“ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΑΛΑ ΡΙΣΕΛΙΕ”

Μοίρασε το

Ο Καρδινάλιος Richelieu υποστήριζε ότι «η μυστικότητα είναι η ψυχή της διπλωματίας». Αυτό μπορεί να ίσχυε στις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα. Την εποχή των μοναρχών και της απολυταρχίας. Δεν ισχύει όμως σήμερα. Στον 21ο αιώνα και σε καθεστώτα δημοκρατίας οι πολιτικές ηγεσίες είναι υπεύθυνες απέναντι στον λαό και γι’ αυτό υποχρεωμένες να δίνουν λόγο για όλες τις πράξεις τους. Η εξωτερική πολιτική δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η σημερινή κυβέρνηση όμως από την πρώτη κιόλας ημέρα της εντολής της, έκανε άλλη επιλογή. Η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο ελάχιστο. Οι πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες πολύωρες κατ’ ιδίαν συζητήσεις είτε του Πρωθυπουργού είτε του Υπουργού Εξωτερικών, διαδέχονται η μία την άλλη. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της διπλωματικής υπηρεσίας αναμένουν σε παρακείμενες αίθουσες και διαδρόμους.

Δυστυχώς οι συναντήσεις αυτές δεν αποτελούν πια την εξαίρεση της διπλωματικής δραστηριότητας. Έχουν γίνει μόνιμη πρακτική. Έτσι, ο αρχικός προβληματισμός για την σπουδή και την μυστικότητα αυτών των συναντήσεων έχει εξελιχθεί σε αυξανόμενη ανησυχία. Σε αυτό συντελεί άλλωστε το γεγονός ότι η χώρα, ειδικά αυτήν την περίοδο, διαπραγματεύεται από δυσμενή θέση καθώς η ισχύς της υφίσταται, εκ των πραγμάτων, τις αρνητικές συνέπειες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

Ειδικά στα ελληνοτουρκικά η εύλογη ανησυχία εντείνεται ακόμα περισσότερο καθώς η κυβέρνηση, παρά τις γνωστές αντίξοες συνθήκες, προχωράει με εντατικούς ρυθμούς σε μια διαπραγμάτευση για θέματα που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονται με τον πυρήνα της υπόστασης κάθε κράτους. Δηλαδή με την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή ακόμα και με εδαφικά ζητήματα αφού είναι γνωστή η απαράδεκτη τουρκική θέση περί “γκρίζων ζωνών”.

Η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με τις πρόσφατες, ιδιαίτερα προβληματικές δηλώσεις των κ.κ. Νταβούτογλου και Μπαγίς περί «ελληνοτουρκικών μπίζνες στο Αιγαίο» και «50-50» αξιοποίησής του, κάνουν βαριά την ατμόσφαιρα και μεγαλώνουν τη δυσπιστία για το τι πραγματικά συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Η υποχρέωση της κυβέρνησης να σταματήσει τις γενικόλογες, στερημένες ουσίας τοποθετήσεις και να προχωρήσει άμεσα σε πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού είναι πλέον επιτακτική. Η γνωστή πρακτική της εκ των υστέρων αναζήτησης συναίνεσης για προειλημμένες αποφάσεις, όπως συστηματικά γίνεται στα ζητήματα της οικονομίας, είναι απλώς αδιανόητη σε ζωτικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικού συμφέροντος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου