο εκλεκτός Του, ο Μπάρακ Ομπάμα! Ο Μπους με άλλο πρόσωπο, με το πρόσωπο του Ομπάμα: ευπροσήγορος, μειλίχιος, χαμογελαστός τουτέστιν επικοινωνιακός! Ο Ομπάμα πρόβαλε τη θρησκεία για να κρύψει την πολιτική. Απηύθυνε χείρα φιλίας στο Ισλάμ μιλώντας για το Θεό για να μη μιλήσει για τα αυταρχικά αραβικά καθεστώτα.

Ναι, όπως επισημαίνει ο Gille Kepel, ο Ομπάμα διέρρηξε τη σχέση του με την κυβέρνηση Μπους σε συμβολικό και ρητορικό επίπεδο. Κυρίως, όμως, νομιμοποίησε το Ισλάμ ως μία αμερικανική θρησκεία. Το γεγονός δεν είναι αμελητέο αν κάποιος γνωρίζει τον σημαντικότατο πολιτικό ρόλο της θρησκείας στις ΗΠΑ, αν γνωρίζει ιδίως ότι στο αμερικανικό θρησκευτικό melting-pot (χωνευτήρι) συνυπάρχουν σχεδόν όλες οι θρησκείες από τους ευαγγελικούς, τους βαπτιστές, τους εβραίους ως τους βουδιστές και τους ινδουιστές. Τώρα έχουμε και τους μουσουλμάνους. Πιο συγκεκριμένα τους μετριοπαθείς.
Όλα αυτά σοκάρουν τους εκκοσμικευμένους Ευρωπαίους οι οποίοι στο μόνο που αντέδρασαν ήταν στη μαντίλα και στην περιφρόνηση της ευρωπαϊκής δημοκρατικής λαϊκής παράδοσης από τον Αμερικανό πρόεδρο. Πέραν τούτων, η ανάδειξη του πρωτείου του θρησκευτικού λόγου έναντι του πολιτικού από τον Μπάρακ Ομπάμα επαναφέρει το συμβολικό «ένδυμα» της αμερικανικής ηγεμονίας που δεν είναι παρά ο μεσσιανικός ρόλος των ΗΠΑ, να προετοιμάσουν δηλαδή τον κόσμο κατά το όραμα του Θεού και της δεύτερης έλευσής του επί της Γης.

Το γεγονός ότι αυτός ο κοινός Θεός θα είναι της ειρήνης δεν αποκλείει ότι οι προσεχείς πόλεμοι θα γίνονται στο όνομα αυτού του Θεού. Αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα μίλησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Όχι, ο Ομπάμα δεν μίλησε για «εξαγωγή δημοκρατίας», όπως ο Μπους, αλλά είπε ότι «θα υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε». Αυτά τα έλεγε στο Κάιρο, στην πρωτεύουσα ενός από τα πιο αυταρχικά και διεφθαρμένα αραβικά καθεστώτα, αυτό του Μουμπάρακ.

Άρα, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα γίνεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναλόγως των αμερικανικών συμφερόντων και τη στάση των καθεστώτων αυτών έναντι των ΗΠΑ. Υπ’ αυτή την οπτική τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται μόνο στο Ιράν όπου το καθεστώς είναι αντιαμερικανικό αλλά όχι και στην Αίγυπτο όπου αυτό είναι φίλα προσκείμενο προς τους Αμερικανούς. Τι κρύβεται, λοιπόν, πίσω από τη ρητορική Ομπάμα;

Η αποκατάσταση της εικόνας των ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο και η απομόνωση των εξτρεμιστών μουσουλμάνων της Αλ Κάιντα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί η Ουάσινγκτον να καταδίκαζε και τα αυταρχικά αραβικά καθεστώτα χωρίς διάκριση καθώς και το Ισραήλ που δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει, γιατί πίσω απ’ όλες τις λεκτικές πιρουέτες του Ομπάμα κρύβονται μόνο τα αμερικανικά γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Γι’ αυτό δεν θ’ αργήσει ο καιρός που τα ωραία λόγια του θα σαπίσουν σαν τα φύλλα του φθινοπώρου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου